"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Πώς οι εφορίες της Μανταμ Μέρκελ αξιοποίησαν cd με φοροφυγάδες


Το σύνολο των cd που πουλήθηκαν στις γερμανικές αρχές, μεταξύ των οποίων κι εκείνο του Φαλτσιανί, έναντι του ποσού των 8 εκατ. ευρώ, αγοράσθηκε από την εφορία του Βούπερταλ, στη βόρειο Ρηνανία-Βεστφαλία και απέφερε εισπράξεις ύψους 2,5 δισ. 

Στις 29 Ιουνίου του 2010 το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών γράφει στο τοπικό υπουργείο του Ντίσελντορφ που εποπτεύει την εφορία του Βούπερταλ: «Το ομοσπονδιακό υπουργείο εξέτασε επισταμένα τα φορολογικά και ποινικά προβλήματα που συνδέονται με την αγορά πληροφοριών φορολογικού περιεχομένου για καταθέσεις κεφαλαίων Γερμανών φορολογουμένων στην Ελβετία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής της εξέτασης, οι δραστηριοποιούμενοι κρατικοί λειτουργοί δεν διαπράττουν αδίκημα και τα αγορασμένα αποδεικτικά μέσα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη διαδικασία φορολόγησης και την αποδεικτική διαδικασία της ποινικής δίκης…».

Με αυτό το γράμμα, το επιτελείο του κ. Σόιμπλε έδινε το «πράσινο φως» στις αρχές της βόρειας Ρηνανίας -Βεστφαλίας να ξεκινήσει τους ελέγχους

Τρεις μήνες αργότερα η υπόθεση εξετάσθηκε από το εφετείο του Ντίσελντορφ. Στην απόφασή του το δικαστήριο, που απορρίπτει την προσφυγή κατά προηγούμενης απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, επιβεβαιώνει ότι η πρακτική είναι νόμιμη εφόσον η πρωτοβουλία δεν έχει ξεκινήσει από τους υπαλλήλους. «Η εξέταση των στοιχείων έδειξε ότι αυτά ανταποκρίνονταν στην αλήθεια και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορούσαν προσόδους από κεφάλαια που δεν είχαν δηλωθεί».

Στις 26 Φεβρουαρίου του 2010 η φορολογική διοίκηση παρέλαβε 1.106 δεδομένα, σε έναν πίνακα Excel, που περιελάμβανε έναν αύξοντα αριθμό, τον τραπεζικό λογαριασμό της Credit Suisse, τα προσωπικά στοιχεία των κατόχων, τα τηλέφωνα επικοινωνίας τους ή τις διευθύνσεις τους, το ποσό στον λογαριασμό και την ημερομηνία ανοίγματος του λογαριασμού.  
Ο προσφεύγων ήταν ένας Γερμανός υπήκοος που διατηρούσε έναν λογαριασμό 1.930.000 ελβετικών φράγκων και δεν είχε δηλώσει τους φόρους από την κατάθεση αυτή. Μετά αίτηση της εφορίας το πρωτοδικείο του Ντίσελντορφ εξέδωσε ένταλμα για κατ’ οίκον έρευνα στο σπίτι του προσφεύγοντος. Το εφετείο έκρινε ότι η νομιμότητα της προέλευσης των ενδείξεων είναι αδιάφορη, ως προς τη θεμελίωση της αρχικής υποψίας των αρχών, που μπορούν να οδηγήσουν σε κατ’ οίκον έρευνα.

Από το πρώτο cd, που περιήλθε στα χέρια του γερμανικού κράτους με μεσολάβηση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας πληροφοριών (Bundesnachrichtendienst) και απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης, που διένειμε το κόστος για την αγορά των δεδομένων στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και στους προϋπολογισμούς των ομόσπονδων κρατιδίων, οι φορολογούμενοι που «αυτομηνύθηκαν» για να αποφύγουν την ποινική δίωξη, αυξήθηκαν από 562 σε 6.732 μέσα σε 2,5 χρόνια, στα οποία η γερμανική κυβέρνηση ακολουθεί την επιθετική τακτική της αγοράς στοιχείων από ελβετικές τράπεζες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: