"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ο Ερντογαν κρατά αποστάσεις από τον Ασαντ

Του ΝΙΚΟΛΑ ΖΗΡΓΑΝΟΥ

Το ανθρωπιστικό δράμα στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας συνεχίζεται, με χιλιάδες πρόσφυγες από την Τζίσιρ αλ Σουγκούρ να περνούν «απέναντι», στην τουρκική επαρχία Χατάι, όπου βρίσκουν καταφύγιο σε οργανωμένους προσφυγικούς καταυλισμούς της Ερυθράς Ημισελήνου.

Μια εβδομάδα μετά τις τουρκικές εκλογές και τη νίκη του Ταγίπ Ερντογάν, ο τούρκος πρωθυπουργός μπορεί να ασχοληθεί και πάλι ενεργά με το «πρόβλημα Συρία», καθώς τόσο η ωμή βία που ασκούν οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας κατά των διαδηλωτών, όσο και η συνεχιζόμενη ροή προσφύγων σε τουρκικό έδαφος, αναγκάζουν (;) την Αγκυρα να επανατοποθετηθεί απέναντι στη Δαμασκό. Ηδη, τόσο ο Αχμέτ Νταβούτογλου, όσο και ο κ. Ερντογάν διεμήνυσαν στον Μπασίρ Ασαντ μέσω του σύρου ειδικού απεσταλμένου στην Αγκυρα, Χάσαν Τουρκμανί, πως η Τουρκία θα υποστηρίξει το αμερικανο-βρετανικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία. Επίσης, η Αγκυρα υποστηρίζει ότι πρέπει να σταματήσουν οι επιχειρήσεις του συριακού στρατού κατά των διαδηλωτών και να αρχίσουν τώρα αμέσως μεταρρυθμίσεις. Ολα δείχνουν ότι η Τουρκία θα αυξήσει την πίεση απέναντι στον Ασαντ, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα, σύροι αντικαθεστωτικοί συνεδρίασαν στην Αττάλεια με τις ευλογίες της τουρκικής κυβέρνησης.

Ομως, πέραν της τουρκικής στροφής, που παίρνει αποστάσεις από το καθεστώς Ασαντ, υπάρχει κι άλλος λόγος που η Αγκυρα δεν θέλει φωτιά στην πόρτα της. Η επαρχία Χατάι, που οι Αραβες την αποκαλούν ακόμη με το όνομα Αλεξανδρέτα, ανήκε μέχρι τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο στο βιλαέτι του Χαλεπιού, στη σημερινή Συρία, όμως οι γάλλοι αποικιοκράτες ουσιαστικά έδωσαν το Χατάι στους Τούρκους, ύστερα από αμφισβητούμενο δημοψήφισμα. Ακόμη και σήμερα, οι συριακοί χάρτες έχουν την Αλεξανδρέτα με συριακά χρώματα, ενώ ο εκεί πληθυσμός είναι μισοί μισοί, αλεβίτες, σουνίτες, δηλαδή οι δύο εθνοτικές ομάδες που φαίνεται να συγκρούονται στη Συρία για την εξουσία. Ηδη, τούρκοι αλεβίτες διαδήλωσαν κατά της παρουσίας σύρων σουνιτών στο έδαφος του Χατάι, ενώ ο τουρκικός στρατός προσπαθεί να μην υπάρχει καμία επαφή των αποκλεισμένων στα στρατόπεδα προσφύγων με τον ντόπιο πληθυσμό. Ωστόσο, αν συνεχιστεί η ωμή στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και αυξηθεί κι άλλο το προσφυγικό ρεύμα προς την Τουρκία, η κατάσταση μπορεί να γίνει εκρηκτική και οπωσδήποτε απρόβλεπτη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: