Οι πληροφορίες που καταγράφουν οι διασκορπισµένοι σ’ ολόκληρη τη χώρα σεισµογράφοι, δεν µπορούν να οδηγήσουν στην πρόγνωση ενός µεγάλου σεισµού.
Ακόµη κι αν καταγράψουν έναν δυνατό σεισµό, οι επιστήµονες δεν είναι σε θέση πάντα να αποφανθούν αν πρόκειται για ένα µεµονωµένο γεγονός ή για έναν πρόδροµο σεισµό κάποιου µεγαλύτερου που έπεται.
«Οι σεισµογράφοι του Εθνικού ∆ικτύου µπορούν να καταγράφουν οποιαδήποτε κίνηση διεγείρει το έδαφος», λέει ο δρ Γιώργος ∆ρακάτος που είναι διευθυντής ερευνών στο Γεωδυναµικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Και προσθέτει: «Οχι όµως ηλεκτροµαγνητικά κύµατα. Τέτοιες κινήσεις µπορεί να προκληθούν από τα βήµατα κάποιου ανθρώπου που περπατά κοντά στον σεισµογράφο, ακόµη και τον δυνατό αέρα».
Οµως ακόµη κι αν καταγραφεί ένας προσεισµός και το σήµα φθάσει σε πραγµατικό χρόνο στο Γεωδυναµικό Ινστιτούτο ή στο σεισµολογικό εργαστήριο κάποιου πανεπιστηµίου, κανείς δεν µπορεί να είναι σίγουρος αν πρόκειται για ένα µεµονωµένο γεγονός ή αν πρόκειται ν’ ακολουθήσει κάτι πιο σηµαντικό.
Στην προσπάθειά τους οι επιστήµονες να καταφέρουν να δηµιουργήσουν ένα αξιόπιστο µοντέλο πρόγνωσης σεισµών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, έχουν µελετήσει και ορισµένα άλλα φαινόµενα που σε κάποιες περιπτώσεις προεξοφλούν την εκδήλωση σεισµού. Ενα τέτοιο φαινόµενο είναι η έκλυση ραδονίου. Το ραδόνιο είναι ένα φυσικό ευγενές ραδιενεργό αέριο, το οποίο δηµιουργείται στα πετρώµατα. Πριν γίνει κάποιος µεγάλος σεισµός, το αέριο αυτό απελευθερώνεται στον αέρα καθώς οι πολύπλοκες γεωλογικές διεργασίες που γεννούν τον σεισµό, διογκώνουν τους πόρους των πετρωµάτων και το αφήνουν να διαρρεύσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου