"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Θυσίασαν την ασφάλεια στον βωµό του κέρδους»

ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟΙ που κλήθηκαν να αντιµετωπίσουν τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία του πλανήτη. Οι Ρώσοι ειδικοί µε την εµπειρία του Τσερνόµπιλ προειδοποιούν ότι υπάρχει περίπτωση τήξης και των έξι πυρηνικών αντιδραστήρων στη Φουκουσίµα εάν οι Αρχές δεν βρουν τρόπο να ψυχθούν οι ράβδοι µε τα πυρηνικά καύσιµα, ενώ µιλούν για µια κατάσταση «ήρεµου πανικού που απαιτεί όχι µόνο πειθαρχία, αλλά και δηµιουργικότητα και αυτοσχεδιασµό».

Ο Γιούλι Αντρέγιεφ, ένας από τους ανθρώπους που είχαν κληθεί να καθαρίσουν το Τσερνόµπιλ µετά το δυστύχηµα πριν από 25 χρόνια, κατήγγειλε χθες ότι η απληστία της πυρηνικής βιοµηχανίας και η επιρροή των µεγάλων επιχειρήσεων στην οργάνωση του ΟΗΕ για την ατοµική ενέργεια ίσως οδήγησαν την Ιαπωνία στη σηµερινή κατάσταση.Κατηγόρησε τη ∆ιεθνή Επιτροπή Ατοµικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και µεγάλες επιχειρήσεις ότι σκοπίµως αγνόησαν τα µαθήµατα από το Τσερνόµπιλ. «Μετά το Τσερνόµπιλ όλη η ισχύς της πυρηνικής βιοµηχανίας κατευθύνθηκε στην απόκρυψη του γεγονότος προκειµένου να µη δεχθεί πλήγµα η φήµη της. Η εµπειρία του Τσερνόµπιλ δεν µελετήθηκε όπως θα έπρεπε διότι ο µόνος που είχε χρήµατα γι’ αυτό ήταν η πυρηνική βιοµηχανία, στην οποία δεν άρεσε καθόλου µια τέτοια προοπτική», είπε ο Αντρέγιεφ που σήµερα είναι σύµβουλος της αυστριακής κυβέρνησης. 

Οι φωτιές και οι εκρήξεις στη Φουκουσίµα που είχαν ως αποτέλεσµα την απελευθέρωση ραδιενεργών αερίων, είναι χαρακτηριστικό παράδειγµα του ότι τα κέρδη θεωρούνται πιο σηµαντικά από την ασφάλεια, ισχυρίστηκε. «Οι Ιάπωνες είναι πολύ άπληστοι και χρησιµοποίησαν κάθε εκατοστό του χώρου. Οµως όταν βάζεις σε τέτοια πυκνότητα απόβλητα υψηλής ραδιενέργειας σε µια δεξαµενή, τότε υπάρχει µεγάλη περίπτωση φωτιάς εάν πέσει η στάθµη του νερού».

Ο επικεφαλής των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ρωσίας Σεργκέι Κιριγιένκο που έλαβε χθες εντολή από τον πρωθυπουργό της χώρας Βλαντίµιρ Πούτιν για τη διεξαγωγή µελέτης σχετικά µε την κατάσταση του πυρηνικού τοµέα στη Ρωσία, δήλωσε ότι η ενηµέρωση που υπάρχει από την Ιαπωνία είναι συγκεχυµένη, όµως µια οµάδα ρώσων ειδικών στα πυρηνικά µελετά τα πιθανά σενάρια και µέσα σε αυτά περιλαµβάνεται και η τήξη όλων των πυρηνικών αντιδραστήρων της Φουκουσίµα.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: