"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Αλέξη συγκρατήσου

Όχι, ο τίτλος δεν απευθύνεται στον Αλέξη που πάει ο νους του καθενός. Δεν θα ήταν σωστό. Στους πρωθυπουργούς και στους αρχηγούς μιλάμε στον πληθυντικό, τουλάχιστον δημοσίως. Αλλωστε, αυτός ο Αλέξης, ο αρχηγός, ήταν μάλλον συγκρατημένος στις υποσχέσεις του τις προάλλες στην ΔΕΘ. Καταλαβαίνω ότι η λέξη «συγκρατημένος» προκαλεί αμφισβήτηση, ίσως και θυμό σε πολλούς,  αφού επικρατεί  η εντύπωση ότι «τα δίνει όλα». Δεν θέλω να μπω σ’ αυτή τη συζήτηση. Το «συγκρατημένος» εννοεί ότι δεν είπε τίποτα περισσότερο απ’ όσα έχουν πει άλλοι στο απώτερο ή στο πρόσφατο παρελθόν. Αν ανακαλέσουμε στη μνήμη μας πόσα είχε υποσχεθεί ο Σαμαράς στις προεκλογικές περιόδους του 2012, στην κορύφωση της κρίσης, εύκολα θα συμπεράνουμε ότι ο Τσίπρας δεν ξεπέρασε τα όρια.
 
Ελα, όμως, που την επομένη πήραν τη σκυτάλη οι «ερμηνευτές» των λόγων του και τα έκαναν λίμπα. Μία περίπτωση είναι ο Αλέξης Μητρόπουλος, η πιο κραυγαλέα, καθώς ξεπέρασε κάθε όριο υποσχεσιολογίας, διαστρεβλώνοντας ακόμα και όσα είπε ο αρχηγός του. Μιλώντας από την τηλεόραση διαβεβαίωσε επανειλημμένα ότι, μόλις αναλάβει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα χαρίσει (σχεδόν) τα χρέη σε όλους τους Ελληνες. Αυτό σημαίνει ότι όσοι χρωστάνε στο Δημόσιο, στα Ασφαλιστικά Ταμεία και στις Τράπεζες θα πληρώσουν ένα ελάχιστο ποσό(20%) σε 84 δόσεις και το υπόλοιπο θα τους χαριστεί. Ρωτήθηκε πολλές φορές αν η ρύθμιση θα αφορά τους πάντες και απάντησε: « Η ρύθμιση θα είναι για όλους και για κάθε οφειλή». Και παρακάτω: «Θα υπαχθούν στη ρύθμιση οι πάντες και οι πάσες».  
Οσοι αμφιβάλλουν ας τον ακούσουν στο βίντεο:

Κακό είναι αυτό που είπε;  

Κάθε άλλο. Το ερώτημα είναι αν είναι και εφικτό. Και δεν είναι. Όχι γιατί το λέω εγώ. Αλλά γιατί ούτε ο Τσίπρας  τα είπε έτσι. Παρόλο που ο Μητρόπουλος επικαλέστηκε πολλές φορές «όσα είπε ο  πρόεδρός μας», συλλαμβάνεται αδιάβαστος. Ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη δεν είπε ό,τι είπε ο ίδιος στην τηλεόραση. Ο Τσίπρας δεν είπε ότι οι φορολογικές ρυθμίσεις θα αφορούν τους πάντες, αλλά «τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η 12μηνη αναστολή  διώξεων θα αφορά «οφειλέτες με μηδενικό εισόδημα». Οσον αφορά τη «σεισάχθεια» στα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια», δηλαδή «τη διαγραφή μέρους των οφειλών», δεν είπε ότι θα γίνει «για τους πάντες και τις πάσες», όπως ο συνονόματός του.  Αλλά «για όσους δανειολήπτες είναι κάτω από το όριο της φτώχειας».
Παραθέτω εδώ τα σχετικά αποσπάσματα από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.
1."Η άμεση εκκαθάριση των φορολογικών υποθέσεων των μικρών και μεσαίων και επαγγελματιών για βεβαιωμένες φορολογικές υποθέσεις, πρόστιμα και άλλες διαφορές με τη φορολογική αρχή, οργανώνεται σε προτεραιότητα ώστε εντός εξαμήνου να υπάρξει άρση των αδικιών των φορολογικών οργάνων και υπολογισμός των πραγματικών και εισπράξιμων οφειλών από το κράτος".
2. "Δωδεκάμηνη αναστολή διώξεων και αναγκαστικών μέτρων σε οφειλέτες με αποδεδειγμένο μηδενικό εισόδημα, που εντάσσονται στη ρύθμιση".
3. Η «νέα σεισάχθεια» θα περιλαμβάνει, κατά περίπτωση, διαγραφή μέρους των οφειλών για όσους δανειολήπτες είναι κάτω από το όριο της φτώχειας...".
 
Δεν ξέρω αν ο Μητρόπουλος υπερθεματίζει από άγνοια(δεν διάβασε τον αρχηγό του) ή από σκοπιμότητα (τάζουμε περισσότερα από τον αρχηγό, για να μαζέψουμε προσωπικές ψήφους). Δεν έχει και μεγάλη σημασία. Η ζημιά που γίνεται είναι ίδια. Ποια είναι η ζημιά; 
Να τον πιστέψουν και να σταματήσουν όλοι ή οι περισσότεροι να πληρώνουν, εννοείται από όσους μπορούν. 
Και τότε τα ταμεία που θα παραλάβει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εντελώς άδεια, οπότε «χαιρέτα μας τον πλάτανο».  
Ο Μητρόπουλος, ως παλαιός ΠΑΣΟΚος, είναι μαθημένος από τα «δώστα όλα». Όχι ότι οι (βέροι) αριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ διαφορετικοί στις εξαγγελίες, αλλά τέτοιες εξωφρενικές υποσχέσεις, που υπονοούν χάρισμα όλων  των χρεών «στους πάντες και στις πάσες», ξεπερνούν κάθε όριο. 

Γι’ αυτό οι νουνεχείς του ΣΥΡΙΖΑ,  πριν βρεθούν μπροστά σε αξεπέραστο αδιέξοδο, ας τους μαζέψουν, όσο είναι καιρός,  αφού η αυτοσυγκράτηση είναι πλέον είδος εν ανεπαρκεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: