Της SARA KHORSHID / THE NEW YORK TIMES
H Μουσουλμανική Αδελφότητα ισχυρίζεται ότι ο υποψήφιός της Μοχάμεντ Μορσί νίκησε στις προεδρικές εκλογές.
Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων αποφάσισε αυτή την εβδομάδα να αυξήσει τις εξουσίες του. Εδωσε στον εαυτό του τον έλεγχο της Βουλής και του εθνικού προϋπολογισμού, το δικαίωμα να ορίσει μια επιτροπή που θα επεξεργαστεί το νέο Σύνταγμα, καθώς και το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στην κήρυξη πολέμου. Ο νέος πρόεδρος δεν θα έχει επίσης λόγο στην εξωτερική πολιτική και στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες που χορηγούν κάθε χρόνο στην Αίγυπτο στρατιωτική βοήθεια, η οποία ανέρχεται σε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η απροθυμία του Στρατού να παραχωρήσει την εξουσία και να επιτρέψει τη συγκρότηση μιας αυθεντικά δημοκρατικής κυβέρνησης είναι σαφής εδώ και μήνες. Παρά ταύτα, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν το στρατιωτικό συμβούλιο. Τα δακρυγόνα που χρησιμοποιούν οι αιγυπτιακές Αρχές για την καταστολή των διαδηλώσεων είναι αμερικανικής κατασκευής.
Στο δηµοψήφισµα για τις συνταγματικές τροπολογίες που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, λίγες εβδομάδες μετά την ανατροπή του Μουμπάρακ, ψήφισαν «Οχι». Και το έκαναν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εποπτεία της μεταβατικής περιόδου από τον Στρατό, ο οποίος έφτασε να διαλύσει το Κοινοβούλιο. Οι τροπολογίες και το δημοψήφισμα έδωσαν την ψευδή εντύπωση στους Αιγυπτίους και τον υπόλοιπο κόσμο ότι η Αίγυπτος έχει εισέλθει σε μια διαδικασία εκδημοκρατισμού.
Το καθεστώς του Μουμπάρακ ουδέποτε παρέδωσε την εξουσία. Εκτός από τη δίκη του πρώην δικτάτορα και ορισμένων συμβούλων του, όλα τα άλλα μένουν σχεδόν τα ίδια όπως και πριν από την εξέγερση. Οι διοικητές του Στρατού και οι βασικοί υπουργοί δεν έχουν αλλάξει. Το υπουργείο Εσωτερικών εξακολουθεί να παραβιάζει κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Χιλιάδες Αιγύπτιοι έχουν παραπεμφθεί σε στρατοδικεία. Και αδικίες έχουν διαπραχθεί εναντίον αιγυπτίων πολιτών με βάση ένα νέο διάταγμα που δίνει στη στρατιωτική Αστυνομία και τους αξιωματούχους της Αντικατασκοπίας το δικαίωμα να συλλαμβάνουν πολίτες. Μια λειτουργική δημοκρατία δεν θα ήταν άλλωστε δυνατόν να προκύψει μέσα από μια διαδικασία που προέβλεπε την εκλογή προέδρου και Κοινοβουλίου πριν από την εκπόνηση ενός Συντάγματος που θα καθορίζει τις εξουσίες τους και τη σχέση τους με τον Στρατό.
Η δηµοκρατία μπορεί να επιζήσει μόνο όταν υπάρχει κράτος δικαίου. Δεν μπορεί να αποκτήσει ρίζες σε μια χώρα όπου επικρατεί νομικό και πολιτικό χάος. Η αβεβαιότητα συνεχίζεται, με αποτέλεσμα να αποσπά τους Αιγυπτίους από τα ιδανικά στα οποία στηρίχθηκε η εξέγερσή τους. Αυτό δεν εμπόδισε την κυβέρνηση Ομπάμα να αποκαταστήσει τη στρατιωτική βοήθεια προς τη χώρα. Θα μπορούσε, αν ήθελε, να συνταχθεί με τον αιγυπτιακό λαό. Το ερώτημα όμως είναι αν η αμερικανική κυβέρνηση θέλει πραγματικά να δει την Αίγυπτο να γίνεται μια δημοκρατία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου