ΤΟΥΡΚΙΑ: Επιχείρηση σαμποτάζ στην ΑΟΖ της Κύπρου
Της ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑΣ ΠΕΛΩΝΗ
Επιχείρηση σαμποτάζ στην ΑΟΖ της Κύπρου αρχίζει και πάλι η Αγκυρα, πυροδοτώντας ένταση με τη Λευκωσία - και δυνάμει με το Τελ Αβίβ - καθώς εκτοξεύει νέες απειλές και αποπειράται να ασκήσει διεθνές πρέσινγκ προκειμένου να εμποδίσει την έναρξη γεωτρήσεων στο κυπριακό «Οικόπεδο 12» τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Η Αγκυρα, η οποία τις προηγούμενες ημέρες πύκνωσε τις δηλώσεις διαμαρτυρίας για την έναρξη γεωτρήσεων την 1η Οκτωβρίου ανοικτά της Νότιας Κύπρου, εμφανίζεται οργισμένη με την Κύπρο αφήνοντας να διαρρεύσουν πληροφορίες ότι προτίθεται να ενημερώσει ξένες πρωτεύουσες και δη την Ουάσιγκτον ώστε να πείσει για το δίκαιο των επιχειρημάτων της, ενώ προειδοποίησε ξένες εταιρείες και συγκεκριμένα την αμερικανική Noble Energy να μη συμμετάσχουν στις γεωτρήσεις. Κατά τα λοιπά, επανέλαβε το πάγιο επιχείρημά της ότι οι έρευνες και οι γεωτρήσεις υπονομεύουν την επίλυση του Κυπριακού.
Για «νταηλίκι» έκανε λόγο η Λευκωσία, προκαλώντας την αντίδραση των Τουρκοκυπρίων, ενώ η Αθήνα κάλεσε την Τουρκία να κυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Πάντως, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν προτίθεται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και ήδη έχει αρχίσει εκστρατεία με επιστολές προς τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενημερώνοντας για τα κυριαρχικά δικαιώματά της, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σκοπεύει να θέσει το θέμα των απειλών της Αγκυρας και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σε ό,τι αφορά τον ΟΗΕ, θα επιδιώξει οι απειλές της Τουρκίας να συμπεριληφθούν στην επόμενη έκθεση του γενικού γραμματέα του Οργανισμού για το Κυπριακό.
Η Τουρκία, ανέφεραν διπλωματικές πηγές, επιμένει στις πάγιες θέσεις της, τις οποίες μάλιστα προσπαθεί να κατοχυρώσει νομικά παρότι δεν στέκουν. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Αγκυρα εμφανίζει το επιχείρημα περί ημίκλειστης θάλασσας στην περιοχή, για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της οποίας πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα παράκτια κράτη. Τα ίδια επιχειρήματα είχε προβάλει και το 2008, όταν έστειλε τουρκική φρεγάτα ανοικτά της Νότιας Κύπρου προκειμένου να παρενοχλήσει το νορβηγικό σκάφος που πραγματοποιούσε έρευνες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ μία ημέρα αργότερα είχε βγάλει δικό της ερευνητικό σκάφος ανοικτά του Καστελλόριζου για να κάνει αισθητή την παρουσία της και να δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει τις ακτές ως μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Τότε, όπως είχε προκύψει και από απόρρητα τηλεγραφήματα του Wikileaks, τα οποία δημοσίευσαν «ΤΑ ΝΕΑ», η Αγκυρα επιχειρούσε με διαβήματα σε Αμερικανούς και Βρετανούς να πείσει για τα επιχειρήματά της ότι δεν είναι δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει σε έρευνες για φυσικούς πόρους, αγνοώντας τους Τουρκοκυπρίους. Ηταν η εποχή που οι Τούρκοι είχαν προσεγγίσει την Αίγυπτο - είχε ήδη υπογράψει από το 2003 συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Κυπριακή Δημοκρατία - αλλά και τον Λίβανο, προκειμένου να υπονομεύσουν τις διμερείς συμφωνίες που είχαν υπογράψει οι δύο χώρες με την Κύπρο, ενώ είχαν ασκήσει πίεση ακόμη και στις ίδιες τις εταιρείες να μη συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς για τις έρευνες. Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι τα επιχειρήματα της Τουρκίας είναι αίολα, καθώς η γειτονική χώρα δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και άρα δεν δικαιούται να ομιλεί για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τουρκικός δάκτυλος στην αλλαγή στάσης από τον Λίβανο
Διπλωματικές πηγές έλεγαν ότι δεν είναι τυχαίο πως στην προ ημερών ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ γινόταν ειδική μνεία - αν και δεν κατονομαζόταν - στην καταγγελία στην οποία προχώρησε τον Ιούνιο στον ΟΗΕ ο Λίβανος, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ παραβιάζει την κυριαρχία και τα οικονομικά συμφέροντα του Λιβάνου και ζητώντας από τον ΟΗΕ να λάβει μέτρα. Κι αυτό διότι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι ο βασικός λόγος πίσω από την κωλυσιεργία του Λιβάνου να κυρώσει στο Κοινοβούλιο τη συμφωνία ΑΟΖ που έχει υπογράψει με την Κύπρο είναι η παρέμβαση της Τουρκίας.
Δεν είναι λίγοι όσοι έχουν διαπιστώσει αλλαγή της στάσης του Λιβάνου απέναντι στην Κύπρο, καθώς από τη μια οι μη σιιτικές δυνάμεις της χώρας που βρίσκονται στο πλευρό του λιβανέζου πρωθυπουργού θα ήθελαν ενεργότερη εμπλοκή της Τουρκίας στα εσωτερικά της χώρας, ενώ από την άλλη η Χεζμπολάχ αντιτίθεται σε οποιαδήποτε κίνηση που θα μπορούσε να ωφελήσει το Ισραήλ, όπως οι γεωτρήσεις.
ΤΑ ΝΕΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ,
ΚΥΠΡΙΑΚΟ,
ΚΥΠΡΟΣ,
ΤΑ ΝΕΑ,
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου