Τουρκία και Βουλγαρία επιµένουν πυρηνικά
Η ΤΟΥΡΚΙΑ είναι αποφασισµένη να προχωρήσειστην κατασκευή, µαζί µε τη Ρωσία, πυρηνικού σταθµού στο Ακουγιου στα παράλια της Μεσογείου, σε µια περιοχή µε υψηλή σεισµικότητα, ανακοίνωσαν χθες κατά την συνάντησή τους στη Μόσχα οι ηγέτες της Τουρκίας και της Ρωσίας, χαρακτηρίζοντας την πυρηνική ενέργεια ασφαλή, παρά την κρίση στην Ιαπωνία.
Ο ρώσος πρόεδρος Ντµίτρι Μεντβέντεφ και ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν µίλησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου τονίζοντας ότι στο άµεσο µέλλον θα αρχίσει η υλοποίηση της συµφωνί ας που υπέγραψαν οι δύο πλευρές τον Μάιο για την κατασκευή του πυρηνικού σταθµού µε τους τέσσερις αντιδραστήρες στο Ακουγιού, µόλις 25χιλιόµετρα από ένα ενεργό σεισµικό ρήγµα το οποίο οι επιστήµονες εκτιµούν ότι µπορεί να δώσει σεισµό έως και επτά βαθµών τηςκλίµακας ρίχτερ.
Η συµφωνία ύψους 20 δισ. δολαρίων έχει συναφθεί µε τη ρώσικη εταιρία Rosatom.
«Ολοι κάνουν την ίδια ερώτηση», είπε ο Μεντβέντεφ. «Μπορεί η ατοµική ενέργεια να είναιασφαλής; Μπορεί, αλλά για ναεπιτευχθεί αυτόχρειάζονται οισωστές αποφάσεις για την τοποθεσία του εργοστασίου, το σχέδιο και τη διαχείριση».
Ο Ταγίπ Ερντογάν πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πράγµατα που η ανθρώπινη δύναµη δεν µπορεί να αποτρέψει, όπως οι φυσικές καταστροφές. Οµως αυτό δεν θα επηρεάσει τα σχέδιά µας και η επένδυσή µας θα συνεχιστεί υπό τοφως της λογικής και της επιστήµης», κατέληξε, τονίζοντας ότι ζήτησε από τους ρώσους υπεύθυνους να λάβουν επιπλέον µέτρα ασφαλείας.
ΤΗΝ ΩΡΑ που η Κίνα παγώνει την έγκριση κατασκευής νέων πυρηνικών σταθµών προκειµένου να επανεξεταστεί η ασφάλειά τους, η ίδια ρωσική εταιρεία, η Rosatom, έχει αναλάβει να κατασκευάσει άλλον έναν πυρηνικό σταθµό στα Βαλκάνια, εκείνον του Μπέλενε της Βουλγαρίας. Από το βήµα των εργασιών του φόρουµ που διεξάγεται στη Σόφια για την πυρηνική βιοµηχανία, ο πρόεδρος της Rosatom διευκρίνισε ότι ο σταθµός στο Μπέλενε είναι σχεδιασµένος να αντέξει τις επιπτώσεις από πτώση αεροσκάφους βάρους 300 τόνων και θερµοκρασίες που κυµαίνονται από -57 έως 60 βαθµούς Κελσίου και πρόσθεσε ότι περίπου το 40% του συνολικού κόστους αφορά την τοποθέτηση «µοναδικών συστηµάτων ασφαλείας». Πάντως, στη Βουλγαρία µετά τις εξελίξεις στην Ιαπωνία έχει ξεσπάσει πολιτική κόντρα µεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το έργο για τον τεχνικό σχεδιασµό του οποίου δεν έχει δοθεί ακόµη η τελική έγκριση από τη ρυθµιστική αρχή της χώρας.
TA NEA
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΠΥΡΙΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,
ΡΩΣΙΑ,
ΤΑ ΝΕΑ,
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου