"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Καιροσκοπισμός

 (Το σκίτσο είναι του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΥ)


Η επίσκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο προκάλεσε τουλάχιστον δύο αισθητές αναταράξεις

Πρώτα ανέβηκε, ελαφρώς, το κόστος δανεισμού της χώρας, καθώς οι αγορές έσμιξαν τα φρύδια και έδειξαν τον προβληματισμό τους. 

Μετά παραιτήθηκε ο πρέσβης στο Βερολίνο, ο οποίος τυγχάνει και συγγενής του πρωθυπουργού. «Δεν είμαι κλητήρας» τους είπε και έστειλε την παραίτησή του στο ΥΠΕΞ.  

Κατά το ρεπορτάζ, ο πρέσβης παραιτήθηκε επειδή δεν έγινε δεκτή η εισήγησή του για αναβολή της επίσκεψης. Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, ήταν μία λογική εισήγηση. Το υπουργείο λέει ότι δεν έλαβε ποτέ κάτι τέτοιο, αλλά, μεταξύ μας, είναι πιθανό να μην υιοθετήθηκε και η αυστηρά υπηρεσιακή οδός με αριθμούς πρωτοκόλλου.

Οι αντιδράσεις των αγορών και του πρέσβη έχουν κοινή αφετηρία. Το Μαξίμου δεν εκτελεί ένα σχέδιο για τη χώρα, αλλά κάνει σπασμωδικές κινήσεις εκλογικής επιβίωσης. Κοινώς, όσο εξαντλείται το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης, τόσο επενδύεται με επιπολαιότητα η σχέση με τους εταίρους και η εκτέλεση του οικονομικού προγράμματος. Δεν είναι μόνο τα μισόλογα και οι υπαινιγμοί με το ΔΝΤ. Είναι το πλαίσιο μέτρων που φαίνεται να προωθεί η κυβέρνηση. Παροχές, ελαφρύνσεις, μείωση φόρων, αυξήσεις σε ενστόλους. Ταυτόχρονα, δηλώνει ότι δεν θα πάρει νέο δάνειο, δεν απαντά στις παρατηρήσεις για το χρηματοδοτικό κενό, δεν κρεμάει κάπου έναν οδικό χάρτη εξόδου από το μνημόνιο.  

Μπορεί να προαναγγέλλει απεμπλοκή, αλλά δεν περιγράφει με σαφήνεια τη διαδρομή. 

Νομίζω ότι αυτό που συμβαίνει τώρα στο Μαξίμου είναι ο ορισμός του καιροσκοπισμού. Τα πάντα προσαρμόζονται, ακόμα και με τερατώδη τρόπο, στην προεκλογική σκοπιμότητα. Και αυτό τίθεται υπεράνω όλων. Μέσα σε δύο εβδομάδες χάσαμε τη διοίκηση της τηλεόρασης και έναν πρέσβη, όμως πια κανείς δεν δίνει σημασία σε αυτά.

Όλα αυτά μας δείχνουν, φυσικά, ότι η κυβέρνηση στην ουσία δεν πιστεύει ότι θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Προσπαθεί, βέβαια, να βρει τον αριθμό, βάζει τα δυνατά της, αλλά φαίνεται ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν, ούτε και οι μέρες.


Υ.Γ. Από το οικονομικό επιτελείο γίνεται γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης για την παροχή διευκόλυνσης εξόφλησης ληξιπρόθεσμων χρεών με δόσεις που θα φτάνουν και τις 100. Υπάρχει άνθρωπος που θα πάει να πληρώσει εφορία;

Δεν υπάρχουν σχόλια: