"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Το ηφαίστειο Παλαιστίνη

Του ΝΙΚΟΛΑ ΒΟΥΛΕΛΗ

Οι εξελίξεις γύρω από το παλαιστινιακό μοιάζουν να ακολουθούν πολύ αργούς ρυθμούς, συγκρινόμενες με όσα διαδραματίζονται σε άλλες περιοχές του αραβικού κόσμου.

Ομως το Παλαιστινιακό είναι ένα ηφαίστειο που βράζει και ενδεχόμενη έκρηξή του θα προκαλέσει μεγαλύτερες αναταραχές στη Μέση Ανατολή.

Στο επίκεντρο της προσοχής των μεγάλων δρώντων βρίσκεται τώρα η Συρία, όπου το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασάντ κλιμακώνει επικίνδυνα την άγρια καταστολή των λαϊκών διαδηλώσεων, οι οποίες δεν κοπάζουν παρά τις εκατοντάδες των νεκρών και τα φριχτά βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονται ακόμη και μικρά παιδιά...

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας, Βρετανία και Γαλλία παρουσίασαν σχέδιο απόφασης με το οποίο καταδικάζεται το συριακό καθεστώς για τη βία που ασκεί στο λαό του, αλλά δεν προτείνεται καμία συγκεκριμένη δράση ενάντια στο καθεστώς του Ασάντ.

Οι Δυτικοί προσπαθούν να συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα: να καταδικάσουν τις ωμότητες, αλλά να μην φανούν ότι επιδιώκουν την ανατροπή του Ασάντ και ταυτόχρονα να μην κόψουν τελείως τις γέφυρες μαζί του, ενώ Ρωσία και Κίνα, αναλογιζόμενες τα μεγάλα πολιτικο-στρατηγικά συμφέροντά τους, αρνούνται κατηγορηματικά έστω και τη φραστική καταδίκη.

Ταυτόχρονα, η Γαλλία προσπαθεί να εμφανιστεί ως μεσολαβητής στο Παλαιστινιακό, προτείνοντας μια διάσκεψη με στόχο να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς.

Οι Παλαιστίνιοι δεν είχαν κανένα πρόβλημα να μην συμφωνήσουν με την ιδέα, το Ισραήλ απάντησε ότι θα το σκεφθεί -ελπίζοντας ότι δεν θα χρειαστεί να κωλυσιεργήσει αρκετά- και οι Ηνωμένες Πολιτείες ουσιαστικά την απέρριψαν, δηλώνοντας ευγενικά ότι δεν χρειάζεται μια διάσκεψη για να συζητηθεί η επανάληψη των διαπραγματεύσεων...

Ομως το Παλαιστινιακό έχει μπει από καιρό σε μια κρίσιμη διαδικασία, με τη διεκδίκηση της αναγνώρισης ενός ανεξάρτητου κράτους κατά τη Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών το Σεπτέμβριο.

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ αντιτάσσονται κατηγορηματικά σε αυτή την παλαιστινιακή πρωτοβουλία και προσπαθούν να πείσουν φίλους και συμμάχους να μην υπερψηφίσουν την πρόταση.

Σε διπλωματικό επίπεδο, οι Παλαιστίνιοι αισιοδοξούν ότι το αίτημά τους θα υποστηριχθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών του ΟΗΕ. Ομως στο επίπεδο της κοινής γνώμης κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια λαϊκή εξέγερση, σε περίπτωση που το Ισραήλ επιχειρήσει με συγκεκριμένες ενέργειες να υπονομεύσει αυτή τη διπλωματική και κυρίως συμβολική κίνηση.

Η κατάσταση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη είναι περισσότερο από τεταμένη. Το Ισραήλ συνεχίζει την επέκταση των παράνομων οικισμών με την κατασκευή νέων κατοικιών και η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν φαίνεται διατεθειμένη για την παραμικρή υποχώρηση.

Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο και τη Συρία εκλαμβάνονται από την κυβέρνηση συνασπισμού Νετανιάχου-Λίμπερμαν ως ένδειξη ότι πρέπει να ...επιμείνουν στην αδιαλλαξία τους απέναντι στους Παλαιστίνιους. Αλλά και στα παλαιστινιακά εδάφη, οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι δεν υπάρχει πλέον καμία αισιοδοξία για την επίλυση του ζητήματος και ιδιαίτερα για ένα θετικό ρόλο των ΗΠΑ.

Μολονότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων, τόσο της Δυτικής Οχθης του Ιορδάνη όσο και της Λωρίδας της Γάζας, θεωρεί θετικό βήμα τη συμφιλίωση των δύο μεγάλων παλαιστινιακών οργανώσεων, της Φάταχ και της Χαμάς, οι προτιμήσεις για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό αποκαλύπτουν τη βαθύτατη διαφοροποίηση της κοινωνίας.

Το 44% θεωρεί καλύτερο για τη θέση αυτή το σημερινό πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ, έναντι μόλις 12% τον Τζαμάλ αλ Χούνταρι από τη Γάζα, που πρόσκειται στη Χαμάς, αλλά το 24% δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται κανένα και το 9% δεν απαντά...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: