"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Επαγγελματικός σνομπισμός


Διαβάζω, ακούω και δεν το πιστεύω. Σε μια εποχή γενικής ανεργίας, και μάλιστα νέων επιστημόνων, προκηρύσσονται θέσεις γιατρών για Ιατρικά Κέντρα νησιών και απομακρυσμένων περιοχών αλλά και τουριστικών τόπων, και δεν προσέρχεται κανείς - ούτε καν στην Πάρο, αφού δεν υπάρχει εδώ και χρόνια παιδίατρος, με χιλιάδες παιδιά του νησιού και άλλα τόσα των παραθεριστών.
 
Εδώ, βεβαίως, δεν φταίει το υπουργείο. Προκηρύσσει θέση και δεν υπάρχουν πρόθυμοι νέοι γιατροί να την πληρώσουν.  

Κι όμως, υπάρχει λύση. Οποιος νέος γιατρός, ειδικευόμενος ή όχι, δεν διαθέτει στο βιογραφικό του μια υπηρεσία σε επαρχιακά Κέντρα Υγείας, και ιδιαίτερα σε νησιά, να μην μπορεί ποτέ στο μέλλον να διοριστεί σε κρατικό νοσοκομείο, ούτε να του δίδεται το προνόμιο να συνταγογραφεί για τον ΕΟΠΠΥ.  

Γιατί, δηλαδή, οι εκπαιδευτικοί, οι στρατιωτικοί, οι δικαστές υποχρεούνται να έχουν υπηρεσία στην περιφέρεια πριν καταλήξουν σε αστικά κέντρα ή σε πρωτεύουσες νομών, γιατί ακόμη και οι υπότροφοι του εξωτερικού του ΙΚΥ, όταν επιστρέψουν, είναι υποχρεωμένοι να υπηρετήσουν σε δημόσια θέση εις ανταπόδοση της δωρεάν εκπαίδευσης, και όχι οι νέοι γιατροί, που κατά μέσον όρο σπούδασαν δωρεάν 6-7 χρόνια από την τσέπη Ελλήνων δεινώς φορολογουμένων, να μην δέχονται να προσφέρουν τις γνώσεις που έλαβαν για να θεραπεύσουν γέροντες φορολογούμενους και παιδιά φορολογούμενων συμπατριωτών τους; 

Μια πρόταση: 
Γνωρίζω πολλούς αλλοδαπούς, κυρίως Αφρικανούς, που σπούδασαν Ιατρική στην Ελλάδα. Ε! λοιπόν, για κάθε έναν Ελληνα που αρνείται να πληρώσει θέση γιατρού στην περιφέρεια, να στέλνεται αμέσως αλλοδαπός παιδίατρος, παθολόγος, καρδιολόγος. Γκέκε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: