"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ελληνόπουλα παγιδευµένα στο Διαδίκτυο

«Ανοιχτό» ηλεκτρονικό προφίλ – ορατό από όλους – σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης όπως είναι το facebook και το twitter, διαθέτει πλέον ένα στα τρία Ελληνόπουλα! Το φαινόµενο είναι συχνότερο στους µικρότερους σε ηλικία χρήστες των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, όπως άλλωστε και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης γίνονται ιδιαίτερα δηµοφιλείς ακόµα και µεταξύ παιδιών κάτω των 10 χρονών, πολλά από τα οποία δεν γράφουν τα πραγµατικά ηλικιακά στοιχεία τους.

ΣΤΟ facebook. Σύµφωνα µε τα στοιχεία πανευρωπαϊκής µελέτης του Οργανισµού EUKids Online, προφίλσε site κοινωνικής δικτύωσης διαθέτει το 70% των παιδιών ηλικίας 13 έως 16 ετών στη χώρα µας και το 33% των παιδιών 9 έως 12 ετών!

Κυρίαρχη θέση ανάµεσα στις ιστοσελίδες αυτού του τύπου κατέχει το facebook, το οποίο επισκέπτεται το 93% των παιδιών στην Ελλάδα που διαθέτουν προφίλ σε αντίστοιχο site.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της µελέτης, το 33% των παιδιών έως 12χρονών και το 38% των µεγαλύτερων παιδιών στη χώρα µας επιλέγουν το προφίλ τους να είναι δηµόσιο και ανοιχτό σε όλους. Επίσης, ποσοστό το οποίο κυµαίνεται από 10% έως14% (ανάλογαµε την ηλικία) αναγράφουν πλήρη στοιχεία, όπως είναι η διεύθυνση του σπιτιού, το τηλέφωνο ή το σχολείο στο οποίο πηγαίνουν. Χαρακτηριστικό της... ηλεκτρονικής δραστηριότητας των παιδιών στην Ελλάδα είναι επίσης το γεγονός, ότι το 45% όσων χρησιµοποιούν τέτοια sites µεταξύ 13 και 16 χρονών, διαθέτουν περισσότερους από 100 φίλους, πολλοί από τους οποίους είναι µόνο «ηλεκτρονικοί». Κυρίως, πρόκειται για άτοµα που γνώρισαν µέσω Διαδικτύου και µε τα οποία δεν έχουν άλλες σχέσεις «offline». 

Πάντως, αρκετά από τα παιδιά δεν βάζουν την πραγµατική τους ηλικία στο ηλεκτρονικότους προφίλ, καθώς η διατήρηση προφίλ σε πολλά απ’ αυτάτα sites επιτρέπεται µόνο από την ηλικίατων 13 ετών και άνω. 

ΕΙΝΆΙ ΧΆΡΆΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ότι το36% των Ελληνόπουλων από 9 έως 12 ετών και το 14% από 13 έως 16 ετών, αναγράφουν ψευδή ηλικία στα προφίλ τους.

Ακόµη, σχεδόν τα µισά παιδιά (45%) δηλώνουν ότι έχουν τη δυνατότητα να µπαίνουν στο facebook ανά πάσα στιγµή, ενώ µόνο το 13% µπαίνει µε την άδεια ή υπό την επίβλεψη ενηλίκου. 

Πάντως, το 42% των παιδιών απάντησε ότι οι γονείς του απαγορεύουν τη χρήση τέτοιων σελίδων.

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: