"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Απίστευτο: Οι ΗΠΑ θα εξαφάνιζαν το φεγγάρι στα τέλη του ’50‏


Το θέμα ανοίγει εκ νέου, μετά από αναφορές προ μηνών που “σφραγίστηκαν” ως σενάρια επιστημονικής φαντασίας: Οι ΗΠΑ στα τέλη της δεκατίας του 1950 σχεδίαζαν να… εξαφανίσουν το φεγγάρι με πυρηνικά, στην περίπτωση που οι Σοβιετικοί έβγαιναν νικητές στον αγώνα κατάκτησης του διαστήματος.

Τις σχετικές πληροφορίες που αφορούν σε μια “διαστημική κούρσα ΗΠΑ – Ρωσίας” που αποδίδεται σε αποχαρακτηρισμένα κυβερνητικά έγγραφα της εποχής φαίρνει στο φως ένα εξαιρετικό ρεπορτάζ το περιοδικό Newsweek που μόλις κυκλοφόρησε.

Στο διαφωτιστικό αφιέρωμα με τίτλο “Η κρυφή ιστορία του ‘Πολέμου των Άστρων’ στον Ψυχρό Πόλεμο” αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το σχέδιο αποσκοπούσε στο να πληγεί ο στόχος με ακρίβεια δύο μιλίων -αφού η ακρίβεια αποτελούσε ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα- με δεδομένο ότι η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ επιθυμούσε η έκρηξη να είναι ορατή από τη Γη.

Το σχέδιο λέγεται ότι αποσκοπούσε στην τροφοδότηση των αμερικανών με εθνική υπερηφάνεια μετά τη μεγάλη αυτή κίνηση, ενώ φαίνεται ότι τελικά εγκαταλείφθηκε όταν επικράτησε η άποψη ότι το κοινό δεν θα ανταποκρινόταν θετικά σε ένα τέτοιο σενάριο.

«Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας κίνησης θα αύξαναν σημαντικά το κύρος και την επιρροή των ΗΠΑ” αναφέρεται ενδεικτικά σε ένα έγγραφο του Στρατού που χρονολογείται το 1959 και αφορά σε ένα μυστικό πρόγραμμα ονόματι “Horizon».

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, η ιστορία που περιγράφεται ως παράθεση ιστορικών γεγονότον που αποδεικνύουν την απόπερια αποστολής πυρηνικών ώστε να ανατιναχθεί το φεγγάρι, δίνει τροφή για περαιτέρω έρευνα και φυσικά αντιπαραθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: