"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: Ανακαλεί τα αποθέματά της σε χρυσό από τις δυτικές χώρες και κρατικοποιεί τα ορυχεία του πολύτιμου μετάλλου

Reuters, A.P., AFP

Εν μέσω μιας ιλιγγιώδους ανόδου του χρυσού, η Βενεζουέλα προχωρεί σε κρατικοποίηση της βιομηχανίας του πολύτιμου μετάλλου. Παράλληλα ανακαλεί τα αποθέματα χρυσού που διατηρεί σε δυτικές χώρες με σκοπό τον επαναπατρισμό τους στην κεντρική τράπεζά της ή την τοποθέτησή τους σε συμμαχικές χώρες, όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Βραζιλία.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε στην κρατική τηλεόραση ο πρόεδρος της χώρας, Ούγκο Τσάβες, και τόνισε πως ο κρατικοποιημένος πλέον χρυσός θα μετατραπεί «σε διεθνές απόθεμα καθώς εξακολουθεί να αυξάνει την αξία του». Προσέθεσε ότι θα εγκρίνει τον αναγκαίο νόμο ενώ τόνισε πως βασίζεται στη βοήθεια του στρατού για την επέμβαση του κράτους στις εγκαταστάσεις χρυσού, «επειδή εκεί εξακολουθούν να επικρατούν αναρχία, οργανωμένο έγκλημα και λαθρεμπόριο». 

Η κίνηση έπεται μιας σειράς κρατικοποιήσεων στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση του Ούγκο Τσάβες και της σύγκρουσής της με ξένες εταιρείες που αντιδρούσαν στους περιορισμούς στις εξαγωγές χρυσού. Σε ό,τι αφορά τον επαναπατρισμό των αποθεμάτων χρυσού που διαθέτει η χώρα σε τράπεζες δυτικών χωρών, τον χαρακτήρισε «κίνηση σύνεσης» ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Βενεζουέλας, Νέλσον Μερέντες, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Χόρχε Τζορντάνι, μίλησε για «μια κίνηση σύνεσης και αυτοπροστασίας». 

Δεν είναι σαφές ποια ποσότητα αποθεμάτων χρυσού θα επαναπατριστεί. Προσφάτως, πάντως, η Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας ανακοίνωσε πως η χώρα έχει στην κατοχή της περίπου 17,9 δισ. δολάρια σε χρυσό από το σύνολο των περισσότερων από 28,6 δισ. δολαρίων σε διεθνή αποθέματα. Σύμφωνα δε με δήλωση του ίδιου του Τσάβες, η Βενεζουέλα διατηρεί σε τράπεζες άλλων χωρών χρυσό αξίας 11 δισ. δολαρίων.

Ειδικότερα, έκθεση του υπουργού Οικονομικών που διέρρευσε στα ΜΜΕ της Βενεζουέλας αναφέρει πως η Βενεζουέλα διατηρεί αποθέματα χρυσού αξίας 4,6 δισ. δολαρίων στην Τράπεζα της Αγγλίας και αδιευκρίνιστες ποσότητες στην αμερικανική τράπεζα JP MorgaChase, στις βρετανικές Barclays, HSBC και Standard Chartered, τη γαλλική BNP Paribas και την καναδική Bank of Nova Scotia. Σε ό,τι αφορά τα άλλα διεθνή αποθεματικά της Βενεζουέλας πλην του χρυσού, ο Νέλσον Μερέντες δήλωσε πως η κυβέρνηση αναζητεί «στροφή σε χώρες με πιο συμπαγείς οικονομίες». Ανέφερε μάλιστα την Κίνα την οποία χαρακτήρισε «ασπίδα προστασίας» έναντι μιας ενδεχόμενης επιδείνωσης της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Δεν είναι πρώτη φορά που η Βενεζουέλα εξετάζει τον επαναπατρισμό ή τη μεταφορά των διεθνών αποθεμάτων. Ο Τσάβες έχει προτείνει στο παρελθόν την απόσυρση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της χώρας από τις αμερικανικές τράπεζες. Το 2008 κάλεσε μάλιστα τις χώρες συμμάχους του από τη Λατινική Αμερική να αποσύρουν τα διαθέσιμά τους από τις αμερικανικές τράπεζες προειδοποιώντας τις για την κυοφορούμενη οικονομική κρίση των ΗΠΑ. 

Σε κοινή τους εμφάνιση στην τηλεόραση, άλλωστε, οι κ. Τζορντάνι και Μερέντες δήλωσαν την Τετάρτη πως έχουν προτείνει στον πρόεδρο να επανεξετάσει τα περίπου 6,3 δισ. δολάρια που διατηρεί η χώρα σε διαθέσιμα εκτός χρυσού, καταθέσεις και ομόλογα, και να τα μεταφέρει από τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε χώρες που θεωρούν ασφαλέστερες, όπως την Κίνα, τη Ρωσία, τη Βραζιλία και άλλες περιοχές της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: