"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Σκιώδες Ιντερνετ» κατά της λογοκρισίας

ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ Ο ΤΖΕΪΜΣ ΜΠΟΝΤ να συναντιέται µε την επιστηµονική φαντασία του Φίλιπ Ντικ και το Wikileaks: µια συνηθισµένη βαλίτσα περιέχει λάπτοπ και κινητά τηλέφωνα ικανά να παρακάµπτουν τους σέρβερ του Ιντερνετ και να ενεργοποιούν παράλληλα δίκτυα που αντιστέκονται στα µπλακάουτ των καθεστώτων και στην κρατική λογοκρισία. 

Πρόκειται για ένα πρόγραµµα που γεννήθηκε µε την έγκριση του Μπαράκ Οµπάµα και το οποίο ονοµάστηκε «Επιχείρηση Αόρατο Ιντερνετ» ή «Σκιώδες ∆ίκτυο». Η Αµερική είχε από την εποχή του Ψυχρού Πολέµου να σχεδιάσει µια τόσο φιλόδοξη και εκτεταµένη µυστική επίθεση. Μόνο που αυτή τη φορά δεν έχει σχέση η CIA και, αντί για πραξικοπηµατίες στρατηγούς, οι ξένοι σύµµαχοι που επιδιώκεται να βοηθηθούν είναι ειρηνικοί διαφωνούντες. Ο Οµπάµα και η Χίλαρι Κλίντον έχουν δηλώσει ότι θα χρησιµοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες για να στηρίξουν αντιαυταρχικά κινήµατα, από τον αραβικό κόσµο ώς τους κινέζους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωµάτων. 

Ουδείς όµως φανταζόταν πως πίσω από τις επίσηµες διακηρύξεις της Ουάσιγκτον έχουν κινητοποιηθεί χιλιάδες ειδικοί των νέων τεχνολογιών και χάκερ – ένας στρατός από νεαρούς που αυτοχαρακτηρίζονται «κίνηµα των εναλλακτικών τεχνολογιών». Το αποκάλυψαν οι «Νιου Γιορκ Τάιµς» σ’ ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ τους, καρπό µηνών δουλειάς, συνεντεύξεων και πληροφοριών από αρκετά «βαθιά λαρύγγια» που συνεργάζονται µε το Στέιτ Ντιπάρτµεντ. Οι ΗΠΑ είχαν βοηθήσει ξανά δηµοκρατικούς διαφωνούντες, στο παρελθόν είχαν θέσει στη διάθεση των κινέζων ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώµατα προγράµµατα που επέτρεπαν να «κυκλοφορείς» στο ∆ιαδίκτυο χωρίς να φαίνεται η ταυτότητά σου. Οµως το «Αόρατο Ιντερνετ» ανοίγει µια νέα διάσταση. Το πρόγραµµα είναι πιο φιλόδοξο απ’ όλα τα προηγούµενα, επειδή έχει στόχο να παρακαµφθούν οι κρατικοί σέρβερ, το Ιντερνετ που χρησιµοποιούµε καθηµερινά και το οποίο αυταρχικές κυβερνήσεις µπορούν να χειραγωγούν, να ελέγχουν, ακόµη και να κλείνουν.

Η ανάγκη να δηµιουργηθούν παράλληλα δίκτυα διαπιστώθηκε από τους Αµερικανούς κυρίως στον πόλεµο στο Αφγανιστάν. Εκεί µεγάλο µέρος του πληθυσµού επικοινωνεί πλέον µε κινητά τηλέφωνα. Οµως οι πύργοι αναµετάδοσης που χρησιµοποιούνται από την κινητή τηλεφωνία είναι εύκολος στόχος για τους Ταλιµπάν, οι οποίοι καταφέρνουν να τους σαµποτάρουν ή να τους ελέγξουν. Ετσι ξεκίνησε το πρώτο πρόγραµµα για εναλλακτικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, που να είναι αόρατα ώστε να µην µπορεί κανείς να τους επιτεθεί. Ο προϋπολογισµός για τη σχετική έρευνα ήταν 50 εκατοµµύρια δολάρια, τα οποία διατέθηκαν από το Πεντάγωνο.

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ στην υπηρεσία της Αραβικής Ανοιξης είναι πρόσφατη. Η Ουάσιγκτον είδε πως ο Χόσνι Μουµπάρακ προχωρούσε σε γενικό µπλακάουτ στο Ιντερνετ ώστε να εξουδετερώσει τα «όπλα» των διαδηλωτών της Πλατείας Ταχρίρ, το facebook και το twitter. Τότε ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτµεντ συγκρότησαν, γράφουν οι «Νιου Γιορκ Τάιµς», «µια απίθανη συµµαχία διπλωµατών, µηχανικών του στρατού, νεαρών ειδικών στην πληροφορική και διαφωνούντων από µια ντουζίνα διαφορετικές χώρες» για να συνεργαστούν στο µεγάλο πρόγραµµα. Ανάµεσα στους πρωταγωνιστές είναι ο Σάσα Μέινρατ, διευθυντής της Πρωτοβουλίας Ανοικτή Τεχνολογία (Open Technology Initiative), φηµισµένης µεταξύ των θεωρητικών της «απελευθέρωσης µέσω των τεχνολογιών». Μαζί του συνεργάζονται ο χάκερ Τόµας Γκίντεον και ο Νταν Μέρεντιθ, ειδικός στην ασφάλεια κατά των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.
Ο µέσος όρος ηλικίας δεν υπερβαίνει τα τριάντα χρόνια. Συναντώνται σ’ ένα ανώνυµο κτίριο γραφείων στην L Street της Ουάσιγκτον και εργάζονται για την εκπόνηση µιας δικτυακής τεχνολογίας (mesh network) που να εκµεταλλεύεται την ισχύ αποκεντρωµένων ηλεκτρονικών συσκευών για να «δικτυώσει» επικοινωνίες που παρακάµπτουν το παραδοσιακό Ιντερνετ. Η βαλίτσα µε το λάπτοπ και τα κινητά τηλέφωνα που επιτρέπει να δηµιουργηθεί ένα «αυτοσχέδιο, φορητό Ιντερνετ» είναι ένα από τα δηµιουργήµατα του προγράµµατος αυτού. Ο 26χρονος Κόλιν Αντερσον, ερευνητής των «τεχνολογιών της απελευθέρωσης», ειδικός στο Ιράν, άρχισε να παθιάζεται µε την πρόκληση αυτή το 2009, όταν η Τεχεράνη έδειξε ότι µπορεί να κλείσει την πρόσβαση στο Ιντερνετ στη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης µε κατηγορίες για νοθεία στις προεδρικές εκλογές. «Αυτό το επεισόδιο», εξηγεί ο Αντερσον, «απέδειξε ότι δεν αρκεί να προστατεύεις το facebook και το YouTube, είναι ανάγκη να έχεις εναλλακτικούς διαύλους που να περνούν απευθείας έξω από τη χώρα».

ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ που χρηµατοδοτείται από το Στέιτ Ντιπάρτµεντ χρησιµοποιεί την τεχνολογία Bluetooth για να µεταδώσει εικόνες – για παράδειγµα, της αστυνοµικής καταστολής µιας διαδήλωσης – «πηδώντας» απευθείας από ένα κινητό σε άλλο χωρίς να χρησιµοποιεί τα τηλεφωνικά δίκτυα του κράτους. 

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: