"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΡΑΚ: H "εξαφάνιση" 6.6 δισ. απ το πακέτο ανοικοδόμισης αποτελεί την μεγαλύτερη κλοπή πόρων στην αμερικανική ιστορία

Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΝΤΖΟΥ

Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Ιράκ αναδεικνύονται σε πονοκέφαλο για την Ουάσιγκτον. Ενοπλες επιθέσεις και καμικάζι επιχειρούν να σπείρουν ξανά το χάος στη χώρα, προκαλώντας δεκάδες θανάτους. Οι οπαδοί του ριζοσπάστη σιίτη κληρικού Σαντρ απειλούν να προσφύγουν ξανά στη βία αν οι ΗΠΑ παρατείνουν την παρουσία τους στη χώρα πέραν του τέλους του έτους.

Ο εισαγγελέας της Βιρτζίνια διέταξε έρευνα για βασανιστήρια και εγκλήματα πολέμου σχετικά με το θάνατο έπειτα από ανάκριση κρατουμένου στο κολαστήριο του Αμπου Γκράιμπ. Και σαν να μην έφταναν αυτά, σύμφωνα με αποκαλύψεις των «Los Angeles Times», 6,6 δισ. δολάρια, τα οποία διαχειρίζονταν Αμερικανοί και δόθηκαν για την ανοικοδόμηση της χώρας τον πρώτο χρόνο της αμερικανικής εισβολής, πιθανόν να έχουν κλαπεί.

Τα 6,6 δισ. δολάρια τα οποία αγνοούνται αποτελούν τμήμα των 12 δισ. δολαρίων που ο πρόεδρος Μπους διέταξε να μεταφερθούν σε μετρητά στο Ιράκ αμέσως μετά την αμερικανική εισβολή. Στόχος αυτής της πρωτοφανούς αποστολής μετρητών ήταν να ανασυνταχθεί το ταχύτερο δυνατόν η διαλυμένη κρατική μηχανή και να αναθερμανθεί η κατεστραμμένη οικονομία ώστε να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των Ιρακινών. Για το σκοπό αυτόν, γράφει η εφημερίδα, ένα αεροσκάφος Hercules C-13 μετέφερε στο Ιράκ τα πρώτα 2,4 δισ. δολάρια σε δεσμίδες των εκατό δολαρίων, ενώ τα υπόλοιπα μεταφέρθηκαν με άλλες 20 ανάλογες πτήσεις έως τον Μάιο του 2004.

Επειτα από έξι σχεδόν χρόνια ερευνών, οι δύο κυβερνήσεις ολοκληρώνουν τον λογιστικό έλεγχο αυτού του προγράμματος, αλλά το Πεντάγωνο αδυνατεί να αποσαφηνίσει τι απέγιναν τα 6,6 δισ. Οι ομοσπονδιακοί ελεγκτές ομολογούν ότι δεν πρόκειται για κάποιο λογιστικό λάθος, αλλά ότι μέρος ή όλο το ποσό πιθανόν να κλάπηκε.
«Τα 6,6 χαμένα δισ. μπορεί να είναι η μεγαλύτερη κλοπή πόρων στην αμερικανική ιστορία», δήλωσε στην εφημερίδα ο Στιούαρτ Μπόουεν, ειδικός γενικός επιθεωρητής για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι μέσα στο χάος εκείνων των πρώτων μηνών τα χρήματα που έφταναν στο Ιράκ φυλάσσονταν σε υπόγειες κρύπτες σε πρώην παλάτια του Σαντάμ και σε αμερικανικές βάσεις, και διανέμονταν τάχιστα σε ιρακινά υπουργεία και ιδιώτες «συμβαλόμενους» με τις αμερικανικές αρχές. Ολα γίνονταν με συνοπτικές διαδικασίες και οι αμερικανοί αξιωματούχοι που είχαν την ευθύνη της διαχείρισης των χρημάτων παρέλειπαν να καταγράφουν τις συναλλαγές ή να ελέγχουν την πορεία των εκταμιεύσεων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αμερικανοί αξιωματούχοι, στρατιωτικοί και «εργολάβοι», οι οποίοι είχαν πρόσβαση στα δισεκατομμύρια που δίνονταν για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, κατηγορούνται για διαφθορά. Τον Μάρτιο του 2010, όταν περισσότεροι από 60 Αμερικανοί είχαν ήδη καταδικαστεί για απάτες με τα χρήματα της ανοικοδόμησης, οι «New York Times» αποκάλυπταν πως μόνο τους έξι προηγούμενους μήνες είχαν ανοίξει περισσότερες από 50 νέες δικαστικές διαδικασίες για απάτες. Οι ανακριτές διαπίστωσαν ότι Αμερικανοί που μετείχαν σε αυτά τα προγράμματα έπαιρναν τεράστιες μίζες και καταλήστευαν τα ταμεία. Κι ενώ κάποιοι έστελναν από το Ιράκ δεκάδες χιλιάδες δολάρια σε προσωπικούς τους λογαριασμούς στην Ελβετία ή την Γκάνα, άλλοι τα μετέφεραν σε βαλίτσες έξω από τη χώρα, ενώ μερικοί τα χρησιμοποιούσαν για να αποπληρώσουν δάνεια, χρέη σε καζίνο ή ακόμη και για πλαστικές επεμβάσεις.

Αλλά, αυτή τη φορά το Πεντάγωνο βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, καθώς αυτά τα 12 δισ. δεν αποτελούν χρήματα των αμερικανών φορολογούμενων, ούτε εμπίπτουν στα 61 δισ. που έχει εγκρίνει το Κογκρέσο για ανάλογα προγράμματα ανοικοδόμησης στο Ιράκ. Τα δισεκατομμύρια που αγνοούνται προέρχονταν από το Ταμείο Ανάπτυξης του Ιράκ, που δημιούργησε ο Λευκός Οίκος για να συγκεντρώνονται ιρακινοί πόροι κατά τα χρόνια των οικονομικών κυρώσεων κατά του Σαντάμ Χουσέιν. Πρόκειται δηλαδή για πόρους που προέρχονταν από πωλήσεις ιρακινού πετρελαίου, κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία του Ιράκ και πλεονάσματα από το πρόγραμμα ανταλλαγής πετρελαίου με τρόφιμα των Ηνωμένων Εθνών.

Οι ιρακινές αρχές απειλούν τώρα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για να πάρουν πίσω τα χρήματα που δικαιούνται και «καταχράστηκαν οι ξένοι». Γι' αυτό το ενδεχόμενο προειδοποίησε την Ουάσιγκτον μέσα από τις σελίδες των «Los Angeles Times» ο Αμπντούλ Μπασίτ Τουρκί Σαέεντ, πρόεδρος του Ανώτατου Ελεγκτικού Συμβουλίου του Ιράκ, υπενθυμίζοντας ότι στη βάση συμφωνίας που υπογράφτηκε ανάμεσα στις δύο χώρες το 2004, οι ΗΠΑ ήταν εγγυητές της ασφαλούς διαχείρισης αυτών των χρημάτων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: