"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΟΙ - ΣΥΡΙΖΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: «Ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα»...Το είχε πει από τις 25 του περασμένου Ιανουαρίου: «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα». Η εφημερίδα έκανε την πρωθυπουργική φράση πρώτο θέμα και την συνόδευσε με μια μεγάλη φωτογραφία του. Μ’ εκείνη την χαρακτηριστική άνεση που έχει αποκτήσει ακόμα και όταν λέει το μεγαλύτερο πολιτικό ψέμα, ο Τσίπρας μας διαβεβαίωνε γι’ αυτό. Και το έκανε συνειδητά. Γιατί γνώριζε τότε πως και μέτρα θα πάρει και αυτά θα είναι επώδυνα για μεγάλες κοινωνικές ομάδες.


(Χθες) Το ξημέρωμα μας βρήκε με μια νέα συμφωνία -ένα νέο μνημόνιο δηλαδή- το οποίο περιλαμβάνει περίπου 4 δις. ευρώ μέτρα, τα περισσότερα μάλιστα από τα οποία έχουν χρόνο εφαρμογής μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Πρόκειται δηλαδή για προνομοθέτηση, μια λογική που είχε καταγγείλει και αποκλείσει τότε ο Τσίπρας.


Η δήλωση-μνημείο του Τσίπρα τον περασμένο Ιανουάριο, είναι χαρακτηριστική: «Έχουμε δηλώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα από όσα προβλέπει η συμφωνία και πολύ περισσότερο για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος».


Το τραγικό γι’ αυτή τη χώρα δεν είναι απλά πως έχει έναν πρωθυπουργό που υπογράφει ό,τι του ζητήσουν και ότι οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις έχουν ως αιτία απλά και μόνο την επικοινωνιακή διαχείριση που έχει ανάγκη η κυβέρνηση.  


Το μείζον πρόβλημα είναι πως...

 έχει έναν πρωθυπουργό που διαψεύδεται σε ελάχιστο πολιτικό χρόνο, που δεν έχει τη γενναιότητα να ζητήσει μια μικρή έστω συγγνώμη για τις αυτοδιαψεύσεις του και το χειρότερο πως είναι έτοιμος να μας αραδιάσει μερικά ακόμα ψέματα αύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: