"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΣΜΟΣ - ΠΑΡΑΔΟΞΑ: Πέθαναν την ίδια ημέρα από καρκίνο τρεις πυροσβέστες της 11ης Σεπτεμβρίου

Τρία μέλη του πυροσβεστικού σώματος της Νέας Υόρκης, τα οποία είχαν σπεύσει για βοήθεια την ημέρα που χτυπήθηκαν οι δίδυμοι πύργοι, έχασαν τη μάχη με τον καρκίνο την ίδια μέρα. Πρόκειται για δύο 58χρονους και έναν 56χρονο πυροσβέστη.
 

Χιλιάδες άνθρωποι που έσπευσαν στο σημείο εκείνο την 11η Σεπτεμβρίου 2001 πάσχουν από ασθένειες, μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος.
 

Ωστόσο, οι γιατροί δεν είναι ακόμα βέβαιοι ότι η συγκεκριμένη ασθένεια συνδέεται με τις επιθέσεις, κυρίως με το «τοπίο» που είχε διαμορφωθεί στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου μετά τα χτυπήματα και την κατάρρευση των ουρανοξυστών .
 

Ο επικεφαλής του Σώματος, Ντάνιελ Νίγκο σημείωσε ότι η είδηση του θανάτου «μάς υπενθυμίζει ότι 13 χρόνια μετά συνεχίζουμε να πληρώνουμε ένα φοβερό τίμημα για την ηρωική μας προσπάθεια».
 

«Εκείνη την ημέρα, όταν τα μέλη του πυροσβεστικού σώματος έφτασαν στο σημείο, ο αέρας ήταν τοξικός και παρέμεινε τοξικός για πολλούς μήνες» δήλωσε από την πλευρά του ο Τζέιμς Λεμόντα, πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών.
 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος, 343 πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους εκείνη τη μοιραία μέρα, ενώ άλλοι 89 πέθαναν τα επόμενα χρόνια.
 

Το Κογκρέσο έχει δεσμεύσει το ποσό των 2,78 δισ. δολαρίων για την αποζημίωση όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Ωστόσο, η πρόνοια αυτή λήγει σε δύο χρόνια και το Κογκρέσο δεν έχει ακόμα αποφασίσει την επέκτασή του.

«Καλώ τους αρμόδιους στην Ουάσινγκτον να δείξουν γενναιότητα, αντίστοιχη με εκείνη που έδειξαν όσοι έσπευσαν εκείνη την ημέρα. Δεν είναι θέμα πυροσβεστών. Είναι θέμα που αφορά όλη την Αμερική» δήλωσε ο Λεμόντα, καλώντας ουσιαστικά το Κογκρέσο να επεκτείνει τη συγκεκριμένη πρόνοια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: