"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΙΝΑ: Ανοίγει ένα McDonald’s την ημέρα

Toυ Κ. ΜΑΡΓΙΟΛΗ

Ενα νέο κατάστηµα στην Κίνα κάθε ηµέρα είναι ο στρατηγικός στόχος της McDonald’s για τα επόµενα τρία-τέσσερα χρόνια. Ο πρόεδρος του ασιατικού τµήµατος (εκτός Ιαπωνίας) της αµερικανικής αλυσίδας εστιατορίων Πίτερ Ρόντγουελ δήλωσε αισιόδοξος ότι ως το 2013 θα λειτουργούν τουλάχιστον 2.000 καταστήµατα στη χώρα. Αλλωστε η εταιρεία εγκαινιάζει ήδη ένα νέο κατάστηµα µέρα παρά µέρα προσθέτοντας ετησίως τουλάχιστον 180 εστιατόρια.

Στη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας που εκδόθηκε την περασµένη εβδοµάδα δι ευκρινίστηκε ότι επιδιώκεται η αύξηση της δηµιουργίας καταστηµάτων µε παραχώρηση δικαιωµάτων δικαιόχρησης (franchise) στο 15% ως 20% του συνόλου. Σήµερα µόλις έξι από τα 1.300 καταστήµατα της Κίνας λειτουργούν µε αυτό το καθεστώς. Με αυτόν τον τρόπο θα µειωθούν τα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας και θα επιταχυνθεί η διείσδυση της πλέον εµβληµατικής αλυσίδας καταστηµάτων των ΗΠΑ στην αχανή ασιατική χώρα.

Ασφαλώς η επέκταση των δραστηριοτήτων της µεγαλύτερης αλυσίδας καταστηµάτων ταχείας εστίασης συνεπάγεται δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας. Και µάλιστα όχι µόνο χαµηλόµισθων υπαλλήλων αλλά και υψηλόβαθµων διοικητικών στελεχών. Υπολογίζεται ότι για κάθε νέο McDonald’s στην κινεζική επικράτεια προσλαµβάνονται κατά µέσον όρο 60 άτοµα. Σύµφωνα µε τον σχεδιασµό, θα προσληφθούν συνολικά τουλάχιστον 50.000 άτοµα για την επάνδρωση των νέων καταστηµάτων. Εξ αυτών οι 1.000 θα είναι στελέχη διοίκησης και εκπαίδευσης προσωπικού οι οποίοι θα «αλιευθούν» από την ταχέως αυξανόµενη ελίτ των υψηλά καταρτισµένων Κινέζων.

Παρά την ταχεία µεγέθυνσή της, η αµερικανική αλυσίδα κατέχει µόλις το 16% της αγοράς, υπολειπόµενη σηµαντικά από τον επίσης αµερικανικό όµιλο Yum! (στον οποίο ανήκουν τα καταστήµατα KFC και Pizza Hut) που κατέχει µερίδιο 40%. Πάντως και για τις αλυσίδες καταστηµάτων ταχείας εστίασης η Κίνα αποτελεί ακόµη µια παρθένα και άκρως επικερδή αγορά. Στο σύνολό τους οι πωλήσεις των ταχυφαγείων αυξήθηκαν κατά 12% την περασµένη χρονιά, µε τις βραχυπρόθεσµες προοπτικές ανάπτυξης να παραµένουν ευοίωνες.

Ενα εκατομμύριο αιτήσεις πρόσληψης για 62.000 θέσεις εργασίας
Η αμερικανική γενιά των 700 δολαρίων
Τα σχέδια ανάπτυξης της παγκόσµιας «αυτοκρατορίας» των McDonald’s στην Ασία αλλά και σε όλον τον κόσµο ασφαλώς δηµιουργούν θέσεις εργασίας σε µια περίοδο όπου οι δυτικές οικονοµίες περιδινούνται στον φαύλο κύκλο της αναιµικής ανάπτυξης και της υψηλής ανεργίας. Κυρίως στις Ηνωµένες Πολιτείες η «ανάκαµψη µε ανεργία» (jobless recovery) τείνει να παγιωθεί. Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι αµέσως µόλις εγκρίθηκε το νοµοσχέδιο για την αύξηση του ορίου χρέους της οµοσπονδιακής κυβέρνησης ο Μπαράκ Οµπάµα έσπευσε να δηλώσει: «Κάναµε ό,τι µπορούσαµε µε το χρέος, ας ασχοληθούµε πλέον µε την ανάπτυξη και την απασχόληση». 

Τι είδους δουλειές όµως δίνει η McDonald’s στους υπαλλήλους της; Το αξιόπιστο Λεξικό της Αγγλικής του Πανεπιστηµίου της Οξφόρδης ληµµατογραφεί τη «δουλειά στα McDonald’s» (ΜcJob) ως τη «χαµηλά αµειβόµενη εργασία που απαιτεί ελάχιστα προσόντα και προσφέρει ελάχιστες προοπτικές εξέλιξης».

Εξίσου ενδεικτικό είναι ότι, σύµφωνα µε τα στατιστικά της αµερικανικής οικονοµίας, ο µέσος µισθός ενός υπαλλήλου κυµαίνεται σε 43.000 δολάρια ενώ αυτός ενός εργαζοµένου σε αλυσίδα fast food φτάνει µόλις τις 20.000 δολάρια. Ακόµη χειρότερα είναι τα δεδοµένα για τους 62.000 υπαλλήλους που υπέγραψαν συµβάσεις εργασίας µε την αλυσίδα τον περασµένο Μάιο. Σύµφωνα µε τις προβλέψεις της εταιρείας, οι νεοπροσληφθέντες θα µοιραστούν σε έναν χρόνο το ποσό των 500 εκατ. δολαρίων το οποίο µεταφράζεται σε µηνιαίες αποδοχές κάτω των 700 δολαρίων. Το γεγονός ότι οι αιτήσεις για τις συγκεκριµένες θέσεις έφτασαν τις 940.000 δείχνει την απελπιστική κατάσταση που βιώνουν τα 14 εκατ. των Αµερικανών που βρίσκονται µήνες ή χρόνια χωρίς δουλειά.

Σε Μαλτέζο τα ελληνικά McDonald’s
Υστερα από 20 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, η McDonald’s υπό το βάρος των συσσωρευμένων ζημιών ύψους 84 εκατ. ευρώ αλλάζει στρατηγική ανάπτυξης. Παρά το γεγονός ότι σε αυτό το διάστημα έχουν επενδυθεί πάνω από 100 εκατ. ευρώ, ο βασικός ανταγωνιστής (Goody’s) απεδείχθη άτρωτος. Η μητρική αποφάσισε να πουλήσει τα 19 εταιρικά καταστήματα που διαθέτει στην Ελλάδα στον μαλτέζο επιχειρηματία κ. Μέλο Χίλι, ο οποίος μέσω της εταιρείας Premier Caπtal λειτουργεί όλα τα καταστήματα McDonald’s σε Μάλτα, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία. Tα υπόλοιπα 11 καταστήματα της εταιρείας στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να λειτουργούν από τους κατόχους δικαιωμάτων δικαιόχρησης (franchisees).

Το 2010 οι πωλήσεις της McDonald’s Ελλάς (συνολικός τζίρος των 19 καταστημάτων και royalties από τα 11 καταστήματα franchise) ανήλθαν στα 27,6 εκατ. ευρώ καταγράφοντας άνοδο 11,5% σε σχέση με το 2009, ενώ οι ζημιές της περιορίστηκαν στα 6,3 εκατ. ευρώ από τα 17,8 εκατ. ευρώ το 2009. Το προσωπικό που απασχολείται σήμερα στα 19 εταιρικά καταστήματα μαζί με τους διοικητικούς ανέρχεται περίπου στα 450 άτομα.

ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: