"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΤΣΑΡΛΑΤΑΝΑΔΙΚΟ: Τελικά υπάρχουν… τοκογλύφοι;Η Ελλάδα θα βγει, κατά πάσα πιθανότητα, την άλλη εβδομάδα στις αγορές και σίγουρα δεν θα είναι Κυριακή, για να αποφύγει τις καρπαζιές από τους τύπους που στήνουν καρτέρι στην Ερμού. 


Θα βγει αν από τη συνεδρίαση του ΔΝΤ, σήμερα 20 Ιουλίου, δεν μάθουν οι αγορές τίποτα δραματικό για τη βιωσιμότητα του χρέους μας. Βέβαια το ΔΝΤ δεν πρόκειται να πει ότι το χρέος μας είναι βιώσιμο, αλλά, τέλος πάντων, αν επισημάνει τις καλές προθέσεις των δανειστών μας, οι επενδυτές μάλλον θα πειστούν. 


Το επιτόκιό μας θα είναι ελκυστικό και θα υπάρχουν πάντα οι πλάτες των εταίρων μας. Πού θα βρει κανείς επιτόκιο πάνω από 4,5%; Με νταούλια και ζουρνάδες θα το γιορτάσουν! Ναι, με τα γνωστά νταούλια…

Ασφαλώς υπάρχουν και κάποιοι που συστήνουν στην κυβέρνηση να μη βιάζεται. Ο Γιάννης Στουρνάρας, ας πούμε, που λέει ότι πρώτα πρέπει να γίνει μία εμβληματική ιδιωτικοποίηση και μετά να πούμε στις αγορές ότι η Ελλάδα επέστρεψε στην κανονικότητα και στη σφαίρα της ανάπτυξης. Όμως η κυβέρνηση έχει ανάγκη από κάτι καλό στην επικοινωνιακή αρένα. Κοινώς χρειάζεται έναν πειστικό τρόπο για να πει στους πολίτες ότι η κρίση τελείωσε, τα μνημόνια φεύγουν, οι αγορές έρχονται.


Είναι επίσης λογικό να επιδιώκει η κυβέρνηση επιτόκιο χαμηλότερο από εκείνο που είχε πετύχει ο Σαμαράς, πριν από τρία χρόνια, δηλαδή μικρότερο του 4,9%. Αυτό που δεν λέει η κυβέρνηση είναι πόσο θα είχε υποχωρήσει το επιτόκιο αν δεν είχε τερματιστεί ο βίος της κυβέρνησης Σαμαρά, δεν είχε μεσολαβήσει ο Γιάνης και τα capital controls. Αλλά χαλάλι, έχουμε πια Αριστερά και αξιοπρέπεια.


Όμως με την έξοδο στις αγορές, τελειώνει και επισήμως ακόμα ένα χυδαιολόγημα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, το οποίο έχει επάνω του πολύ σάλιο από τη γλώσσα του Πάνου Καμμένου. Μέχρι πρόσφατα, οι δανειστές μας εθεωρούντο τοκογλύφοι που δανείζουν με ληστρικά επιτόκια.  


Είναι αλήθεια αυτό; 


Όχι, βέβαια! Το μέσο επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας από τους θεσμούς έχει διαμορφωθεί στο 2,33%. Ουσιαστικά δανειζόμαστε πιο φθηνά και από τις ΗΠΑ, ενώ οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης «μπήκαν μέσα» για να μας δανείζουν, καθώς οι ίδιες αγοράζουν χρήμα πιο ακριβά από το επιτόκιο που προσφέρουν στην Ελλάδα.


Την άλλη εβδομάδα, λοιπόν, αν τελικά βγούμε στις αγορές, θα συμβεί το εξής εξωφρενικό: Η χώρα θα βγει στις αγορές και οι Τσίπρας-Καμμένος θα πανηγυρίζουν για έξοδο από τα μνημόνια και απαλλαγή από την εξάρτηση, ενώ στην πραγματικότητα θα έχουν καταφύγει στην ακριβότερη διαθέσιμη μορφή δανεισμού


Το κόστος θα είναι υψηλό, αν συγκριθεί, ας πούμε, με το επιτόκιο που παίρνει η Πορτογαλία (3,06%)


Το όφελος θα είναι επικοινωνιακό και, δεν αποκλείεται, να προκαλέσει σημαντική βελτίωση στο οικονομικό κλίμα. 


Διότι ναι, πάνω στην καταστροφή των δύο τελευταίων χρόνων, ότι και αν σπείρεις, κάτι θα φυτρώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: