"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Από το YouTube θα αποθαρρύνει τους μετανάστες

Σε μια προσπάθεια να αποθαρρύνει όσους ζητούν άσυλο, η Αυστραλιανή κυβέρνηση σχεδιάζει να δημοσιοποιεί στο YouTube εικόνες όσων μεταναστών φτάνουν στη χώρα με πλοιάρια και στη συνέχεια απελαύνονται στις χώρες τους.

Τα σχετικά βίντεο θα δείχνουν τις αφίξεις στο κέντρο κράτησης της Αυστραλίας, στο Νησί των Χριστουγέννων, και στη συνέχεια την επιβίβαση των μεταναστών σε σκάφη για επιστροφή. Πρόσφατα η κυβέρνηση της χώρας υπέγραψε μια συμφωνία με τη Μαλαισία ώστε η τελευταία να δεχτεί περίπου 800 ανθρώπους που μπήκαν λαθραία. Σε αντάλλαγμα, η Αυστραλία θα δεχθεί 4.000 μετανάστες που είναι ήδη εγγεγραμένοι στη χώρα, για τα επόμενα 4 χρόνια.

Ωστόσο, οι αιτούντες άσυλο είναι ένα «καυτό» πολιτικό ζήτημα για την Αυστραλία αλλά και για τη διεθνή κοινότητα. Ήδη, ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν ασκήσει κριτική για το συγκεκριμένο ζήτημα διότι η Μαλαισία δεν έχει ακόμη υπογράψει τη διεθνή σύμβαση του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες· μάλιστα, λένε πως η κακομεταχείριση προσφύγων είναι ένα συχνό φαινόμενο σ’ αυτή τη χώρα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το υλικό που θα «ανεβάζει» στο Ιντερνετ η Αυστραλέζικη κυβέρνηση θα δείχνει τη διαδρομή από το κέντρο κράτησης μέχρι την επιστροφή στην μαλαισιανή πρωτεύουσα, Κουάλα Λουμπούρ. Βέβαια, δεν πρόκειται για μια νέα τακτική γιατί η κυβέρνηση χρησιμοποιούσε και προηγούμενως δραματικά βίντεο ανθρώπων που βρίσκονταν υπό κράτηση ή έχαναν τη ζωή τους καθώς προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τις ακτές της Αυστραλίας.

Απλά τώρα, είναι η πρώτη φορά που οι αιτούντες ασύλο κινηματογραφούνται να απελαύνονται από την Αυστραλία· την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τα πρόσωπα των μεταναστών θα «θολώνονται». Ακόμη, το υλικό που θα αναρτάται θα είναι μεταφρασμένο σε 8 γλώσσες με κύριους αποδέκτες τους Ιρανούς, τους Αφγανούς, τους Ιρακινούς και τους κατοίκους από τη Σρι-Λάνκα.

Η φιλοσοφία της πολιτικής, όπως αφήνουν οι αρχές της χώρας να διαφανεί, έχει να κάνει με την απεικόνιση της διακινδύνευσης στη θάλασσα. «Νομίζω ότι αρκετοί άνθρωποι πρέπει να έχουν πρόσβαση σ’ αυτό το υλικό ώστε να διαδοθεί γρήγορα», δηλώνει χαρακτηριστικά Αυστραλέζος αξιωματούχος.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια: