"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Το παντελόνι του μάγκα


Δεν θα είναι διαζύγιο, αλλά τέλος της συνεργασίας με το ΔΝΤ, είπε ο πρωθυπουργός. Ας τους πετάξει έξω και με τις κλωτσιές, να επαναπατριστούν στη Νέα Δημοκρατία και τίποτα ψηφοφόροι του Καμμένου. Μόνο που οι αγορές δεν λειτουργούν με τη λογική και τα αντανακλαστικά καφενείου. Δεν υιοθετούν καν τα προσχήματα τηλεοπτικού πάνελ, ούτε συμμερίζονται τον αυθορμητισμό του Άδωνι.

Αυτό που κατάλαβαν οι αγορές, είναι ότι η Ελλάδα ίσως έρθει και τους ζητήσει κεφάλαια. Και τα κεφάλαια που θα τους ζητήσει, θα είναι από εκείνα που «κουρεύονται», όπως άλλωστε έγινε με το προσφιλές μας PSI του Παπαδήμου.  

Πιο απλά, οι αγορές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Ελλάδα να βρεθεί ενώπιόν τους χωρίς το back up του ΔΝΤ. 

Τότε το κόστος του δανεισμού δεν θα πέσει, όπως συνέβη κατά την τελευταία έξοδο της χώρας, αλλά, αντιθέτως, θα έχει την τάση να ανέβει. Μας το έδειξε η άνοδος του «σπρεντ» κατά είκοσι μονάδες βάσης και η βουτιά του ελληνικού χρηματιστηρίου.
 
Οι αγορές, αυτές που μας οδήγησαν εδώ όταν σταμάτησαν να μας δανείζουν, δεν ενθουσιάστηκαν με την προοπτική να βγάλουμε τις βοηθητικές ρόδες και να κάνουμε πετάλι μόνοι μας. Πιθανότατα δε, θα είχαν την ίδια αντίδραση και στην περίπτωση που έβρισκαν μπροστά τους μια κυβέρνηση με πιο επιθετικό λόγο απέναντι στους δανειστές. 
 
Αλλά αυτό παραμένει, προς το παρόν, υποθετικό σενάριο. Η πραγματικότητα είναι πιο πεζή και μας προσγειώνει:  
Ο πολιτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης μεταχειρίζεται τις αγορές σαν ψηφοφόρους της Β' Αθηνών. 
 
 Όμως ο «τσαμπουκάς» κοστίζει και τελικά οι μάγκες το πρώτο που πρέπει να έχουν γεμάτο στο παντελόνι τους, είναι οι τσέπες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: