ΚΙΝΑ: Oργάνωσε τη μεγαλύτερη κυβερνοεπίθεση όλων των εποχών
Toυ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ
Τη μεγαλύτερη κυβερνοεπίθεση όλων των εποχών, με βασικό ύποπτο την Κίνα και θύματα τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, Ινδία, Ν. Κορέα, Βρετανία, Ιαπωνία και άλλα εννέα κράτη, τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, την Ενωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), την υπηρεσία αντιντόπινγκ (WADA) και αρκετές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, κυρίως του αμυντικού κλάδου, έφερε στο φως η αμερικανική εταιρεία McAfee, που ενημέρωσε ήδη την προηγούμενη εβδομάδα τον Λευκό Οίκο.
"Ολες οι ενδείξεις οδηγούν στην Κίνα. Θα μπορούσαν να είναι και οι Ρώσοι, αλλά δεν φαίνεται πιθανό", τόνισε ο Τζιμ Λιούις, ειδικός πληροφορικής του Κέντρου Στρατηγικών Διεθνών Μελετών της Ουάσιγκτον (CSIS). Το Πεκίνο πάντως τηρεί σιγήν ιχθύος.
Σε 14σέλιδη έκθεσή του, ο αντιπρόεδρος της McAfee , Ντμίτρι Αλπέροβιτς, εκτιμά ότι μόνο κάποιο κράτος θα μπορούσε να φέρει εις πέρας ένα πρωτοφανές κύμα τουλάχιστον 72 κυβερνοεπιθέσεων - που ξεκίνησαν το 2006 και μάλλον συνεχίζονται ακόμη! Τους έδωσε τον κωδικό "Επιχείρηση Σκοτεινός Αρουραίος" (Operation Shady RAT, όπου RAT τα αρχικά του "εργαλείου πρόσβασης εξ αποστάσεως": Remote Access Tool).
"Ακόμη κι εμείς εκπλαγήκαμε από την ποικιλία των στόχων και τη θρασύτητα των δραστών", τόνισε ο Αλπέροβιτς, που πρωτοεντόπισε τα ίχνη των επιθέσεων το 2009 σε αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες. Στην περίπτωση του ΟΗΕ, οι "άγνωστοι" χάκερ επιτέθηκαν στα κομπιούτερ της γραμματείας στη Γενεύη το 2008, κλέβοντας ανενόχλητοι στοιχεία επί δύο χρόνια. Εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε εις γνώσιν της έκθεσης McAfee, διευκρινίζοντας ότι διατάχθηκε έρευνα.
Ο "σκοτεινός αρουραίος" έβαλε στο χέρι έναν απίστευτο όγκο κρατικών μυστικών, ηλεκτρονικών αρχείων, νομικών συμβολαίων, διαπραγματευτικών εγγράφων σε επιχειρηματικές δραστηριότητες, αλλά και βιομηχανικών σχεδίων.
"Εταιρείες και οι κυβερνήσεις βιάζονται καθημερινά με αυτόν τον τρόπο. Χάνουν σωρηδόν οικονομικά πλεονεκτήματα και κρατικά μυστικά από αδίστακτους ανταγωνιστές. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταφορά πλούτου πνευματικής ιδιοκτησίας στην ιστορία", τόνισε ο Αλπέροβιτς και συμπλήρωσε: "Οι επιθέσεις των ακτιβιστών Anonymous και LuzlSec (σ.σ.: στη CIA, τη Sony, τη Γερουσία κ.ά.) είναι παιχνιδάκι μπροστά σε αυτή που ανακαλύψαμε".
Σύμφωνα με το περιοδικό Vanity Fair, εκτός από τον Λευκό Οίκο ο Αλπέροβιτς ενημέρωσε εμπιστευτικά στελέχη επιχειρήσεων και μέλη του Κογκρέσου. Οι 49 επιθέσεις είχαν αμερικανικούς στόχους (κρατικές υπηρεσίες και εταιρείες), με τις 13 να στρέφονται στην αμυντική βιομηχανία.
ΕΘΝΟΣ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ,
ΕΘΝΟΣ,
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ,
ΗΠΑ,
ΚΙΝΑ,
INTERNET
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου