"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: Ερευνα αποκαλύπτει την πραγματική τραγική οικονομική κατάστασή της

Μόνο δυο στους δέκα Τούρκους μπόρεσαν να κάνουν διακοπές μιας εβδομάδας, ο ένας στους δυο Τούρκους δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει έκτακτα έξοδα και τα τρία τέταρτα του πληθυσμού αδυνατούν να αντικαταστήσουν φθαρμένα έπιπλα και χαλασμένα είδη οικιακής χρήσης.

Αυτά είναι μερικά από τα στοιχειά της οικονομικής κατάστασης του πληθυσμού και των συνθηκών διαβίωσης του που κατέδειξε έρευνα για την οικονομική κατάσταση των Τούρκων και των συνθηκών διαβίωσης τους την οποία ενήργησε το 2013 το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο και έδωσε στη δημοσιότητα την Δευτέρα.

Τα στοιχεία μαρτυρούν ότι η πραγματική οικονομική κατάσταση της Τουρκίας απέχει από την ωραιοποιημένη εικόνα που παρουσιάζει η Αγκυρα. Είναι όμως αναμφισβήτητη η εντυπωσιακή βελτίωση από το 2001 ως σήμερα, δηλαδή στα χρόνια της διακυβέρνησης Ερντογάν. Το ποσοστό των πλουσίων αυξήθηκε έντεκα φορές αλλά γενικά το ΑΕΠ σχεδόν τριπλασιάστηκε έκτοτε.    

Σύμφωνα με την έρευνα το 15% του πληθυσμού ζει κάτω από το Όριο της φτώχειας και ένα ακόμη ποσοστό 13% ζει σε κατάσταση «μόνιμης ανέχειας» (το 2012 ήταν 16%). Το 40% περίπου δήλωσε ότι έχει προβλήματα με την κατοικία του (τρέχει η στέγη, υγρασία στους τοίχους, χαλασμένα παραθυρόφυλλα και φθαρμένα πατωματά) και δεν έχει την οικονομική άνεση να τα αντιμετωπίσει. Τέσσερα στα δέκα σπίτια δεν έχουν θέρμανση τον χειμώνα και οι δυο στους τρεις Τούρκους πληρώνουν χρεολύσια και δόσεις για δάνειο κατοικίας που έλαβαν από τράπεζα.

Παράλληλα όμως ο ένας στους πέντε Τούρκους (ποσοστό 20% του πληθυσμού) είναι 7.7 φορές πλουσιότερος από το 20% των Τούρκων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Το μισό σχεδόν (48.3%) εισόδημα των Τούρκων προέρχεται από μισθό και το ένα πέμπτο (19.6%) από σύνταξη και άλλα βοηθήματα. Μόνο το ένα πέμπτο (19.6%) προέρχεται από επιχειρήσεις.

Ο ένας στους δυο Τούρκους δεν ήταν σε θέση το 2013 να πληρώσει το ενοίκιο ή το χρεολύσιο δάνειο για την κατοικία του, να έχει θέρμανση το χειμώνα, να τρώει κρέας έστω μια φορά την εβδομάδα ούτε έχει πλυντήριο ρούχων κλπ.

Υπάρχει όμως μια βελτίωση-το 2012 το ποσοστό των Τούρκων που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν σε αυτά τα έξοδα ήταν κατά 10% μεγαλύτερο. Ταυτόχρονα όμως αυξήθηκε το «ψαλίδι» ανάμεσα στους πλουσίους και στη μεσοαστική τάξη.

Η έρευνα έδειξε και το μεγάλο οικονομικό χάσμα ανάμεσα στις γεωγραφικές περιοχές της Τουρκίας. Το ευρωπαϊκό τμήμα της και η δυτική περιοχή είναι σημαντικά πιο πλούσιες από τις ανατολικές και τις νοτιοανατολικές περιοχές της όπου το ποσοστό φτώχειας είναι εντυπωσιακό.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: