"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Έτοιμο το τρίτο μνημόνιο, το "προοδευτικό"…


Υπάρχει μια βασική αρχή στο πολιτικό  σύστημα της Ελλάδας: Όσο περισσότερο επαναλαμβάνουν την άρνηση μιας προοπτικής, τόσο ενισχύεται η βεβαιότητα της! 

Μέτρησα άπειρες δηλώσεις Χαρδούβελη (έχει εγκλιματιστεί πλήρως στους μηχανισμούς...) και Βενιζέλου. Λίγο πιο προσεκτικός είναι ο Σαμαράς, λόγω ανάληψης της ευθύνης της «κυβίστησης» που θα ακολουθήσει.

Το τρίτο μνημόνιο είναι έτοιμο και μένουν απλά οι τελευταίες πινελιές. Θα υπάρξει όμως, μία διαφορά από τα άλλα. Δεν θα λέγεται μνημόνιο...! Θα αλλάξει ονοματάκι, βαφτισμένο με επικοινωνιακό γόητρο ευρωπαϊκό και πιθανότατα «προοδευτικό» (σε περίπτωση Τσίπρα, για εγχώρια κατανάλωση). Έτσι κι αλλιώς ο όρος μνημόνιο έχει φορτιστεί τόσο αρνητικά που κανείς δεν θέλει πια να τον χρησιμοποιεί. Ούτε καν  η ίδια η τρόικα.

Η χθεσινή συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ αλλά και η πρόσφατη επαφή Άσμουσεν με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνουν τις εξελίξεις. Από τη μία, εξασφαλίζεται η δρομολόγηση της διαδικασίας και από την άλλη, η μακροπρόθεσμη αποδοχή από μια νέα κυβέρνηση με «προοδευτικό» (πόσο γελοία είναι πια αυτή η λέξη...) πρόσημο. Άρα λοιπόν, το deal έχει εξασφαλιστεί και απλά, οι ανάγκες της επικοινωνίας με τις «αγέλες» των αγανακτισμένων  «νηπίων» απαιτούν μια κομψή μετάβαση σε όρους όπως «Ευρωπαϊκό σύμφωνο», «Σύμφωνο  ανάπτυξης» ή «Ευρωπαϊκό συμβόλαιο αμοιβαιότητας»...

Πραγματικά, υπάρχει νοήμων άνθρωπος στην πολιτική και στην οικονομία, που πιστεύει ότι μπορεί η ελληνική διοίκηση να ανταποκριθεί στην οικονομική διαχείριση της χώρας;  

Πόσο ηλίθιοι μπορεί να είναι οι δανειστές για να επιτρέψουν σε Βενιζέλους, Σαμαριστές (έρχονται επίγονοι πιο «χαριτωμένοι» απ΄τον Αντώνη...) και Τσιπραίους να κρατήσουν ισοσκελισμένους προυπολογισμούς τα επόμενα χρόνια; 

Αλλά και ποιοι σοβαροί Έλληνες πολιτικοί θα θεωρούσαν εφικτή την ανεξαρτησία της ελληνικής δημοσιονομικής πολιτικής, με τόσα ανεξέλεγκτα κοράκια (μικρά και μεγάλα) που ετοιμάζονται να αρπάξουν τη λεία στα δόντια τους;

H μαζική άγνοια είναι τόσο μεγάλη και η ανευθυνότητα πολιτικών και καναλιών τόσο  χυδαία, που δεν έχουν καμία διάθεση να ενημερώσουν τον κόσμο για τα αυτονόητα. 

Πρώτον, η τραπεζική ενοποίηση και η εποπτεία των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών είναι ήδη απόφαση της Ε.Ε. 

Δεύτερον, δεν μπορεί να υπάρξει στη Νομισματική Ένωση καμία χώρα και μάλιστα καταχρεωμένη, χωρίς επιτήρηση. 

Και τρίτον, η ανάληψη της εξουσίας στην Ελλάδα περνάει πρώτα, από την έγκριση των Βρυξελλών, δεδομένης της ισχυρής πλέον, αμοιβαιότητας στην κεφαλαιακή επάρκεια των οικονομικών συστημάτων της Ένωσης.

Αντί λοιπόν, να γίνει μια υπεύθυνη και ορθολογική  εκστρατεία ενημέρωσης  στους Έλληνες, συνεχίζουν να συμπεριφέρονται όπως ο πατέρας που θέλει να ξεγελάσει το μωρό που δεν  καταλαβαίνει τον κίνδυνο. Με την επίφαση της ανεξάρτητης οικονομίας που μπορεί να κάνει και τα στραβά μάτια… προσπαθούν να κοροϊδέψουν τον κόσμο.

Τα μνημόνια από δω και πέρα, θα είναι μόνιμα και η εξάρτηση από τους ξένους απόλυτη. 

Όπως  αξίζει σε κάθε πονηρό που χρωστάει, ψάχνοντας τρόπο να εξαπατήσει τον δανειστή του. Κι επειδή αυτός δεν νοιάζεται παρά  μόνο για τα λεφτά του (αυτή η φαντασίωση του φιλελληνισμού δεν πιάνει συνήθως), η κοινωνία θα διαλύεται, το πολιτιστικό επίπεδο θα μειώνεται και η δημοκρατία θα περιορίζεται. Έτσι ακριβώς όπως συμβαίνει σε κάθε ανθρωπάκο, χωρίς αξιοπρέπεια και εγωισμό, που επιδίωξη του είναι πάντα η λαμογιά και η αποποίηση ευθυνών.

Όταν εξοντωθεί εντελώς η μεσαία τάξη, θα φτάσουμε πλέον στον πάτο και στον εξευτελισμό. Μέχρι τότε, θα δίνουμε αγώνες για το δημόσιο και θα παλεύουμε για τη διάσωση της «ρευστής και χαλαρής συνομοσπονδίας των συντεχνιών» που κατ΄ επίφαση, ονομάζουμε «πατρίδα»...!

Μέχρι το Μάρτιο που έχουμε εκλογές... θα πήξουμε στους λεονταρισμούς και στα «σκισμένα καλσόν». Μετά, βλέπουμε πάλι...








Δεν υπάρχουν σχόλια: