"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Παναγιές μεταξύ ουρανού και θάλασσας...

Η Παναγία της Χρυσοπηγής στη Σίφνο
Το Μοναστήρι της πολιούχου του νησιού βρίσκεται σε ειδυλλιακό σηµείο που προτιµούν και οι κολυµβητές - δίπλα υπάρχει ωραία παραλία - εκείνοι τουλάχιστον που αποζητούν στιγµές ηρεµίας. Η Χρυσοπηγή, που πήρξε µετόχι της Παναγίας της Βρυσιανής, είναι χτισµένη σε µικρό βραχώδες ακρωτήρι που το αποκόπτει από τη συνέχειά του στη στεριά µια πολύ στενή λωρίδα θάλασσας.
.

Η Παναγία Κερά στη Θηρασιά
Η Θηρασιά, της οποίας η καλντέρα αποτελεί τη δυτική πλευρά του κρατήρα του ηφαιστείου της Θήρας, έχει έκταση μόλις 9 τετρ. χλμ. Στο νότιο άκρο της, στο ακρωτήρι Τρυπητή, βρίσκεται και η Παναγία Κερά, παλιό μοναστήρι με κελιά και εκκλησία που είχε ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Η Μονή της Παναγίας Χοζοβιώτισσας στην Αμοργό
Βρίσκεται περίπου δύο χιλιόμετρα από τη χώρα της Αμοργού. Είναι μια αετοφωλιά μήκους 40 μέτρων και πλάτους έως 5 μέτρων, κρεμασμένη κυριολεκτικά ανάμεσα στον ουρανό και τη γη. Πρόκειται για οκταώροφο μοναστηριακό συγκρότημα μέσα στα βράχια, ορατό μόνο από τη θάλασσα. Μπορεί κάποιος να φτάσει εκεί μόνο από τις πέτρινες σκάλες. Είναι άγνωστο πότε ιδρύθηκε, είναι όμως γνωστό ότι ανακαινίστηκε επί Αλεξίου Α' του Κομνηνού (1081-1118). Από το 1300 και μετά χτίστηκαν κελιά, στέρνες, μαγειρεία, τράπεζα και αποθήκες.

Η Παναγία Καλαμιώτισσα στην Ανάφη
Ο βράχος Κάλαμος, στην Ανάφη, ύψους 460 μ., μοιάζει λένε με το Γιβραλτάρ. Στο στενό σημείο που ο Κάλαμος χωρίζεται από τον κύριο ορεινό όγκο του νησιού, 4,3 χλμ. από τη Χώρα, βρίσκεται η Μονή της Παναγίας της Καλαμιώτισσας, με ξυλόγλυπτο τέμπλο και εικόνες του 19ου αι., ζωγραφισμένες από τον Νικόλαο Καραβία. Η μονή χτίστηκε στη θέση του ναού του Απόλλωνα Αιγλήτη. Ο αρχαίος ναός συνδεόταν με την πόλη με λιθόστρωτη ιερά οδό, τμήματα της οποίας σώζονται ακόμα.

Aπο το βιβλίο του Γιώργου Ανωμερίτη με τίτλο «Μοναστήρια των Κυκλάδων, με πατριαρχικά σταυροπηγιακά σιγίλλια» (Εκδόσεις Μίλητος, Φωτογραφίες: Γιώργος Ανωμερίτης - Γιάννης Γιαννέλος).

Δεν υπάρχουν σχόλια: