"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Είναι όλοι τους Ελληνες!


«Είµαστε όλοι Ελληνες!»: θέλει οµολογουµένως τόλµη να ξεστοµίσει κάποιος τέτοιες µέρες µια τέτοια φράση. Το κάνει ένας γάλλος οικονοµολόγος και συγγραφέας, που έχει διδάξει Οικονοµικά τόσο στο Παρίσι όσο και σε πολλά ξένα πανεπιστήµια, έχει γράψει καµιά εικοσαριά βιβλία και σήµερα ζει ανάµεσα στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη. Τον λένε Γκι Σορµάν.  Και µε τη φράση αυτή δεν εννοεί ακριβώς αυτό που νοµίζουµε.

Ο Σορµάν δεν αρνείται τις ευθύνες της Ελλάδας. «Ολος ο κόσµος λέει ψέµατα, όλος ο κόσµος καλύπτει το πρόσωπό του, κανείς δεν λέει την αλήθεια», λέει στον ιστότοπο Atlantico.fr. Και πρώτη η ελληνική κυβέρνηση, που είναι υπεύθυνη για τρία µεγάλα «ψέµατα»

Πρώτον, µαγείρευε επί είκοσι χρόνια τα δηµοσιονοµικά της

∆εύτερον, δεν δείχνει καµιά πρόθεση να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, που είναι το αποτελεσµατικότερο και κοινωνικά πιο δίκαιο µέσογια την αποπληρωµή του χρέους. 

Τρίτον, είναι βέβαιη ότι είναι προς το συµφέρον των εταίρων της να βρουν λύση και προσπαθεί να κερδίσει χρόνο.

Οι Ελληνες όµως δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να µιµηθούν τους Γάλλους και τους Γερµανούς, σηµειώνει ο γάλλος οικονοµολόγος. Εκείνοι παραβίασαν πρώτοι από το 2008 τα κριτήρια ορθής δηµοσιονοµικής διαχείρισης, αφήνοντας να φτάσει το έλλειµµα από το 3% στο 8% ή 9%. Με εξαίρεση τους Φινλανδούς και τους Εσθονούς, όλοι οι Ευρωπαίοι διέπραξαν σοβαρά σφάλµατα στηδιαχείριση των οικονοµικών τους. Με αυτή την έννοια, «είναι όλοι τους Ελληνες!».

Οταν οι γαλλικές και γερµανικές τράπεζες δάνεισαν την Ελλάδα, δεν γνώριζαν ότι έχουν να κάνουν µε έναν κακό πελάτη; Φυσικά. 

Τότε γιατί το έκαναν; Μα επειδή κέρδιζαν χρήµατα χάρις στα υψηλά επιτόκια. 

Οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών γνωρίζουν τώρα ότι πρέπει να συνεχίσουν να βοηθούν την Ελλάδα, αφού η ριζική αναδιάρθρωση του χρέους της θα ήταν εις βάρος των τραπεζών τους.

Και εδώ µπαίνει το ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο. Ο οργανισµός αυτός είναι ταυτόχρονα κανένας και όλοι. Αν συνεχίσει να πληρώνει, η Ελλάδα θα σωθεί. 

Γιατί να το κάνει; Επειδή δεν υπάρχει πίσω του µια κοινή γνώµη για να διαµαρτυρηθεί. Το βάρος του γάλλου και του γερµανού ψηφοφόρου µετατοπίζεται έτσι προς τους ψηφοφόρους της Κίνας, της Βραζιλίας και του Μεξικού. 

Εξακολουθούν να επιµένουν λοιπόν οι «αγανακτισµένοι» στο σύνθηµά τους, «Εξω το ∆ΝΤ»;

Ο Γκι Σορµάν δεν έχει καµιά αµφιβολία: η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει. Οταν η Κριστίν Λαγκάρντ εκλεγεί επικεφαλής του ∆ΝΤ, θα ενισχύσει µαζικά τη χώρα µας. Μπορεί φυσικά να υπάρξει µια ήπια αναδιάρθρωση, δηλαδή µια επιµήκυνση των οµολόγων, αλλά δεν θα καταρρεύσει ούτε η Ελλάδα ούτε η ευρωζώνη.Ολόκληρη η Ευρώπη θα παγιδευτεί απλώς σε µια βραδεία ανάπτυξη που θα συνοδευτεί από µια αύξηση της ανεργίας.

Και ο Νουριέλ Ρουµπινί δεν θα µπορεί να κρύψει την απογοήτευσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: