"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Καίγοντας τα χαρτιά ένα – ένα


Τί έμεινε από την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ; 

Σίγουρα δεν αναδείχθηκαν αναιμικές φοροελαφρύνσεις, που λίγο πιο πριν είχαν διαφημιστεί εξαντλητικά. Εκείνο που κυριάρχησε ήταν η εικόνα του πρωθυπουργού, που με προεκλογική ένταση επετέθη στον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που στη συγκεκριμένη ομιλία θα έπρεπε να επικεντρωθεί ρεαλιστικά και νηφάλια στο δικό του «αφήγημα» για τον τόπο. Ήδη είχε δώσει τον τόνο επιτιθέμενος προσωπικά σε ασήμαντο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ για τις ανόητες δηλώσεις του για το ΝΑΤΟ. Εν τέλει, η υπέρμετρη επιθετικότητα του πρωθυπουργού (μέχρι και την τρομοκρατία επικαλέστηκε), αντί να αποπνέει αυτοπεποίθηση πρόδιδε αδυναμία και ανασφάλεια.

Πώς εξηγείται το φαινόμενο αυτό; 

Αποτελεί απλώς κρίκο σε μία αλυσίδα λαθών της κυβερνητικής πλευράς μετά τη βαριά ήττα των ευρωεκλογών. Εδώ ταιριάζει γάντι η αποστροφή «το ένα λάθος φέρνει το άλλο». Ειδικά η ηγετική ομάδα της ΝΔ αιφνιδιάστηκε από την εκλογική ήττα. Το αποτέλεσμα ήταν να αντιδράσει σπασμωδικά και να οδηγηθεί σε έναν αυτοκαταστροφικό ανασχηματισμό. Ο ανασχηματισμός αυτός ήταν κρίσιμος, διότι αποτελούσε την πρώτη αντίδραση στο αποτέλεσμα, αλλά και διότι φόρτωνε την κυβέρνηση με ανεπαρκέστατα κομματικά στελέχη. Έτσι, το χαρτί του ανασχηματισμού δεν κάηκε απλώς. Άφησε πίσω του βαριά εγκαύματα.

Στη συνέχεια η νέα κυβέρνηση και ενώ οι υπουργοί της κατέφευγαν σε λαϊκίστικες κορώνες, σήκωσε το λάβαρο της μείωσης των φόρων. Κάτω από το λάβαρο αυτό όμως κρυβόταν η βόμβα του ΕΝΦΙΑ. «Τέτοια ζημιά δεν πάθαμε ούτε με το χαράτσι της ΔΕΗ» ήταν η επωδός στο κυβερνητικό στρατόπεδο όπως μνημονεύθηκε στο κύριο άρθρο της «Η» (6-8-14). Ο ΕΝΦΙΑ έπεισε πως η κυβέρνηση δεν πήρε το μήνυμα των εκλογών, υπονόμευσε κάθε αξιοπιστία δέσμευσής της για μειώσεις φόρων και κατέστησε εξοργιστικές τις ελάχιστες ελαφρύνσεις που ανακοινώθηκαν. Κερασάκι στην τούρτα υπήρξε η άκομψη δημόσια προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών να πει «φταίνε οι άλλοι πριν από μένα».

Ενώ η καταιγίδα του ΕΝΦΙΑ είχε ξεσπάσει, η κυβέρνηση διέρρεε πως θα πάρει το πράσινο φως από την Τρόικα για δραστικές φορολογικές περικοπές και πως θα απέφευγε επίμαχες μεταρρυθμίσεις. Απεκαλύφθη άλλωστε από τους δανειστές μας πως η κυβέρνηση ζήτησε μετ' επιτάσεως το «ραντεβού στο Παρίσι». Τούτο υποτίθεται πως θα ήταν ο προπομπός για εκδίωξη της Τρόικας. Το χατίρι αυτό για συνάντηση εκτός Ελλάδος έγινε δεκτό, αλλά οι ελεγκτές είναι στην Αθήνα που θα συζητήσουν τα σοβαρά, ενώ και στο Παρίσι έμειναν σταθεροί στις θέσεις τους. Ακολούθησε η αναδίπλωση του υπουργού Οικονομικών, που ξόρκισε τις προσδοκίες οι οποίες είχαν καλλιεργηθεί εξαφανίζοντας και τις κόκκινες γραμμές.  

Την ίδια ώρα είναι φανερό πως ό,τι και να συμβεί με τις διαπραγματεύσεις θα επιβληθεί στη χώρα ένα «μνημόνιο μεταρρυθμίσεων» όπως προειδοποίησε ο Ντράγκι.

Μετά από όλα αυτά, πώς να μην εμφανίζει ένταση ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ; 

Άλλωστε, όπως γράψαμε μετά τις ευρωεκλογές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κυρίως απέναντί του ευκαιρίες, τα κυβερνητικά κόμματα αντιμετωπίζουν πρωτίστως κινδύνους. 

Για τον ΣΥΡΙΖΑ το ζητούμενο είναι απλώς να μην κάνει το μεγάλο λάθος. Ενώ για την κυβέρνηση είναι να αποφεύγει οποιοδήποτε λάθος
 
Τελικά όμως η κυβέρνηση κάνει μόνο λάθη! Καίει, ένα προς ένα, τα λίγα χαρτιά που της απομένουν. Στρώνοντας έτσι το χαλί «στον επόμενο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: