ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Αποζημίωση των κατόχων CDS με 1,9 δισ. ευρώ (ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΡΩΤΗΣΟΥΝ ΤΟΝ "ΕΙΔΗΜΟΝΑ" ΚΑΜΜΕΝΟ!!!)
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου και του Χάρη Σαββίδη
Ολοκληρώθηκε χθες η δημοπρασία γο τον προσδιορισμό των ποσών που θα λάβουν οι κάτοχοι των CDS για τα ελληνικά ομόλογα. Η αγορά αποτιμά τουλάχιστον σε 1,9 δισ. ευρώ τις πληρωμές CDS. Χθες το βράδυ ο Ευάγγ. Βενιζέλος έκανε λόγο για πληρωμές 2,5 δισ. ευρώ σημειώνοντας πως από τη διαδικασία δεν προκλήθηκε καμιά αρνητική αντίδραση στα χρηματιστήρια.Στη δημοπρασία που διενήργησε χθες η ISDA, ο αρμόδιος διεθνής φορέας, η τιμή των ελληνικών ομολόγων που χρεοκόπησαν καθορίστηκε στα 21,5 σεντς για κάθε ένα ευρώ χρέους.
Η τιμή αυτή, γνωστή και ως ποσοστό αναπλήρωσης (recovery rate) σημαίνει πως για κάθε 100 ευρώ επένδυση σε ελληνικά ομόλογα οι κάτοχοι των CDS θα ανακτήσουν τα 21,5 σεντς και για το υπόλοιπο θα αποζημιωθούν από τα CDS. Με βάση αυτήν την τιμή υπολογίζεται, όπως αναφέρει το Reuters, ότι το τελικό ποσό που θα λάβουν οι κάτοχοι CDS θα ανέλθει συνολικά στο 1,9 δισ. ευρώ ή 2,5 δισ. δολ.
Με τη χθεσινή δημοπρασία, στην οποία οι αγορές αντέδρασαν ψύχραιμα, έκλεισε ένας κύκλος ανησυχίας για το ενδεχόμενο η πληρωμή των CDS για τα ελληνικά ομόλογα να πυροδοτήσει μεγάλη τραπεζική κρίση στην Ευρωζώνη.
Αναλυτές σημειώνουν πως τα ομόλογα διαπραγματεύονται με τεράστια έκπτωση, «φωτογραφίζοντας» την ανησυχία των αγορών για το εάν η Ελλάδα μπορεί να σταθεροποιήσει το χρέος της με το νέο «πακέτο» διάσωσης. Ωστόσο, η ενεργοποίηση των CDS τελικά εκλήφθηκε ως ένα σημαντικό βήμα για να ηρεμήσουν οι αγορές, αφού δημιουργήθηκε προηγούμενο διασφάλισης των επενδυτών σε αναδιαρθρώσεις χρέους εντός ευρώ. Μια διάσταση που λαμβάνει ιδιαίτερη βαρύτητα εν μέσω της εντεινόμενης ανησυχίας ότι το ελληνικό haircut δεν θα αποδειχθεί «μοναδικό» και ίσως ακολουθήσουν άλλες προβληματικές οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου.
Πώς έγινε η δημοπρασία
Οι δημοπρασίες αυτού του είδους διεξάγονται σε δύο φάσεις. Κατά το πρώτο στάδιο οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να προσφέρουν τιμές αγοράς και πώλησης (bid και offer) για ένα προκαθορισμένο ύψος συμβολαίου (στην περίπτωση της χθεσινής δημοπρασίας ήταν 5 εκατ. ευρώ). Με βάση αυτές τις προσφορές προκύπτει μια πρώτη ενδεικτική τιμή, η οποία χθες ήταν 21,75 μονάδες.
Στο ίδιο στάδιο οι ενδιαφερόμενοι αναφέρουν εάν θέλουν να αγοράσουν ή να πουλήσουν ομόλογα και πόσα. Κατά τη χθεσινή δημοπρασία το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για πώληση ελληνικών ομολόγων εξέφρασε η HSBC (332 εκατ. ευρώ) και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αγορά η Morgan Stanley (236,55 εκατ. ευρώ). Συνολικά ζητήθηκαν προς αγορά τίτλοι 356,35 εκατ. ευρώ και προσφέρθηκαν προς πώληση τίτλοι 647,95 εκατ. ευρώ - υπήρχε δηλαδή υπερβάλλουσα προσφορά τίτλων. Ως αποτέλεσμα η ζήτηση καλύφθηκε στο σύνολό της (356,35 εκατ. ευρώ) στην ενδεικτική τιμή των 21,75 μονάδων ενώ για την υπολειπόμενη προσφορά (291,6 εκατ. ευρώ) πραγματοποιήθηκε η δεύτερη φάση της δημοπρασίας.
Οι τράπεζες κατέθεσαν εκ νέου προσφορές με συγκεκριμένη τιμή και ποσότητα τίτλων που επιθυμούν να αγοράσουν. Οι προσφορές ιεραρχήθηκαν από την υψηλότερη προς τη χαμηλότερη τιμή και στη συνέχεια αθροίστηκε η ποσότητα των τίτλων που ζητούσαν οι τράπεζες, μέχρι να καλυφθεί η πλεονάζουσα προσφορά που εκκρεμούσε από την πρώτη φάση (291,6 εκατ. ευρώ).
Στη χθεσινή δημοπρασία αυτό συνέβη με τις 12 υψηλότερες προσφορές, μεταξύ των οποίων η χαμηλότερη τιμή ήταν οι 21,5 μονάδες. Αυτή είναι και η τελική τιμή, βάσει της οποίας εκκαθαρίζονται τελικά όλες οι πράξεις στη δεύτερη φάση. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η τιμή που προέκυψε για τα ελληνικά ομόλογα ήταν το 21,5% της αρχικής τους αξίας και άρα όποιος κατείχε συμβόλαια CDS θα έπρεπε να λάβει το 78,5% του ασφαλιζόμενου ποσού.
Υποσχέσεις Σαμαρά για λύση
Πρέπει να βρεθεί ρεαλιστικός τρόπος αναπλήρωσης των απωλειών για τους μικρο-ομολογιούχους που επένδυσαν σε ελληνικά ομόλογα τις αποταμιεύσεις τους αλλά δεν εξαιρέθηκαν από το PSI. Αυτό υποστήριξε χθες η Ν.Δ., μετά τη συνάντηση που είχε ο Αντ. Σαμαράς με εκπροσώπους των ιδιωτών ομολογιούχων. Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε πως η Ν.Δ., από την πρώτη στιγμή, είχε ταχθεί υπέρ της εξαίρεσης των φυσικών προσώπων από το «κούρεμα».Η Ν.Δ. εκτιμά πως η προστασία τους θα δημιουργήσει ασφάλεια για ανάλογες επενδύσεις στο μέλλον και θα συντελέσει στην προσπάθεια για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
HMEΡΗΣΙΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΕΛΛΑΔΑ,
ΗΜΕΡΗΣΙΑ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου