"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: «Εξω απ’ το ΝΑΤΟ!»


Ο τομεάρχης Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόδωρος Δρίτσας εξέφρασε την άποψη ότι, όταν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα θα αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ. Σε ερώτηση του κ. Αδωνι Γεωργιάδη («εσείς λέτε να μείνουμε στην Ατλαντική Συμμαχία ή να φύγουμε;») ο κ. Δρίτσας απάντησε: «Να φύγουμε. Το λέει το συνέδριό μας με επίσημη απόφαση»

Η Κουμουνδούρου επιβεβαίωσε: «Στρατηγικός στόχος είναι η απεμπλοκή της χώρας από το ΝΑΤΟ και η διάλυσή του».
Ωραίο είναι το τελευταίο, φιλόδοξο και μεγαλεπήβολο: στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να διαλύσει το ΝΑΤΟ. 

Υπάρχει ένα «αλλά», φυσικά: αυτός ο «στρατηγικός στόχος» δεν σημαίνει ότι θα κόψουμε τους δεσμούς μας με το ΝΑΤΟ όπως ο Μέγας Αλέξανδρος τον Γόρδιο Δεσμό. Οχι. Ολο αυτό σημαίνει τη σταδιακή απεμπλοκή μας (τμηματικά μάλλον – ό,τι κι αν σημαίνει αυτό), σε συνδυασμό με την αντικατάσταση του ΝΑΤΟ από έναν άλλο φορέα ασφαλείας. Κατά την Κουμουνδούρου, το τελευταίο πρέπει να γίνει με αναβάθμιση του ρόλου της Ευρώπης, διότι το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε υπό άλλες συνθήκες και για την αντιμετώπιση διαφορετικών γεωστρατηγικών προκλήσεων.
Σιχαίνομαι που το παραδέχομαι, αλλά ως προς τα δύο τελευταία (αναβάθμιση της Ευρώπης και εκσυγχρονισμό του ΝΑΤΟ ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές γεωπολιτικές συνθήκες) νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει άδικο. Αλλά αυτό είναι πρωτίστως θέμα του ΝΑΤΟ, της Ευρώπης ολόκληρης, και όχι ενός κόμματος.

Τέλος πάντων, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ προβαίνει σε τέτοιες (προγραμματικές) δηλώσεις, τρομάζω, κι ας θυμίζουν τα ανώδυνα παπανδρεϊκά «έξω απ’ την ΕΟΚ, έξω απ’ το ΝΑΤΟ, έξω οι βάσεις» κ.ο.κ. Οπως ίσως θα θυμάστε, μόνον οι βάσεις έφυγαν, κι αυτές μόνες τους. 

Γενικά, τρομάζω όταν ένα ελληνικό κόμμα δηλώνει επισήμως ότι στρατηγικός του στόχος είναι να διαλύσει το ΝΑΤΟ. Μου θυμίζει λίγο τον Χρήστο Τσαγανέα ως παράφρονα στο «Οι Γερμανοί ξανάρχονται», όπου φώναζε: «Εγώ θα σας οδηγήσω»

Αφήστε που η τοποθέτηση Δρίτσα ήρθε σχεδόν ταυτόχρονα με τη δήλωση ενός δικού τους ανθρώπου, του Φιντέλ Κάστρο, σύμφωνα με τον οποίο «το ΝΑΤΟ θυμίζει τα Ες Ες των ναζί»

Μην ανησυχείτε πάντως


Οταν η χώρα φύγει από το ΝΑΤΟ ουδείς θα ασχολείται μαζί μας. Ουδείς όμως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: