"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Σαν σήμερα (1/5/ΧΧΧΧ)

1776: Ιδρύεται το «Τάγμα των Πεφωτισμένων», πιο γνωστό με τη λατινική ονομασία « Ιλλουμινάτι»,  από τον γερμανό καθηγητή Νομικής Άνταμ Βάισχαουπτ. Το "ιλλουμινάτι"  αποτέλεσε το πιο ριζοσπαστικό παρακλάδι του Διαφωτισμού.

1831: Εκδήλωση στρατιωτικού κινηματος κατά του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια από τον ταγματάρχη Δημήτριο Τσάμη Καρατάσο.
1886: Ταραχές στο Σικάγο, λόγω της γενικής απεργίας των εργατών που ζητούν οκτάωρο. Σε ανάμνηση της εξέγερσης του Σικάγου, καθιερώνεται ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

1908: Απολύονται όλοι οι ηθοποιοί και το προσωπικό του Βασιλικού Θεάτρου κατ εντολή του βασιλιά Γεώργιου Α' . Ως αφορμή προβάλλεται το γεγονός ότι συχνά οι παραστάσεις δίνονταν προ «κενών εδωλίων».

1939: Ο πρώτη εμφάνιση του Μπάτμαν ως κόμικ.

1941: Πρεμιέρα για την  ταινία «Πολίτης Κέιν», η οποία ακόμα και σήμερα θεωρείται από πολλούς η κορυφαία ταινία της 7ης τέχνης. στη Νέα Υόρκη. Πρωταγωνιστεί και σκηνοθετεί ο Όρσον Ουέλς
1811: Γεννιέται ο σατιρικός συγγραφέας  Ανδρέας Λασκαράτος
1909: Γεννιέται ο Γιάννης Ρίτσος
1976: Χάνει τη ζωή του σε τροχαίο ο Αλέκος Παναγούλης
1994: Xανει τη ζωή του ο πρωταθλητης της F1 Αιρτον Σενα 













2015: Αφήνει την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 76 ετών ο Ben E. King, από τους πλέον δημοφιλείς ερμηνευτές της soul και της R&B.

Δεν υπάρχουν σχόλια: