"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Όταν ο Τσε του χθες γίνεται Πούτιν του σήμεραΌταν ένας πρωθυπουργός φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίσει μια τροπολογία που έχει καταθέσει το κόμμα του στην Βουλή φωτογραφική, ο επιχειρηματίας που ευνοείται όχι Πούτιν οφείλει να τον βλέπει αλλά άγγελο επί γης. Έτσι η διαπίστωση του Ιβάν Σαββίδη στην συνέντευξη του στο Πρώτο Θέμα ότι ο Αλέξης Τσίπρας φέρνει προς Πούτιν μπροστά στα 37 εκατομμύρια που του σβήστηκαν και λίγη ήταν.


Το εντυπωσιακό ήταν το πρόσωπο που επιλέχθηκε σαν ανώτατο πολιτικό ον για να συγκριθεί ο Αλέξης  Τσίπρας. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ό,τι πιο ξένο υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την πολιτική της φιλοσοφία.  


Με το Μαξίμου να μην αντιδρά άμεσα με non paper η σύγκριση δεν πρέπει να δυσαρέστησε τον Τσίπρα.  


Η φάση των μηταφίδηδων με τους Φιντέλ και τους Μαδούρο να τελειώνει και την ιδεολογική καθοδήγηση να αναλαμβάνουν ο Καμμένος με τον Κοτζιά. Με τον Πούτιν να βάζει υποψηφιότητα για να γίνει τούνελ στην Αθηνών – Πατρών.


Στο μεταξύ υπάρχουν κάποια σίγουρα πράγματα


Πρώτον ότι ο Σαββίδης ενδιαφέρεται να μπει στα Μέσα. Το «Έτσι κι αλλιώς θα πάρω ένα από τα κεντρικά τηλεοπτικά κανάλια. Έτσι κι αλλιώς! Πολύ σύντομα. Όταν λέω σύντομα, ενδέχεται να τελειώσω μέχρι και τον Μάιο. Όσον αφορά τον Πήγασο και τον ΔΟΛ δεν κρύβω πως έχω ενδιαφέρον και για τα δύο»  που είπε ο Σαββίδης θα μπορούσε να προσμετρηθεί σε λάθος στην μετάφραση. Το «έχω ενδιαφέρον και για τα δύο» μοιάζει αστείο. Επίσης στην ερώτηση του Δημήτρη Μαρκόπουλου τι προτιμάει Πήγασο ή ΔΟΛ ο Σαββίδης απάντησε «Αν είμαστε λογικοί και οι δύο. Αλλά πρέπει να το δούμε. Εγώ δεν θέλω να δοκιμάσω να σηκώσω τα ασήκωτα».


Στην περίπτωση όμως του Σαββίδη μπορεί να σημαίνει και τα δύο. Ιδιαίτερα αν δεν σκοπεύει να κλείσει κάποιο από τα δύο. Με ένα δωράκι αλλά ΣΕΚΑΠ αγοράζει τα δύο συγκροτήματα, κλείνει την μία από τις δύο απογευματινές εφημερίδες, κοιτάζει τι θα κάνει με τα ραδιόφωνα και τα sites και με τις μετοχές των δύο συγκροτημάτων έχει ένα 39% στο Mega να έχει ένα 39%. Κάνει μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, οι Βαρδινογιάννηδες δεν ακολουθούν και ο Σαββίδης έχει και δικό του κανάλι.  Το ερώτημα ποια από τις δύο εφημερίδες θα προτιμούσε να κλείσει το απαντήσανε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στα ΝΕΑ.  


Με τα Νέα της Δευτέρας να βγαίνουν με πρώτο τίτλο «Ο Ιβάν και τα νέα βοσκοτόπια», από κάτω «Σφοδρή πολιτική σύγκρουση κορυφής που θα έχει και συνέχεια για τη χαριστική ρύθμιση – δωράκι 38,5 εκατ. ευρώ -  στον ομογενή επιχειρηματία και φωτογραφία στην μέση τον Τσίπρα, στην μία άκρη τον Σαββίδη και την άλλη τον Καλογρίτσα οι γέφυρες συνεννόησης έχουν κοπεί. Όχι για την αναφορά στο δωράκι αλλά για την σύγκριση του Σαββίδη με τον Καλογρίτσα, που θίγει καίρια το υπερανεπτυγμένο εγώ του «ομογενή επενδυτή». Καταλαβαίνοντας ότι  όποιος  δουλέψει με τον Σαββίδη δεν θα έχει εργοδότη αλλά αφεντικό.


Ο περί ηθικής λόγος του Σαββίδη «Υπάρχει η έννοια της δημοσιογραφικής ηθικής. Κι αν η δική σας προσωπική δημοσιογραφική ηθική σας επιτρέπει να κάνετε κάποιες ενέργειες είναι δικό σας θέμα. Αν ήσασταν υπάλληλος στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στα οποία εγώ έχω κάποια επιρροή  ή κάποιο συμφέρον, η διαδικασία είναι απλή: εγώ θα δηλώνω τη στρατηγική. Εάν εσείς θα συζητάτε επί της ουσίας αυτής δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα» δεν ανταγωνίζεται σε σαφήνεια τον  Ισοκράτη αλλά στο πνεύμα είναι σαφής. «Οι ηθικές ευαισθησίες σταματάνε εκεί που αρχίζει η στρατηγική μου».


Από έναν επενδυτή που σε κάποιο σημείο της συνέντευξη του αναφέρεται στην «αδικία η οποία κατευθύνεται εναντίον μου κι εναντίον του λαού μου» ήταν αναμενόμενο. 


Από έναν πρωθυπουργό που...

 εμφανίστηκε με t-shirt Τσε Γκεβάρα και για να γίνει Πούτιν του κοινοβουλίου τίποτα λιγότερο.  


Από τον ΣΥΡΙΖΑ που για να μείνει κυβέρνηση δεν έχει πρόβλημα να κάνει την Βουλή, Δούμα τίποτα λιγότερο από τα αναμενόμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: