"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΤΣΑΡΛΑΤΑΝΑΔΙΚΟ: Καταργούνται οι Πανελλαδικές, οι μαθητές θα εισάγονται στα Πανεπιστήμια μετά από αγωνίσματα και ψηφοφορία του κοινού.

Aπό τον aNameToCome 


Μια από τις πιο διαδεδομένες κοινοτοπίες στην οποία καταλήγει όποιος τολμήσει να προσπαθήσει να δώσει απάντηση στο αυτονόητο σχεδόν ερώτημα «και τι τέλος πάντων μπορεί να σώσει αυτή τη χώρα;» είναι συνήθως η Παιδεία. 


 Είναι μια ωραιότατη και κυρίως ιδιαίτερα βολική απάντηση: Δεν προτείνει τίποτα συγκεκριμένο, δεν ασχολείται με τίποτε εφαρμόσιμο και πρωτίστως μεταβιβάζει τη λύση στο απώτερο μέλλον -στο επέκεινα λένε μερικοί - και τις επόμενες γενεές. Που να τρέχεις τώρα να βελτιώσεις οτιδήποτε, σε λίγο αρχίζει και το Survivor, άσε να ασχοληθούν τα εγγόνια μας.  


Γι' αυτό το λόγο άλλωστε η μέση ελληνική οικογένεια που νοιάζεται για το μέλλον των βλασταριών της όσο καμιά άλλη ευρωπαϊκή οικογένεια, έχει την Παιδεία σε απόλυτη προτεραιότητα. Ο Έλληνας γονιός παρότι θεωρεί την δωρεάν παιδεία αδιαπραγμάτευτη έννοια συνυφασμένη με το κράτος δικαίου, δεν έχει κανένα πρόβλημα να ξοδεύει ένα σκασμό λεφτά σε ιδιαίτερα και φροντιστήρια για να καταφέρει να περάσει το παιδί στο πανεπιστήμιο. Το πανεπιστήμιο δεν είναι απλώς ένα εφόδιο για το μελλοντική επαγγελματική αποκατάσταση του παιδιού, είναι κάτι σαν ένα τάμα που πρέπει να εκπληρωθεί για να μπορέσει ο ενδιαφερόμενος να μπει στο κλαμπ των πετυχημένων γονέων.  


Η είσοδος του παιδιού μας στο πανεπιστήμιο είναι το τέλος του μαραθωνίου της ανατροφής: Μπήκες στο πανεπιστήμιο, εγώ το χρέος μου ως γονιός το έκανα, τώρα κόψε το λαιμό σου. Δεν με νοιάζει αν είσαι ευτυχισμένος, δεν ξέρω καν τι είναι αυτό, ξέρω ότι σε έβαλα σε ΑΕΙ.  


Δεν είναι λίγες οι φορές που η μάνα νοιώθει ότι το να περάσει το παιδί της στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι κυρίως δικό της επίτευγμα και όχι του διαγωνιζόμενου


Όλα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας τα γνωρίζει καλά, δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι έχει βάλει ήδη τα παιδιά του σε ιδιωτικό σχολείο, διακινδυνεύοντας ακόμα και την ίδια τους τη μελλοντική αριστεροσύνη για να τα εφοδιάσει με μια καλύτερη, πιο καπιταλιστική παιδεία.  


Οξύμωρο; 


Άντε καλέ!  Ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός της κοινωνίας είναι ακόμη μακριά, μέχρι τότε τα παιδιά δεν πρέπει να μείνουν στουρνάρια. Άλλωστε οι περισσότεροι αριστεροί ηγέτες ήταν γόνοι αστών, δεν προλαβαίνει ο προλετάριος να παράξει και πρωτοπορία, έχει να βιδώσει βίδες.  


Τι κάνει λοιπόν ο Πρωθυπουργός με το που τελειώνει την περίφημη και εξόχως αποτελεσματική διαπραγμάτευση για την δεύτερη αξιολόγηση που κάνει το Βατερλό να μοιάζει με βόλτα στο πάρκο; 


Μα φυσικά προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα και να δείξει ότι η κυβέρνηση του υπάρχει και εκτός των περικοπών και των μειώσεων των συντάξεων που ήδη συμφώνησε. 


Και το κάνει αυτό ξεκινώντας περιοδεία στα Υπουργεία για να μας πείσει ότι υπάρχουν και λειτουργούν και για άλλο λόγο πέρα από το να προσλαμβάνουν μετακλητούς


Και ποιο Υπουργείο επιλέγει πρώτο;  


Μα φυσικά αυτό της Παιδείας, είπαμε αυτή είναι η μόνη μας ελπίδα και το κύριο μέλημα της μέσης ελληνικής οικογένειας. 


Βάζει λοιπόν το καλό του το κοστούμι, ναι αυτό το μπλε ψιλοελεκτρίκ που τώρα που αδυνάτισε κουμπώνει και το σακάκι χωρίς να φαίνεται σαν το βαφτιστικό του, και πάει στο υπουργείο Παιδείας όπου τον υποδέχεται ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Αφού γίνεται η καθιερωμένη ξενάγηση και τα άγαρμπα αστεία, αρχίζουν οι εξαγγελίες και εκεί φαίνεται η στόφα του μεγάλου ηγέτη αφού χτυπάει κέντρο και μιλάει στην καρδιά του νεοέλληνα: Αρχικά εξαγγέλλει την δημιουργία ενός νέου πανεπιστημίου και μάλιστα στην καρδιά της φτωχολογιάς, στην Δυτική Αττική σπάζοντας το ταξικό φράγμα που μέχρι τώρα ήθελε τα πανεπιστήμια να χτίζονται στην Εκάλη και το Νέο Ψυχικό. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο Πανεπιστήμιο θα ονομάζεται Τζανακοπούλειο και θα έχει έδρα το Αιγάλεω, προς τιμήν των δύο ηρωικών χρόνων που έζησε εκεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Επιπλέον με ένα σμπάρο χτυπάει 2 πεπόνια αφού αφήνει να εννοηθεί ότι τα ΤΕΙ θα καταργηθούν και θα εξισωθούν με τα ΑΕΙ, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα τσάμπα αναβάθμισης των φοιτητών των τεχνολογικών ιδρυμάτων και υπόδειγμα εξίσωσης προς τα πάνω χωρίς καμιά αξιολόγηση που είναι και εξαιρετικά αλλεργιογόνος έννοια για το ΣΥΡΙΖΑ. Η εξαγγελία όμως που έκλεψε όλες τις εντυπώσεις και είναι η ουσία της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο, είναι η ανακοίνωση για την κατάργηση των Πανελλαδικών εξετάσεων. Τέρμα τα ξενύχτια, τα διαβάσματα, το άγχος, όλοι στα πανεπιστήμια ελεύθερα για να μπορέσουν τα παιδιά να χαρούν τα νιάτα τους, την ομορφιά τους και την ανεργία τους. 


Που θα χωρέσουν, με τι υποδομές, με τι καθηγητές, τι θα απογίνουν όταν τελειώσουν, αυτά είναι ασήμαντες λεπτομέρειες μπροστά στα ψηφαλάκια και το χάιδεμα των αυτιών της νεολαίας


Η γνώμη μας είναι ότι η κατάργηση των Πανελλαδικών δεν αρκεί, πρέπει ο Τσίπρας να εξαγγείλει τον αυτόματο διορισμό στο Δημόσιο όλων των αποφοίτων Δημοτικού.  


Βέβαια, μετά από λίγη ώρα ο Υπουργός Παιδείας με αφοπλιστική ειλικρίνεια παραδέχτηκε ότι δεν έχουν σκεφτεί πως θα γίνεται η εισαγωγή των νέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά όπως είπαμε δεν θα αφήσουμε την πραγματικότητα να μας χαλάσει μια ωραία λαϊκίστικη εξαγγελία. 


Άλλωστε...
 μιλάμε για τους ίδιους ανθρώπους που κάποτε πολεμούσαν τον "τεχνοφασισμό" και ούρλιαζαν "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη" ενώ καθιερώνουν από την ερχόμενη εβδομάδα τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.  


Η Παιδεία αποτελεί όντως την μεγαλύτερη ελπίδα για το μέλλον της χώρας. Απλώς είναι πλέον σαφές ότι είναι καλύτερο να την αναζητήσεις σε μια άλλη χώρα και να έρθεις μετά πίσω για να σώσεις τούτη δω τη ριμάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: