"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΤΣΑΡΛΑΤΑΝΑΔΙΚΟ: Τι είναι ο άνθρωπος, τι είναι ο άνθρωπος;

Ο αθάνατος ελληνικός κινηματογράφος έχει προφητεύσει, μεταξύ πολλών άλλων, και την υπουργία Πολάκη και τις επιδόσεις του
Περίεργο όργανον ο ανθρώπινος νους. Η αίσθηση της όρασης του μεταφέρει την εικόνα του Πολάκη με τα ρούχα και τα μούσια της δουλειάς κι εκείνος τι σκέφτεται, αντί να χαρεί που ολόκληρος υπουργός «σώζει μια ζωή»;


Ο αχάριστος και συνάμα ανεκδιήγητος εγκέφαλος ταξιδεύει νοερά στον επικό επικήδειο που εκφωνεί ο Ιάσων Παγκιναρόπουλος (τον ρόλο υποδύεται ο Δημήτρης Καλλιβωκάς) στο ξόδι του λαίμαργου Μιχαλάκη, του φίλου της παρέας, που έφαγε ένα αρνί (για να γιορτάσει την προαγωγή του) κι έσκασε. Λέει, λοιπόν, ο χαρισματικός ρήτωρ Ιάσων Παγκιναρόπουλος: «Τι είναι ο άνθρωπος, τι είναι ο άνθρωπος; Ενα τίποτα! Αυτό είναι ο άνθρωπος, αξιομακάριστε και αλησμόνητε φίλε μας Μιχαλάκη. Σε κλαίει η χήρα σου, σε κλαίμε οι φίλοι σου, όλος ο κόσμος σε κλαίει, αλησμόνητε Μιχαλάκη, γιατί υπήρξες υπόδειγμα τιμιότητος και καλοσύνης. Τίμιος σαν βράχος και άκακος και αθώος σαν αρνί. Δέξου τα πικρά μας δάκρυα σαν ύστατο χαιρετισμό και γαίαν έχε ελαφράν, αλησμόνητε Μιχαλάκη».

 
Το σενάριο και τη σκηνοθεσία της σπαρταριστής κωμωδίας είχε υπογράψει ο σπουδαίος Γιώργος Τζαβέλας (απόγονος του οπλαρχηγού Λάμπρου Τζαβέλα).  


Το σενάριο και τη σκηνοθεσία του μνημονιακού θρίλερ, στο οποίο παίζει έναν από τους ρόλους ο θυελλώδης Πολάκης, υπογράφουν πολλοί δημιουργοί: Γιώργος Παπανδρέου, Βαγγέλης Βενιζέλος, Αντώνης Σαμαράς, Αλέξης Τσίπρας και λοιποί συγγενείς. Στον ρόλο του Μιχαλάκη (αλλά και του αρνιού) ο ελληνικός λαός.

 
Η διανομή της δικής μας ταινίας θα φανεί κάπως ζόρικη υπόθεση όσον αφορά την ανάθεση του ρόλου του Ιάσονα Παγκιναρόπουλου.  


Ποιος μπορεί να φτάσει τον Καλλιβωκά σ' αυτή την τόσο ραφιναρισμένη απόδοση μιας κωμικοτραγικής σκηνής; 


Ισως ο Ζουράρις να είναι μια κάποια λύση, αλλά η διαρκής, εναγώνια προσπάθεια να κάνει φιγούρα τον καθιστά κάπως αντιπαθή.

 
Από το υπουργικό συμβούλιο θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ρόλου...
 η Λυδία Κονιόρδου, αν και στο θέατρο ειδικεύεται στις κανονικές τραγωδίες.
 

«Τι είναι ο άνθρωπος, τι είναι ο άνθρωπος; Ενα τίποτα! Αυτό είναι ο άνθρωπος, αξιομακάριστε και αλησμόνητε φίλε μας»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: