"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Μια δοτή τροπολογία



Αν ζούσε ο Τζον Κένεθ Γκάλμπρεϊθ, θα έλεγε πως «θα διαπιστώσετε σύντομα ότι η κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) είναι ένα πράγμα, που ενώ αποτυγχάνει στα μεγάλα, αποτυγχάνει και στα ρουσφέτια». Ετσι, σύμφωνα με όσα διαβάζουμε, για να ισχύσει η χαριστική στον κ. Ιβάν Σαββίδη τροπολογία, που απήλλασσε τη ΣΕΚΑΠ από προηγούμενα πρόστιμα, έπρεπε να έχει αναδρομική ισχύ, κάτι που τα σαΐνια του ΣΥΡΙΖΑ δεν σκέφθηκαν. Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου» (10.5.2017) και σύμφωνα με όσα είπε στον ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ ο νομικός και βουλευτής κ. Κώστας Τζαβάρας, στην τροπολογία δεν αναφέρεται ότι υπάρχει αναδρομική ισχύς και συνεπώς περιλαμβάνει όλες τις υποθέσεις που θα προκύψουν από τον Αύγουστο του 2017 και μετά. Να σημειώσουμε ότι γι’ αυτή τη διάταξη επιχειρηματολόγησε στη Βουλή κοτζάμ πρωθυπουργός. Η τροπολογία είπε ο κ. Αλέξης Τσίπρας «αφορά βεβαίως και τη ΣΕΚΑΠ, κανείς δεν το κρύβει αυτό. Ομως δεν αφορά μόνο τη ΣΕΚΑΠ, αλλά κάθε επιχείρηση». 


Τελικώς, αφορά κάθε λαθρεμπορία του μέλλοντος αλλά όχι της ΣΕΚΑΠ.


Να θυμίσουμε ότι αυτή η τροπολογία μύριζε ύποπτα από την αρχή. Οχι γιατί κατατέθηκε στο άσχετο νομοσχέδιο περί εξωδικαστικού συμβιβασμού. Ούτε μόνο για το γεγονός ότι ήταν φωτογραφική (μόνο μια εταιρεία είχε εκκρεμότητες με πρόστιμα λαθρεμπορίας), αλλά διότι για μια επιχείρηση στην Ξάνθη ενδιαφέρθηκε ένας βουλευτής Κοζάνης, που δεν έχει κάποια προϊστορία ενδιαφέροντος για την πορεία του επιχειρείν στην Ελλάδα.  


Κατόπιν φασαρίας και ονομαστικής ψηφοφορίας, ο βουλευτής κ. Δημήτρης Δημητριάδης αποκάλυψε προχθές ότι δεν ήταν δική του πρωτοβουλία. «Είναι μια τροπολογία που την έκανε η συντονιστική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και την κατέθεσα ως υπεύθυνος των Επιτροπών Παραγωγής και Ελέγχου του Κυβερνητικού Εργου» δήλωσε στον ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84» (9.5.2017). Δηλαδή εκτός από τις μεταμεσονύκτιες, τις αντισυνταγματικές και τις άσχετες τροπολογίες, έχουμε τώρα και τις δοτές.



Το ερώτημα βέβαια είναι...
 γιατί έβαλε ο κ. Δημητριάδης το κεφάλι του στον τορβά μόνος του και δεν ακολούθησε τη συμβουλή του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη να κατατεθεί «ξανά ως υπουργική τροπολογία με Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα», ώστε να συζητηθεί και να αποφασίσει χωρίς φασαρίες το Κοινοβούλιο. Γιατί δεν την υπέγραψαν κι άλλοι βουλευτές, αφού ήταν συνολική πολιτική ΣΥΡΙΖΑ;


Οπως έγινε και με το έπος των τηλεοπτικών αδειών, η ιστορία αυτής της τροπολογίας έχει τελικώς και κάτι θετικό: αναδεικνύει τις προθέσεις της κυβέρνησης χωρίς να υπάρχουν αποτελέσματα.  


Αναδεικνύεται όμως και το βραχυπρόθεσμο της τακτικής του κ. Ιβάν Σαββίδη. Επειτα από αυτήν την κορυφαία γκάφα είναι σίγουρος για τις συμβουλές που έδωσε στους Ελληνες, «να κρατηθείτε από τον Τσίπρα, είναι προϋπόθεση επιτυχίας του μέλλοντος», ή μήπως πρέπει να το ξανασκεφθεί;

Δεν υπάρχουν σχόλια: