"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Ο Μυστικός Δείπνος έγινε τελικά Τετάρτη»

Την πίστη ότι ο Μυστικός Δείπνος έγινε Μεγάλη Πέμπτη έρχεται να ανατρέψει ένας Βρετανός επιστήμονας που ισχυρίζεται ότι ο Μυστικός Δείπνος έγινε την Τετάρτη.

Ο Colin Humphreys, καθηγητής του Cambridge, ισχυρίζεται ότι ο Μυστικός Δείπνος έγινε την Τετάρτη και ότι βάση γι’ αυτήν τη θεωρία του υπήρξε η έρευνα της Βίβλου, καθώς και ιστορικών και αστρονομικών στοιχείων, όπως μεταδίδει το BBC News.

Ο καθηγητής παρατήρησε αποκλίσεις στα Ευαγγέλια των Ματθαίου, Μάρκου και Λουκά με αυτό του Ιωάννη, καθώς χρησιμοποίησαν ένα παλαιότερο ημερολόγιο αντί του επίσημου εβραϊκού της εποχής. Ο Humphreys μάλιστα, υποστήριξε ότι η ημερομηνία του Δείπνου ήταν η 1η Απριλίου το 33 μ.Χ. Αυτό, σύμφωνα με τον καθηγητή σημαίνει ότι καλό θα ήταν να γιορτάζουμε σταθερά το Πάσχα την πρώτη Κυριακή του Απριλίου. Επιπλέον, επισημαίνει ότι η σύλληψη, η ανάκριση και οι δίκες στις οποίες «σύρθηκε» Ο Ιησούς δεν έγιναν μόνο σε μία βραδιά.

Όπως υποστηρίζει στο νέο του βιβλίο «Το μυστήριο του Τελευταίου Δείπνου» ο καθηγητής Colin Humphreys, οι ευαγγελιστές Ματθαίος, Μάρκος και Λουκάς γράφουν πως ο Μυστικός Δείπνος έγινε στην έναρξη των εορτασμών για το Πέρασμα (από τον Μωυσή), ενώ ο Ιωάννης γράφει στο Ευαγγέλιό του ότι ο Δείπνος έγινε πριν από το Πέρασμα (εβραϊκό Πάσχα). Αυτή η απόκλιση οφείλεται σύμφωνα με τον καθηγητή, στο γεγονός ότι οι τρεις ευαγγελιστές χρησιμοποίησαν ένα παραδοσιακό εβραϊκό ημερολόγιο που ήταν σε χρήση την εποχή του Μωυσή, σε αντίθεση με τον Ιωάννη που ακολούθησε το επίσημο εβραϊκό ημερολόγια της εποχής. Οπότε, όπως υποστηρίζει ο καθηγητής, ο Δείπνος έγινε μία μέρα νωρίτερα.

Άλλες ενστάσεις του αφορούν το γεγονός ότι ιουδαϊκό δικαστήριο δεν συνεδρίαζε νύχτα και υποστηρίζει, επίσης, ότι υπάρχει μία σειρά γεγονότων τα οποία δεν είναι δυνατόν να «χωρέσουν» όλα σε μία νύχτα. Επιπλέον, αναφέρει ότι οι Εβραίοι απέδιδαν τόσο μεγάλη σημασία στο δείπνο για το Πάσχα τους, που δεν θα το μπέρδευαν με κάποιο άλλο κοινό δείπνο.

«Ό,τι και να πιστεύει κάποιος για τα Ευαγγέλια, οι Εβραίοι δεν θα μπέρδευαν ποτέ το γεύμα του Πάσχα με ένα οποιοδήποτε άλλο γεύμα γιατί είχε ιδιαίτερη σημασία. Κατά συνέπεια είναι δύσκολο να κατανοήσουμε γιατί ευαγγέλια αντιφάσκουν» δήλωσε ο καθηγητής και πρόσθεσε: «Ο Ιωάννης είχε δίκιο που έλεγε ότι ο Ιησούς και οι μαθητές του συνέφαγαν μία μέρα πριν το Πάσχα. Όμως ο Ιησούς και οι μαθητές του χρησιμοποιούσαν έναν παλαιότερο ημερολόγιο».

Σύμφωνα με αυτό το ημερολόγιο, ο Μυστικός Δείπνος έλαβε χώρα την Τετάρτη 1η Απριλίου του 33 μ.Χ.

REAL NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια: