"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΑΓΓΛΙΑ: Ψάχνει αφορμή για διαζύγιο απο την Ε.Ε.

Του Arnaud Leparmentier / LE MONDE 

leparmentier@lemonde.fr

Tη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων η υπουργός Εσωτερικών του Ντέιβιντ Κάμερον, η Τερέζα Μέι, ανακοίνωσε πως η χώρα της λογαριάζει να αποδεσμευτεί από την Ευρώπη της δικαιοσύνης και της ασφάλειας. 

Χειροκροτήματα από τις τάξεις των ευρωσκεπτικιστών. Ο Σέρλοκ Χολμς θα παραμείνει Αγγλος. Τέλος το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, το οποίο είχε επιτρέψει να συλληφθεί το 2005 στην Ιταλία ένας από τους βομβιστές των επιθέσεων του Λονδίνου. Εως το 2014, η Βρετανία σκοπεύει να εγκαταλείψει περίπου το 30% των ευρωπαϊκών πολιτικών. 

Το έγκλημά τους; 

Τη χρονιά αυτή πρόκειται να περιληφθούν στο ευρωπαϊκό καθεστώς του κοινού δικαίου: θα εξαρτώνται από την Επιτροπή και θα υπόκεινται στην ετυμηγορία του Δικαστηρίου του Λουξεμβούργου. Αυτό πάει πολύ για μια χώρα της οποίας ο ανώτατος δικαστής είναι το Κοινοβούλιο.
Θαυμάσιοι διαπραγματευτές οι Βρετανοί γεμίζουν τις συνθήκες με κωδίκελλους, με επιλογές που τους προσφέρουν αφελώς οι Ευρωπαίοι της ηπειρωτικής Ευρώπης. Και σήμερα επωφελούνται από αυτές για να αποχωρήσουν. Μολονότι τίποτε δεν έχει σφραγιστεί οριστικά, το διαζύγιο γίνεται κάθε μέρα και πιο πιθανό. Υπό την αυξανόμενη πίεση των ευρωσκεπτικιστών, την άνοιξη ο Ντέιβιντ Κάμερον (φωτογραφία) ανέθεσε στους υπουργούς του να καταγράψουν τους τομείς στους οποίους η Ευρώπη δεν είναι απαραίτητη.  
Εφοδιασμένος με τα παράπονά τους, ο συντηρητικός Πρωθυπουργός λογαριάζει να διαπραγματευτεί στις Βρυξέλλες και άλλες εξαιρέσεις. Ο συμβιβασμός θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα, αναμφίβολα μετά τις γενικές εκλογές του 2015.
Παραδόξως αν το Λονδίνο απειλεί να αποχωρήσει, δεν το κάνει επειδή το ευρώ κινδυνεύει με κατάρρευση. Αντιθέτως μάλιστα, το ενιαίο νόμισμα μπορεί παρ' όλα αυτά να τα βγάλει πέρα και να οδηγήσει σε μια ομοσπονδία. Το Λονδίνο όμως πρέπει να μείνει μακριά από τον νέο Λεβιάθαν των Βρυξελλών, να τον κάνει να πληρώσει ακριβά το ομοσπονδιακό άλμα του. 

 
«Η ευρωζώνη κατευθύνεται προς μια μεγαλύτερη ολοκλήρωση, είναι απαραίτητη αν θέλουν να σώσουν το ενιαίο νόμισμα, αλλά πιστεύω πως αυτό προσφέρει στη Βρετανία την ευκαιρία να πετύχει μια νέα και καλύτερη συμφωνία με την Ευρώπη», συνόψισε ο Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματός του.
Ο εκβιασμός είναι το όπλο του βρετανού Πρωθυπουργού. Να 'μαστε λοιπόν επιτέλους ελεύθεροι να ικανοποιήσουμε την ακατανίκητη επιθυμία μας να πετάξουμε τους Αγγλους έξω από την Ευρώπη. Ωστόσο, η παρουσία της Αγγλίας στην Ευρώπη είναι κατά κάποιο τρόπο η ασφάλεια της ελευθερίας μας. Είναι η πατρίδα του habeas corpus, αυτή των φιλελεύθερων ιδεών. Ακούραστα από την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ μάχεται για την υπεράσπιση της ενιαίας αγοράς του Ζακ Ντελόρ, που γιορτάζει αυτή την εβδομάδα την 20ή επέτειό της. Μας προστατεύει από τον γαλλικό κρατισμό, από τα δόλια γερμανικά καρτέλ. Εχουμε ανάγκη τους Βρετανούς την ώρα που οι Γάλλοι σιγομουρμουρίζουν και πάλι τη μουσική της κοινωνικής Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: