"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: «Είναι αριστερό αυτό, κυρία Ρένα Δούρου;»



Mε αφορμή την κόντρα που ξέσπασε μεταξύ του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και της Περιφέρειας Αττικής, σχετικά με τον επανέλεγχο των συμβασιούχων, άκουσα διάφορους δημοσιολόγους να αναρωτιούνται κατα πόσο η άκαμπτη στάση της Ρένας Δούρου συνάδει με τις αρχές της Αριστεράς. 


Για αυτούς, η μονομερής απόφαση μίας περιφερειακής αρχής να πάει κόντρα στα ψηφίσματα του κράτους και να σαμποτάρει τις προσπάθειες της κυβέρνησης, μπορεί μεν να είναι λάθος, αλλά είναι λάθος γιατί «αυτό δεν είναι αριστερό».


Μπροστά στο μεταφυσικό μεγαλείο της «αριστερότητας», όλα τα άλλα επιχειρήματα πάνε περίπατο. 


Τι και αν η κα Δούρου δεν έχει αρμοδιότητες σχετικές με τη μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα, τι και αν η αξιολόγηση των εργαζομένων είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα, τι και αν έχουμε δεσμευθεί απέναντι στους εταίρους μας;  


Τίποτα. Για ορισμένους, η στάση της Περιφερειας είναι στραβή επειδή δεν είναι αριστερή.


Μην με ρωτήσετε, τι θα ήταν επαρκώς αριστερό στη συγκεκριμένη περίπτωση. Δεν υπάρχει απάντηση. Βλέπετε, χρόνια τώρα στην Ελλάδα έχουμε προσδώσει φαντασιακές ιδιότητες στον όρο «Αριστερά», με αποτέλεσμα η επίκλησή του να πηγαίνει με όλα.:  

Λαθρομετανάστευση, ιδιωτικοποιήσεις, άνοιγμα επαγγελμάτων, ακόμα και η διαχείρηση των απορριμμάτων (βλέπε Κερατέα), είναι μερικοί τομείς πάνω απο τους οποίους πλανάται αυτό το απροσδιόριστο φάντασμα της «αριστερότητας».


Είναι χρέος των κυβερνώντων να επικοινωνήσουν στην κοινή γνώμη πως η εφαρμογή τέτοιων αυτονόητων μέτρων – όπως η αξιολόγηση – δεν είναι πρόσφορο έδαφος για ιδεολογικές διαφορές.  


Το να ελέγξουμε αν τα πτυχία του Κώστα και του Μήτσου είναι αυθεντικά, δεν είναι ούτε αριστερό ούτε δεξιό. Είναι αναγκαίο.


Όσο για τον «ανένδοτο» της κα Δούρου, βλάπτει πρωτίστως το κόμμα της. Διότι εάν αυτές οι αυταρχικές πρακτικές γίνουν κανόνας, όταν με το καλό έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία δεν θα μπορεί να εφαρμόσει τα φιλόδοξα σχέδιά του. Θα χρειάζεται τη συγκατάθεση των διαβόητων «βλαχοδημάρχων» (βλέπε Τσίπρας σε ολομέλεια του ΣΥΡΙΖΑ). Και από δαύτους, οι άλλοι έχουν περισσότερους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: