Finding Use for 25 Million Tons of Rubble (IΑΠΩΝΙΑ: Θα ανακυκλώσουν 25 εκατ. τονους μπάζα!!!)
Ο καταστροφικός σεισμός και το τσουνάμι που έπληξαν την Ιαπωνία, προκαλώντας τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων κατοίκων, άφησαν πίσω τους 25 εκατομμύρια τόνους συντρίμμια, που αποτελούν τη μεγαλύτερη ίσως πρόκληση ανακύκλωσης στην ιστορία της χώρας.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μεγάλο μέρος των υλικών αυτών -ξύλο, ατσάλι, τσιμέντο και πλαστικό- μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά, αν και η κατασκευή προσωρινών καταλυμάτων για τους αστέγους παραμένει η άμεση προτεραιότητα. «Ο όγκος αδρανών υλικών είναι εντυπωσιακός και ανάλογος με το ήμισυ των ετήσιων οικιακών απορριμμάτων της χώρας», λέει ο Σινίτσι Σακάι, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Κιότο.
Προτού γίνει η περισυλλογή των μπάζων, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η επίπονη και αργή διαδικασία του εντοπισμού των θυμάτων. Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος στο Τόκιο, μόλις 20% των συντριμμιών έχει διαχωρισθεί και αποσταλεί σε κέντρα διαλογής. Τα αδρανή αυτά υλικά διαφέρουν από συνηθισμένα μπάζα οικοδομής, καθώς μεγάλο μέρος τους έχει εμποτιστεί με θαλασσινό νερό. Η άμεση καύση της ξυλείας αυτής είναι επικίνδυνη, καθώς μπορεί να απελευθερώσει καρκινογόνες τοξίνες στην ατμόσφαιρα. Μόνη λύση είναι η ξυλεία αυτή να αφεθεί στη βροχή, ώστε να ξεπλυθεί μέρος από το αλάτι.
Η Υπηρεσία Υλοτομίας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι θα επιδοτήσει σε ποσοστό 50% το κόστος της διάλυσης συντριμμιών από σπίτια και δέντρα -η πλειονότητα των μπάζων- από ειδικά μηχανήματα, που μετατρέπουν την άχρηστη ξυλεία σε ροκανίδι και άλλη καύσιμη ύλη. Η υπηρεσία έχει θέσει στόχο της την αξιοποίηση ποσοστού 20% της ξυλείας στα συντρίμμια χάρη στην ανακύκλωση. Αν και οι στόχοι αυτοί μπορεί να μοιάζουν περιορισμένοι, οι τοπικοί δήμοι αδυνατούν να διαχειριστούν μεγαλύτερο όγκο ανακυκλώσιμων υλικών, λόγω ελλείψεων προσωπικού. Οι νομοί που επλήγησαν χειρότερα -Ιουάτε, Μιγιάγκι και Φουκουσίμα- προσπαθούν τώρα να βρουν χώρους αποθήκευσης των υλικών.
Οι διαθέσιμοι χώροι είναι τόσο λίγοι, που η τοπική κυβέρνηση της επαρχίας Μιγιάγκι αποφάσισε να αξιοποιήσει εκτάσεις του γειτονικού νησιωτικού συμπλέγματος και εθνικού δρυμού ιδιαίτερου κάλους, Ματσουσίμα, που έχει χαρακτηρισθεί «ένα από τα τρία ωραιότερα σημεία της Ιαπωνίας».
Η πόλη Σεντάι -πρωτεύουσα της επαρχίας Μιγιάγκι- μπορεί να θεωρηθεί τυχερή, καθώς διαθέτει ικανούς χώρους αποθήκευσης για τα δικά της μπάζα. «Δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσουμε να τα ανακυκλώσουμε όλα, αλλά μελετούμε προτάσεις ιδιωτών», λέει ο Κίνια Ιμαμούρα, στέλεχος της περιβαλλοντικής υπηρεσίας του δήμου. Η πόλη εκτιμά το σύνολο της ξυλείας που παρασύρθηκε από το τσουνάμι σε 230.000 με 250.000 τόνους, ενώ στα σημεία όπου συγκεντρώνονται τα συντρίμμια, έχουν δημιουργηθεί ξεχωριστά βουνά ξυλείας, τσιμέντου, ατσαλιού και άλλων ανακυκλώσιμων υλικών.
Ο Κενίτσι Σίντα, αρμόδιος για θέματα απορριμμάτων στο υπουργείο Περιβάλλοντος στο Τόκιο, λέει ότι όλοι οι πληγέντες δήμοι δεν θα μπορέσουν να ακολουθήσουν κατά γράμμα τις συστάσεις του υπουργείου για την ορθή αποθήκευση, διαχείριση και ανακύκλωση των αδρανών υλικών. «Δημιουργήσαμε σειρά κατευθυντήριων γραμμών με συμβουλευτικό χαρακτήρα. Γνωρίζουμε ότι οι κατά τόπους συνθήκες συχνά δεν επιτρέπουν την υιοθέτηση των συστάσεων αυτών. Στην περίπτωση της επαρχίας Μιγιάγκι -με εξαίρεση την πόλη Σεντάι- θα χρειαστεί η εμπλοκή των κεντρικών κρατικών υπηρεσιών», λέει ο κ. Σίντα.
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΙΑΠΩΝΙΑ,
ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ,
ΠΑΡΑΔΟΞΑ,
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου