"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΜΟΣ - IΡΑΚ: Οι τζιχαντιστές έχουν εκτελέσει 500 αιχμαλώτους, κρατούν εκατοντάδες ακόμη

Οι τζιχαντιστές έχουν εκτελέσει 500 αιχμαλώτους, κρατούν εκατοντάδες ακόμη Οι τζιχαντιστές μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν εκτελέσει περισσότερους από 500 αιχμαλώτους στο Ιράκ από την αρχή της προέλασής τους τον Ιούνιο, εκτιμά το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW). 

Περίπου 1.700 Ιρακινοί στρατιώτες είχαν παραδοθεί στο ΙΚ τον ίδιο μήνα, αφού οι τζιχαντιστές κατέλαβαν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, τη Μοσούλη, και προέλασαν προς τη Βαγδάτη.


Στη συνέχεια το ΙΚ δημοσίευσε φωτογραφίες στις οποίες φέρονται να απεικονίζονται οι εκτελέσεις ανδρών με πολιτικά σε μια έρημη περιοχή, ενώ ισχυρίστηκε ότι σκότωσε εκατοντάδες από αυτούς.

Το HRW εκτίμησε ότι «560 με 770 άνδρες» σκοτώθηκαν, ενώ πρόσθεσε ότι «όλοι ή η πλειονότητα αυτών ήταν στρατιώτες του ιρακινού στρατού (που είχαν) αιχμαλωτιστεί».

Η μη κυβερνητική οργάνωση βασίστηκε «σε πληροφορίες (που έλαβε από) έναν επιζώντα και από την ανάλυση των βίντεο και των δορυφορικών εικόνων (οι οποίες) επιβεβαίωσαν την ύπαρξη ακόμη τριών τοποθεσιών μαζικών εκτελέσεων, γεγονός που ανεβάζει τον αριθμό τους συνολικά σε πέντε».

Το HRW είχε εντοπίσει στα τέλη Ιουνίου δύο τοποθεσίες όπου οι τζιχαντιστές προχωρούσαν σε μαζικές εκτελέσεις.

«Ένα ακόμη κομμάτι αυτού του τρομερού παζλ μπήκε στη θέση του με την επιβεβαίωση πολλών ακόμη εκτελέσεων», είπε ο διευθυντής εκτάκτων καταστάσεων του HRW Πίτερ Μπούκερτ καταδικάζοντας «τη βαρβαρότητα του ΙΚ».

Συγγενείς των αγνοούμενων ιρακινών στρατιωτών εισέβαλαν χθες Τρίτη στο κοινοβούλιο στη Βαγδάτη ζητώντας να ενημερωθούν για την τύχη τους και πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία.

Εξάλλου σήμερα οι ιρακινοί βουλευτές συζήτησαν για το θέμα των αγνοούμενων στρατιωτών στο κοινοβούλιο και υπέβαλαν ερωτήσεις σχετικά με το ζήτημα στον υπουργό Άμυνας της χώρας. Συγγενείς των αγνοούμενων ήταν παρόντες στη συνεδρίαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: