"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ιερά κειμήλια σε πολλαπλά αντίτυπα

Tης Τασουλας Καραϊσκακη

Κάθε χρόνο, παραμονές του Πάσχα, έρχεται στο φως και μια νέα ανακάλυψη σχετικά με τα έργα και τις ημέρες, ή τη Σταύρωση του Θεανθρώπου. Φέτος, στο προσκήνιο βρέθηκαν δύο από τα Ιερά Καρφιά της Σταύρωσης του Ιησού. 

Η ιστορία των ιερών κειμηλίων που ανακαλύφθηκαν σε τάφο 2.000 ετών στα Ιεροσόλυμα, χάθηκαν και ξαναβρέθηκαν σε εργαστήριο του Τελ Αβίβ, αποτυπώθηκε σε ντοκιμαντέρ του Ισραηλινο-καναδού ερευνητή Σίμτσα Τζεϊκομπόβισι, το οποίο έχει προκαλέσει ήδη θύελλα συζητήσεων στους Αγίους Τόπους. Το 2004, τα Ιερά Καρφιά είχαν απασχολήσει για καιρό τον τουρκικό Τύπο και όλα τα δημοσιεύματα στρέφονταν γύρω από την υπόθεση - βεβαιότητα ότι το κειμήλιο, το οποίο είχε φέρει στην Κωνσταντινούπολη η Αγία Ελένη, το 309, βρισκόταν θαμμένο κάτω από το Τσαμπαρλί Τας. Σήμερα καταμετρώνται τουλάχιστον τριάντα ήλοι, που αναφέρονται ως εκείνοι της Σταύρωσης σε διάφορες χώρες του κόσμου. 

Στην Τουρκία, κατά μία εκδοχή βρίσκεται και το Ιερό Δισκοπότηρο, που ενέπνευσε πολλούς ερευνητές και το πιο δημοφιλές μυθιστόρημα των τελευταίων ετών. Και τα ιερά κειμήλια που ανακαλύπτονται ή παρουσιάζονται τέτοιες μέρες, για λόγους καθαρά εντυπωσιασμού ή για τόνωση του εμπορίου και του θρησκευτικού τουρισμού, δεν έχουν τέλος. 

Ο Ιερός Χιτώνας του Ιησού, το Ιερό Αίμα του Θεανθρώπου που κύλησε από τον Σταυρό και συνελέγη σε δισκοπότηρο, τμήματα από τον άφθαρτο Ιερό Αρτο του Μυστικού Δείπνου, ξύλο από την κάλαμο του μαρτυρίου του Ιησού Χριστού, νέες εργαστηριακές αναλύσεις για την προέλευση και την ηλικία της Ιεράς Σινδόνης, νέες ιστορίες για τη λόγχη του Λογγίνου (φέρεται να πέρασε από τα χέρια του Καρλομάγνου, του Ναπολέοντα, του Χίτλερ, του Αμερικανού στρατηγού Τζορτζ Πάτον), αγκάθια από το στεφάνι Του (υπάρχουν σε εκκλησίες σε Ιταλία, Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, Αγγλία, Γαλλία - ένα από αυτά θα εκτίθεται από 23 Ιουνίου στο Βρετανικό Μουσείο, με άλλα ιερά κειμήλια), Τίμιο Ξύλο (ακόμη κυκλοφορούν τα χρυσά σταυρουδάκια με τον Εσταυρωμένο, τα οποία στο εσωτερικό τους έχουν τίμιο ξύλο)...

Ενα μεγάλο κεφάλαιο αποτελούν οι εκδοχές του τάφου του Ιησού. Πλέον πρόσφατη εκείνη των ερευνητών Σίμτσα Τζεϊκομπόβισι και Τσαρλς Πελεγκρίνο. Πάνω στη δική τους μελέτη για τον τάφο που εικάζεται ότι ήταν της οικογένειας του Ιησού (ανακαλύφθηκε το 1980 στα νότια Ιεροσόλυμα), στηρίχθηκε ο σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον για να γυρίσει το ομώνυμο ντοκιμαντέρ. Ο τάφος, λαξευτός σε βράχο, περιείχε 10 οστεοφυλάκια με ονόματα, όπως «Ιησούς, γιος του Ιωσήφ», «Ιησούς», «Ιούδας, γιος του Ιησού», «Μαριάμνη» κ.ά.

Στοιχεία ιστορίας, αρχαιολογίας, επιστημονικά δεδομένα, εργαστηριακές αναλύσεις, μυστήριο δημιουργούν ένα εξαιρετικά ελκυστικό -και χρυσοφόρο- μείγμα. Ακόμη και δίκες για την πατρότητα των ανακαλύψεων έχουν γίνει, που έφεραν σε εκδοτικούς οίκους εντυπωσιακή εμπορική επιτυχία.

Αυτό που περισσότερο έλκει είναι η ανθρώπινη διάσταση του θείου, η ορατή, η απτή, που αίρει τα αινίγματα και στη συνέχεια ανέρχεται στην κλίμακα της ιερότητας και εξυψώνεται εκ νέου σε θεία, προκαλώντας ένα σαρωτικό κύμα ισχυρών συναισθημάτων - περιέργεια, κατάπληξη, σεβασμό, συγκίνηση, έξαψη, θαυμασμό, φόβο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: