"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΓΑΛΛΙΑ: O κόσμος απαιτεί ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ στη χρηση πυρηνικής ενέργειας

Liberation

Διαφάνεια. Είναι πλέον μία από τις επείγουσες ανάγκες λόγω της ιαπωνικής πυρηνικής κρίσης. 

Διαφάνεια, ενώ η γη τρέμει, για την κατάσταση των κινδύνων, τα πιθανά σενάρια, ώστε οι Ιάπωνες να ετοιμαστούν όπως ετοιμάζονταν πάντα για τον κίνδυνο σεισμών.

Διαφάνεια, εδώ, για τα υπέρ και τα κατά μιας πηγής ενέργειας που προκαλεί φόβο. Γιατί οι πολίτες έχουν μεγάλη μνήμη. Κανείς δεν έχει ξεχάσει τους ψεύτες αναλυτές που εξηγούσαν, μετά το Τσερνομπίλ, ότι το ραδιενεργό σύννεφο δεν έπληξε τη Γαλλία και τη βούληση να χειραγωγηθεί η κοινή γνώμη. Αυτός ο φόβος, το βλέπουμε, είναι ανέπαφος. Και σε τίποτα δεν χρησιμεύει να τον υποτιμάμε ή να τον διαψεύδουμε... 

Ο φόβος ζητεί πολιτική απόφαση, που μόνο μια πραγματικά δημοκρατική κοινωνία μπορεί να δώσει. Μια συζήτηση χωρίς ταμπού για το αν είναι επικίνδυνες ή όχι οι δικές μας εγκαταστάσεις... Για το αν είναι ευκαιρία να εξάγουμε την πυρηνική τεχνογνωσία μας και να πουλάμε με το κλειδί στο χέρι θερμοπυρηνικούς σταθμούς σε όποιους θέλουν να αγοράσουν, συμπεριλαμβανομένων των δικτατόρων. 

Να μιλήσουμε για νέες τεχνολογίες και για το αν μπορούν ή όχι να γίνουν πλήρως εναλλακτικές. 

Να μιλήσουμε, τέλος, για τους κινδύνους που είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ή όχι, συλλογικά, για να είμαστε ενεργειακά ανεξάρτητοι. Σε όλα αυτά τα θέματα, η δημοκρατία έχει περισσότερα να κερδίσει με την αμφισβήτηση, παρά με την αδιαφάνεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: