"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: «Διπλωματία του τσαγιού» προτείνει ο Νταβούτογλου στον Σαμαρά

 
Σε μία άκρως υπολογισμένη κίνηση, ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου επισκέφθηκε την Τρίτη τα Κατεχόμενα όπου και συναντήθηκε με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου. Και όχι μόνο αυτό, αλλά πρότεινε στον έλληνα ομόλογό του Αντώνη Σαμαρά να συναντηθούν για να πιουν τσάι στο νότιο και στο βόρειο τμήμα του νησιού ώστε να μπορέσουν να βρουν λύση στο Κυπριακό.

«Αν ο έλληνας πρωθυπουργός είναι έτοιμος, μπορούμε πρώτα να πάμε στο νότιο τμήμα του νησιού, να πιούμε τσάι και να κουβεντιάσουμε. Έπειτα, μπορούμε να πάμε στο βόρειο τμήμα και να περάσουμε πάλι χρόνο μαζί» δήλωσε ο Νταβούτογλου από τα Κατεχόμενα. «Η Μεσόγειος έχει αποτελέσει κοινή θάλασσα για πολλούς πολιτισμούς» πρόσθεσε κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον κ. Έρογλου.

Οι δηλώσεις Νταβούτογλου έρχονται μόλις λίγες ημέρες μετά από τη συνάντηση του έλληνα Πρωθυπουργού με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες διαπιστώθηκε «πραγματική διαφορά» στις θέσεις των δύο πλευρών για το Κυπριακό.

Η επιλογή Νταβούτογλου να βρεθεί στην Κύπρο την ίδια ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η πρώτη κοινή συνάντηση του νέου Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Ντερβίς Έρογλου ερμηνεύεται από διπλωματικούς κύκλους ως σαφής προσπάθεια εκ μέρους της Άγκυρας να δείξει ότι εκείνη έχει την καλή θέληση και βούληση να λύσει το Κυπριακό, ενώ οι Ελληνοκύπριοι δεν την έχουν.

Άλλωστε, ο κ. Νταβούτογλου, τόσο πριν από την αναχώρησή του από την Άγκυρα όσο και κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον κ. Έρογλου, επέμεινε ότι η Τουρκία θέλει την επίλυση του Κυπριακού, ενώ οι Ελληνοκύπριοι κωλυσιεργούν. Όπως δήλωσε, η Άγκυρα θέλει την επίλυση του προβλήματος «όχι την επόμενη χρονιά, αλλά αυτή τη χρονιά, όχι την επόμενη εβδομάδα αλλά αυτή την εβδομάδα».

Ερωτηθείς δε να διευκρινίσει τι ακριβώς επιθυμεί η Τουρκία, έπειτα και από τις δηλώσεις περί «δύο κρατών» που είχε πραγματοποιήσει στην πρόσφατη επίσκεψή του στα Κατεχόμενα ο νεοκλεγείς Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Νταβούτογλου τόνισε ότι «αυτό που θέλουμε είναι αυτό που οι δύο πλευρές συμφώνησαν και η Τουρκία υποστήριξε, το κείμενο είναι καθαρό» - αναφερόμενος προφανώς στην τουρκική ερμηνεία του Κοινού Ανακοινωθέντος που δείχνει να κινείται προς το συνομοσπονδιακό μοντέλο. «Ας βρούμε λύση μαζί, αλλιώς ας αρθεί το εμπάργκο και ας σκεφτούμε εναλλακτικές λύσεις» συμπλήρωσε.

Στο δείπνο του κ. Άιντα με τους κκ. Αναστασιάδη και Έρογλου, ο νορβηγός αξιωματούχος θα επιδιώξει να βολιδοσκοπήσει διαθέσεις ενόψει κατ' αρχήν της συνάντησης των Αναστασιάδη και Έρογλου την Τετάρτη. Η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί ότι προς το παρόν δεν έχει βρεθεί κοινός τόπος ως προς τη μεθοδολογία που πρέπει να ακολουθηθεί με σκοπό την εξεύρεση των συγκλίσεων και αποκλίσεων. Στη συνέχεια, οι δύο ηγέτες θα έχουν χωριστές συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι - μουν στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Υπουργείο Εξωτερικών: «Στην Τουρκία εναπόκειται να συμβάλει στην επίτευξη λύσης»

Απαντώντας στις δηλώσεις Νταβούτογλου, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας τόνισε: 
«η Ελλάδα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου στηρίζει την Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και υποστηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, επί τη βάσει των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του κοινοτικού κεκτημένου».

Και πρόσθεσε: «Στην Τουρκία εναπόκειται να συμβάλει στην επίτευξη λύσης, αναλαμβάνοντας ουσιαστικές πρωτοβουλίες που αφορούν στον πυρήνα του προβλήματος, δηλαδή την ύπαρξη των κατοχικών της στρατευμάτων, το μη σεβασμό, από πλευράς της, των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το συνεχιζόμενο εποικισμό και την αντιπαραγωγική στάση που τηρεί, μέχρι σήμερα, η τουρκοκυπριακή πλευρά στις δικοινοτικές συνομιλίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: