ΙΑΠΩΝΙΑ: Γιάπηδες με... βερμούδες και πόλο για λόγους οικονομίας ενέργειας!
Reuters, Associated Press
Με έναν λιγότερο επίσημο ενδυματολογικό επαγγελματικό κώδικα εν όψει καλοκαιριού ευελπιστεί η ιαπωνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα παρατεταμένα προβλήματα ηλεκτροδότησης, αλλά και να τονώσει την κατανάλωση. Στην πορεία, δε, ίσως αλλάξει επίσης τον τρόπο ζωής και εργασίας των Ιαπώνων.
Mε βασικό στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, το υπουργείο Περιβάλλοντος διοργάνωσε την εκστρατεία «Super Cool Biz» (σε ελεύθερη μετάφραση «πολύ χαλαρή εργασία»). Στο πλαίσιο αυτής παρουσίασε και κολεξιόν μόδας με τα ρούχα, τα οποία προτείνει η κυβέρνηση να φοριούνται στους χώρους εργασίας, όπου πλέον θα γίνεται περιορισμένη χρήση κλιματιστικών. Ως αποτέλεσμα, αφενός οι εργαζόμενοι θα κυκλοφορούν με πιο ελαφριά ρούχα και όχι με τα συνηθισμένα κοστούμια και ταγέρ, αφετέρου οι εταιρείες μπορούν να προσαρμοστούν στη μειωμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Μπλουζάκια πόλο, χαβανέζικα πουκάμισα, παντελόνια τζιν, σανδάλια και πάνινα παπούτσια για τους άνδρες, ενώ οι γυναίκες μπορούν να φορούν φαρδιά παντελόνια και ανάλαφρα πολυεστερικά φορέματα, ακριβώς όπως και τα μοντέλα, που εμφανίστηκαν στην κρατικά οργανωμένη επίδειξη μόδας. Ισως κάποιες ακρότητες να μην υιοθετηθούν, πάντως, όπως τα ψαράδικα παντελόνια για τους άντρες.
Ως έμμεση συνέπεια του νέου ενδυματολογικού κώδικα, η εκστρατεία προβλέπεται να αναζωογονήσει το λιανεμπόριο, το οποίο επλήγη από τις φυσικές καταστροφές. Η κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει το ενδεχόμενο γενικευμένου μπλακ άουτ λόγω των περιορισμένων πηγών ηλεκτροδότησης ως συνέπεια της καταστροφής στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Φουκουσίμα μετά τον σεισμό και το τσουνάμι. Σε αυτό το πλαίσιο, ζητεί από εταιρείες και δημόσιες υπηρεσίες να περιορίσουν τη χρήση των κλιματιστικών, διατηρώντας σταθερή τη θερμοκρασία στους 28 βαθμούς Κελσίου.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ρίου Ματσαμότο, δήλωσε πως τα μέτρα δεν είναι προσωρινά και θα επιφέρουν μεγάλες αλλαγές στο πώς αντιλαμβάνονται την καθημερινότητά τους οι Ιάπωνες. Στο πλαίσιο αυτό προτείνονται λιγότερες υπερωρίες, διεκπεραίωση της εργασίας κατ’ οίκον όταν υπάρχει δυνατότητα, αλλά και 15ήμερες θερινές άδειες.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου