"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Νέος "χάρτης επιδημιών" λόγω λαθρομετανάστευσης

Της Γαληνης Φουρα

Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων AIDS παρατηρήθηκε στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών το πρώτο τρίμηνο του 2011 από τους ειδικούς, που εκτιμούν ότι αφορούν πρόσφατες μολύνσεις από HIV που συνδέονται, όπως και άλλα λοιμώδη νοσήματα, με τα μεγάλα κύματα εισόδου στην Ελλάδα ανθρώπων από χώρες με καταρρέοντα υγειονομικά συστήματα. Αλλωστε, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το επιδημιολογικό προφίλ της χώρας αλλάζει. 

Τα κρούσματα λέπρας στην Πάτρα μπορεί να ήταν μεμονωμένα, αλλά καταγράφηκαν.  

Η επίπτωση της φυματίωσης αυξάνεται και το 2010 το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κατέγραψε 229 περιστατικά σε αλλοδαπούς και 259 σε Ελληνες. 

Η ελονοσία, που είχε εκριζωθεί, επανεμφανίστηκε και εγκαταστάθηκε, ενώ αρχίζει να προβάλλει η απειλή του παλαιού εφιάλτη της πολιομυελίτιδας

Τα καταγεγραμμένα κρούσματα αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου, καθώς οι μετανάστες συνήθως προσεγγίζουν τις κρατικές υπηρεσίες Υγείας όταν τα προβλήματα υγείας γίνονται επείγοντα. Οσον αφορά το AIDS, στους χρήστες ναρκωτικών, η Ελλάδα είχε μέχρι σήμερα μία από τις καλύτερες θέσεις στην E. E. με ποσοστό κρουσμάτων στη συγκεκριμένη κοινότητα, κάτω του 1%.

«Το πρώτο τρίμηνο του 2011 είχαμε σoβαρές αυξητικές τάσεις», λέει  η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη. «Εχουν γίνει συναντήσεις με τους συναρμόδιους φορείς και πραγματοποιείται έρευνα για να βρούμε τον χρόνο μόλυνσης των χρηστών και την προέλευση του ιού. Εάν είναι π. χ. αφρικανικής προέλευσης, ενημερώνουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Το δικαίωμα πρόσβασης σε υπηρεσίες Υγείας μεταναστών «σε μη κανονική κατάσταση» στα κράτη-μέλη της Ε. Ε. θα συζητηθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Λουξεμβούργο, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου.

Εν όψει της συνάντησης, έχει καταρτιστεί ένα «πρόχειρο» κείμενο-έκθεση για διαβούλευση με συνεντεύξεις από μετανάστες και φορείς από δέκα χώρες, το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα θετικό για την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό αναφέρεται ότι οι μετανάστες στην Ελλάδα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας μέχρι την ηλικία των 14 ετών, καθώς και σε έκτακτα περιστατικά, αλλά μετά καλούνται να πληρώσουν.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι πολλοί μετανάστες φεύγουν από το νοσοκομείο πριν λάβουν εξιτήριο γιατί δεν έχουν να πληρώσουν.

Η έκθεση σε πολλά σημεία είναι μονομερής, καθώς δεν λαμβάνεται υπόψη ότι το πρόβλημα στη χώρα μας είναι τεράστιο σε έκταση και δυσβάσταχτο υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες.

Παρά το γεγονός αυτό, σε πρόσφατη εγκύκλιο της πρώτης υγειονομικής περιφέρειας (Αττική) αναφέρεται ότι αλλοδαποί ασθενείς με AIDS και άλλα λοιμώδη νοσήματα μπορούν να έχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία εφ’ όσον η κατάλληλη θεραπεία δεν εφαρμόζεται στη χώρα προέλευσής τους.

Ωστόσο, η νομοθεσία δεν είναι σαφής, καθώς εάν κάποιος πάσχει από νόσημα απειλητικό για τη δημόσια υγεία και συλληφθεί στα σύνορα, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο απέλασης. Στη χώρα μας, π. χ., καταγράφονται ανθεκτικά κρούσματα φυματίωσης που είναι πολύ συχνά σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και η μετάδοση των οποίων αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.  

«Κάποιοι είχαν ξεκινήσει θεραπεία η οποία δεν ολοκληρώθηκε, με αποτέλεσμα το μυκοβακτηρίδιο να αποκτήσει αντοχή», δήλωσε  η επιδημιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Α. Οικονομοπούλου. «Στις μονάδες ειδικών λοιμώξεων έχουμε νέα κρούσματα σε χρήστες ναρκωτικών σχεδόν κάθε εβδομάδα», επισήμανε η Ιωάννα Παυλοπούλου, επικεφαλής του τμήματος παρέμβασης στην κοινότητα, «και αυτό αλλάζει την επιδημιολογική εικόνα. Τα νέα δεδομένα μας έχουν δημιουργήσει μία κατάσταση συναγερμού διότι οι χρήστες ναρκωτικών είναι η πιο ευάλωτη ομάδα με διαλυμένο ανοσοποιητικό, χωρίς κανένα ενδιαφέρον για την υγεία τους».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: