ΤΟΥΡΚΙΑ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ το κατηγορητήριο κατά των στρατηγών
Του ΠΕΡΙΚΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Βαριές σκιές στην υπόθεση της σύλληψης των δεκάδων τούρκων αξιωματικών που φέρεται να εμπλέκονται στο σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν το 2003, αφήνει η αποκάλυψη ότι πολλά από τα επιβαρυντικά στοιχεία είναι κατασκευασμένα.
Σύμφωνα με τους «Τάιμς», στα στοιχεία εντοπίζονται σοβαρές παραλείψεις και λάθη από τα οποία προκύπτει ότι οι κατηγορίες εις βάρος των στρατηγών θα μπορούσε να είναι σκηνοθετημένες. Ανάμεσα στα κατασκευασμένα στοιχεία είναι ένα έγγραφο του 2002, το οποίο αναφέρεται στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Ενωση Τουρκικής Νεολαίας, η οποία όμως ιδρύθηκε το 2006. Ο θεωρούμενος εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος υπογράφει ως στρατηγός Ντογάν, αλλά είχε βγει στην αποστρατεία τρία χρόνια νωρίτερα.
Αλλα στοιχεία αναφέρονται σε νοσοκομεία, φορείς και μια στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ που επίσης δεν υπήρχαν την εποχή που δημιουργήθηκε το CD στο οποίο υποτίθεται ότι βρέθηκαν στοιχεία που συνδέουν τους συλληφθέντες αξιωματικούς με το σχέδιο της πραξικοπηματικής ανατροπής της κυβέρνησης. Επίσης, ένας αξιωματικός που φέρεται να δρούσε στην Τουρκία για την ανατροπή της κυβέρνησης, στην πραγματικότητα βρισκόταν για εκπαίδευση σε στρατιωτική σχολή στη Βρετανία.
«Είτε αυτοί που συμμετείχαν στο σχέδιο είχαν στη διάθεσή τους μια μηχανή του χρόνου είτε πρόκειται για σκευωρία», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο Γκάρεθ Τζέκινς, αναλυτής στο Ινστιτούτο Κεντρικής Ασίας του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βασικό κίνητρο ήταν να απαξιωθεί ο θεσμός του στρατού, εν μέρει επειδή είναι το αντίπαλον δέος. Μπορούμε όμως να το δούμε και ως πράξη αντεκδίκησης για τις διώξεις που έχουν υποστεί οι ισλαμιστές στο παρελθόν», προσθέτει.
Το υποτιθέμενο σχέδιο είδε το φως της δημοσιότητας το 2010 όταν έφτασε στην εφημερίδα «Ταράφ» μια βαλίτσα με έγγραφα, CD και ηχογραφημένες συνομιλίες. Από τα στοιχεία αυτά διαφαινόταν ότι αξιωματικοί του τουρκικού στρατού σχεδίαζαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση έναν χρόνο μετά τη νίκη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις εκλογές του 2002. Τα κενά που διαπιστώθηκαν από την πρώτη στιγμή σκεπάστηκαν από τον θόρυβο της αποκάλυψης.
Ζητούμενο τώρα είναι αν τα στοιχεία θα καταπέσουν στις δίκες των αξιωματικών, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα η υπόθεση να γίνει μπούμερανγκ για την κυβέρνηση Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας έχει σημειώσει αλλεπάλληλες νίκες εις βάρος των στρατηγών - νίκη θεωρήθηκε και η παραίτηση του συνόλου της στρατιωτικής ηγεσίας πριν από δύο εβδομάδες. Στην επιστολή της παραίτησής του, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων δήλωνε την αδυναμία του να δεχθεί ότι «αυτές οι συλλήψεις βασίζονται σε οικουμενικούς νόμους, δικαιοσύνη ή κανόνες συνείδησης».
Προς το παρόν, πάντως, ο κ. Ερντογάν παραμένει κυρίαρχος του παιχνιδιού καθώς μεγάλο μέρος της κυριαρχίας του δεν οφείλεται στο νικηφόρο μπρα ντε φερ με τους στρατηγούς ή στην αποδοχή του ισλαμικού χαρακτήρα του κόμματός του, αλλά στη θεαματική οικονομική ανάπτυξη που φέρνει δουλειές και χρήμα στην τουρκική κοινωνία. Τα εννέα χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Τουρκία έχει τριπλασιαστεί και, όπως σημειώνουν αναλυτές, ο πρωθυπουργός είναι «αρκετά έξυπνος για να μην καταλαβαίνει ότι θα βρίσκεται στην εξουσία όσο η χώρα του ευημερεί».
ΤΑ ΝΕΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ,
ΤΑ ΝΕΑ,
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου