"Σφαγή" για το δημοπρατούμενο φάσμα συχνοτήτων της κινητής τηλεφωνίας
Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκονται οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, καθώς δεν «βγαίνει» το δημοπρατούμενο φάσμα συχνοτήτων που έχει προγραμματιστεί για το ερχόμενο φθινόπωρο. Οι εταιρείες δεν έχουν μόνον ν’ αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις του υπουργείου Οικονομικών και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, αλλά συνειδητοποιούν ότι και το δημοπρατούμενο φάσμα δεν αρκεί.
Η προοπτική αυτή ευχαριστεί το υπουργείο Οικονομικών, καθώς μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερο ανταγωνισμό σε μια διαδικασία δημοπρασίας –επομένως και μεγαλύτερα έσοδα– αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και ειδικά σ’ εκείνο της Wind Hellas.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υποδομών, σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, αρχικά προγραμμάτιζε τη δημοπράτηση πέντε τμημάτων φάσματος συχνοτήτων στην περιοχή των 900 MHz. Από αυτά, τα τέσσερα τμήματα αφορούν στις άδειες των Vodafone και Wind Hellas που λήγουν το 2012, ενώ το πέμπτο τμήμα ανήκει σήμερα στον στρατό. Στόχος της δημοπράτησης είναι η άντληση 270 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους –ένα κονδύλι που έχει συμπεριληφθεί και στο Μνημόνιο και στον προϋπολογισμό του 2011, αλλά και στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ που ήδη έχει ανακοινωθεί.
Τα πέντε τμήματα φάσματος μοιάζουν να ταιριάζουν στις ανάγκες των τριών εταιρειών, καθώς ικανοποιούνται όλες οι πλευρές. Οι εταιρείες Vodafone και Wind Hellas ανανεώνουν πλήρως τις άδειες που κατέχουν από το 1992, ενώ η Cosmote αποκτά το πέμπτο τμήμα, καθιστώντας ισοδύναμες τις συχνότητές της με εκείνες των Vodafone και Wind.
Ωστόσο, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, που αρχικά υποσχέθηκε την εκχώρηση μέρους του φάσματος που κατέχει στα 900 MHz, τώρα έχει ανακρούσει πρύμναν αναφέροντας ότι χρειάζεται το σχετικό φάσμα συχνοτήτων. Σχετικά με το θέμα, ο υπουργός Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος, αναμενόταν να απαντήσει επισήμως στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ρέππα, μέχρι τις 30 Μαΐου 2011, κάτι που δεν έχει πράξει ακόμη.
Παράγοντες του κλάδου της κινητής παραδέχονται ότι η απουσία του 5ου τμήματος φάσματος συχνοτήτων μπορεί αφ’ ενός μεν να «στεγνώσει» οικονομικά τις εταιρείες σε μια δύσκολη περίοδο για τις ίδιες, αφ’ ετέρου δε να θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του πιο αδύναμου κρίκου της αγοράς, δηλαδή της Wind Hellas. Στην τελευταία, οι νέοι μέτοχοι φέρεται να αρνούνται να βάλουν νέα χρήματα στην εταιρεία, γεγονός που σημαίνει ότι οι ισχυροί της αγοράς, Vodafone και Cosmote, εφ’ όσον επιχειρήσουν να αποκτήσουν το φάσμα συχνοτήτων που ταιριάζει στις ανάγκες τους, μπορεί ν’ αφήσουν την Wind Hellas στον... αέρα.
Το θέμα για τους ειδικούς στις τηλεπικοινωνίες είναι κυρίως πολιτικό και όχι τεχνικό. Οι συχνότητες του στρατού, αναφέρουν, μπορούν να μετακινηθούν σε άλλες ζώνες συχνοτήτων, χωρίς να υπάρξει πρόβλημα λειτουργίας στην κινητή τηλεφωνία, αλλά και στις ανάγκες της άμυνας της χώρας. Πάντως, κάποιοι υποστηρίζουν ότι η άρνηση του υπ. Εθνικής Αμυνας να εκχωρήσει τις συχνότητες είναι προσχηματική, με στόχο την αύξηση του τιμήματος στη δημοπρασία, ενώ άλλοι χαρακτηρίζουν την υπόθεση κλασική δυσλειτουργία του κράτους
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΣΤΡΑΤΟΣ,
ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου