"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Με φοβάμαι... συνηθίζω


Το βίντεο υπόσχεται αποκεφαλισμό. Να πατήσω να το δω; 

Α πα πα! Να δω κεφάλι να πέφτει κάτω; Χτυπάει η καρδιά μου ήδη. Όχι, δεν θα το δω. Λίγο; Τόσο δα. Τι θα πάθω δηλαδή; Πας γυρεύοντας; Πώς θα κοιμηθώ το βράδυ; Απ' την άλλη; Να μην έχω δει αποκεφαλισμό; Στο κάτω-κάτω βίντεο είναι. Το σταματάω αυτόματα αν... Όχι! Ούτε τόσο δα δεν θα δω. Αυτά είναι άρρωστα πράγματα. Σιχαμένα. Θέλω όμως! Άντε. Πάτα. Κλείσε τουλάχιστον το ένα μάτι. Να 'σαι σ' ετοιμότητα να κλείσεις και το άλλο αν... Πάτα σου λέω

«Το βίντεο έχει απαγορευτεί ως ιδιαιτέρως βίαιο».

Ουφ, ξενοιάζω. Καλύτερα. Δεν τα αντέχω κάτι τέτοια. Ίσως όμως υπάρχει κάπου αλλού για να το δω. Να! Ίσως εδώ; Ούτε. Για να το τσεκάρω. Να! Μιλάει. Για να δω ως το τέλος. Φοβάμαι. Φοβάμαι σου λέω. Ώρες είναι να πάθω καμιά καρδιά! Άντε καλέ. Τελικά μόνο μιλάει. 

Ποιος είναι αυτός; Τζέιμς Φόλει. Ο πρώτος Αμερικανός δημοσιογράφος. Όχι. Δεν έψαχνα αυτόν. Υπάρχει και δεύτερος. Ο Τζέιμς είναι παλιός νεκρός. Να! Αυτός είναι ο καινούργιος. Στίβεν Σότλοφ. Ο ρεπόρτερ. Αυτός. Κι αυτός μόνο μιλάει; Σιγούρεψέ το, μη σου πεταχτεί κανένα κεφάλι, εκεί που δεν το περιμένεις. Για ξαναδές το. Τι λέει; Άλλη μια φορά. Πάμε άλλη μια. Περίεργα μιλάει. Πολύ ψύχραιμα για μελλοντικό πτώμα. Μωρέ μπράβο ψυχραιμία! Απίστευτο. Μήπως τον έχουν ποτίσει με τίποτα; Καλά θα ήταν. Μα είναι σαν να διαβάζει κυριακάτικη εφημερίδα. Και ο μαυροφόρος μασκοφόρος ψύχραιμα τα λέει κι αυτός. Σαν ποίημα. Ανιαρός. Λίγο συναίσθημα διάολε! Να είχε δάκρυ. Να είχε σπαραγμό. Δεν έπρεπε να είχαν κάνει στον πορτοκαλή, έστω με μακιγιάζ, μαύρους κύκλους; Να βγάζει μια κραυγή απόγνωσης. Να σήκωνε τα χέρια και να έριχνε κατάρες για παράδειγμα. Και να ξέσπαγε μια καταιγίδα συγχρόνως. Τίποτα!

Μα τι λέει ο μαυροφόρος; Κάτι λέει. Ξαναπαίξτο. Παίρνει σειρά λέει έτερος, Βρετανός. Ο Ντέιβιντ Κόθορν Χέινς. Μα για χόρταση τα έχουν τα κεφάλια των ανθρώπων; Άραγε θα είναι πιο εντυπωσιακός ο επόμενος αποκεφαλισμός; Αν συνεχίσουν έτσι καταντάει βαρετό. Καλύτερα να το είχαν αναθέσει σε κάποιον σκηνοθέτη.  

Αυτή τη μαλακία κάνουν συνήθως οι άνθρωποι. Νομίζουν, ότι μπορούν να κάνουν, όλες τις δουλειές. Κακά τα ψέματα. Οι Αμερικανοί δεν πιάνονται σε κάτι τέτοιες σκηνές. Το αμερικανικό σινεμά δεν υπάρχει! Να ευχαριστηθείς κεφάλια να φεύγουν στον αέρα και αίματα πίδακες! Αυτοκίνητα και εκρήξεις στο φόντο. Xωρίς σκηνικά και εκρήξεις πού πας; Τόσο μίνιμαλ σε μια έρημο… Πού πας; ΜΑ ΕΔΩ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΛΗΘΙΝΗ ΖΩΗ. Με ξεκούφανες. Μιλάμε; Λες; Και που είναι οι μάνες τους, οι συγγενείς τους. Σιγά μην ψάχνω για να τους βρω ΕΓΩ σε άλλο βίντεο. Νομίζεις έχω χρόνο; Έπρεπε να το είχαν μοντάρει κάπως. Να δείχνει παράλληλα τον μασκοφόρο με τον πορτοκαλοφόρο και σε παράθυρο τη μάνα του πορτοκαλή να σπαράζει. Να σου ξεκολλάει την καρδιά. Όπως στα δικά μας τα παράθυρα των ειδήσεων ένα πράγμα.

Τελικά μιλάμε ή δεν μιλάμε για αληθινή ζωή; Είναι μετά νεκρός; 

Δεν τον πολυκόβω. Αν δεν δω το κεφάλι καταγής. Αν δεν το πιάσω στα χέρια μου, που λέει ο λόγος. 

Παρατάω τα βίντεο. Έχει μείνει στη μνήμη ένα πορτοκαλί χρώμα. Φαντάσου ένα φόρεμα πορτοκαλί. Όχι τόσο χαχόλικο όμως. Ναχει ντεκολτέ. Αν και το μαύρο είναι ανυπέρβλητο. Βρε λες να ήταν αληθινά νεκρός; Πώς να το πω; Νεκρός, νεκρένιος. Αποκεφαλισμένος, αποκεφαλισμενότατος. Λες;  
 
Τις μέρες με φοβίζω, τις νύχτες με οικτίρω. Συνηθίζω... Θεέ μου πόσο συνηθίζω!

Δεν υπάρχουν σχόλια: