ΣΗΜΕΡΑ ο κόσμος χωρίς γυναίκες, για τρία λεπτά της ώρας!
Της Ιφιγενειας Διαμαντη
Πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς τις γυναίκες; Μια πρωτότυπη απάντηση στο ερώτημα αυτό θα επιχειρήσει να δώσει σήμερα Τρίτη 8 Μαρτίου, στην 100ή επέτειο της Ημέρας της Γυναίκας, μια δράση που θα πραγματοποιηθεί στις 5 μ. μ. στην πλατεία Συντάγματος. Καιρού επιτρέποντος τουλάχιστον 100 άτομα θα συγκεντρωθούν και μόλις δοθεί το σινιάλο από τον επικεφαλής, θα «παγώσουν» για 3 λεπτά μέσα στο πλήθος των διερχόμενων περαστικών.
Η δράση αποτελεί μέρος της διεθνούς καμπάνιας «3 λεπτά χωρίς τις γυναίκες» και η μορφή της ακινητοποίησης ονομάζεται «freeze flash mob». Τη διοργανώνει στην Ελλάδα η Φεμινιστική Πρωτοβουλία για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, για να τιμήσει τις γυναίκες που αγωνίζονται στις αραβικές χώρες, διεκδικώντας παράλληλα ισότητα των φύλων, την Κωνσταντίνα Κούνεβα και όσες γυναίκες διώκονται για τη δράση τους, τις γυναίκες που υφίστανται την έμφυλη βία στην Ελλάδα και τον κόσμο, τις μετανάστριες και τις πρόσφυγες που δίνουν καθημερινά αγώνα, τις γυναίκες που στιγματίζονται λόγω της σεξουαλικής τους ταυτότητας, τις γυναίκες με αναπηρία που αντιμετωπίζουν τη διάκριση και τον αποκλεισμό και τις κρατούμενες στις φυλακές που υφίστανται βία λόγω φύλου. «Θέλουμε να κάνουμε τους ανθρώπους να σκεφθούν για τρία λεπτά από το πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς την αγάπη των γυναικών και χωρίς παιδιά, μέχρι το πώς θα λειτουργούσαν επιχειρήσεις χωρίς το γυναικείο μυαλό ή θα παρέμεναν τακτοποιημένα τα σπίτια» λέει για τη Φεμινιστική Πρωτοβουλία η κ. Σίσυ Βωβού.
Ειδικότερα, σε ό, τι αφορά το κομμάτι της βίας κατά των γυναικών, επισημαίνει «ανεπάρκεια σε δομές για την προστασία των γυναικών, αφού χώροι όπως το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ξενώνες έχουν μειωθεί δραστικά, ενώ παράλληλα, το προσωπικό συνταξιοδοτείται και δεν αντικαθίσταται». Σε μήνυμά της, η επίτροπος Δικαιοσύνης της Ε. Ε., Βίβιαν Ρέντινγκ, εξαίρει τον ρόλο των γυναικών στον επιχειρηματικό κόσμο, αφού, σύμφωνα με μελέτες, οι εταιρείες που απασχολούν περισσότερες γυναίκες σε διευθυντικές θέσεις, έχουν μεγαλύτερα έσοδα από εκείνες που απασχολούν άνδρες.
Μέσα στη δυσμενή οικονομική συγκυρία, η άποψη ότι η γυναικεία δραστηριοποίηση λειτουργεί ως αντίδοτο στο πέπλο της απαισιοδοξίας, ίσως ξενίζει, αλλά ισχύει: «Αντιπαρέρχομαι την απαισιοδοξία δείχνοντας ότι από τις μικρές παρεμβάσεις έρχονται οι μεγάλες αλλαγές. Αυτές οι παρεμβάσεις έφεραν μεγάλο αριθμό γυναικών στην ενασχόληση με τα κοινά και ανάγκασαν τον νομοθέτη να ασχοληθεί με τα δικαιώματα των γυναικών» υποστηρίζει η κ. Ευγενία Μπουρνόβα, καθηγήτρια Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι αλλαγές όσον αφορά την αντιμετώπιση και συμμετοχή των γυναικών τις τελευταίες δεκαετίες προφανώς είναι μεγάλες αν σκεφτεί κανείς ότι οι γυναίκες απέκτησαν το δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα στις δημοτικές εκλογές του 1934 και σε βουλευτικές το 1956, ωστόσο υπάρχουν ακόμα ζητήματα που εκκρεμούν.
Στην Ελλάδα σήμερα, μόλις το 4,7% του ελληνικού Κοινοβουλίου αποτελούν γυναίκες, που γεμίζουν 52 από τα 300 έδρανα. Πέραν της υποεκπροσώπησης στον πολιτικό τομέα, ακανθώδες κομμάτι συνιστούν οι διακρίσεις στον εργασιακό τομέα που εξακολουθούν να υφίστανται ανάμεσα στα δύο φύλα, με την εγκυμοσύνη να αντιμετωπίζεται περίπου ως πανούκλα, ιδιαίτερα στη σημερινή οικονομική συγκυρία.
Πρόσφατη έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών στην απασχόληση και τις εργασιακές σχέσεις αναφέρει θλιβερά ποσοστά:32% των αναφορών που έφτασαν μεταξύ 2009 και 2010 στην Ανεξάρτητη Αρχή αφορούν δυσμενή μεταχείριση λόγω άδειας ανατροφής του παιδιού, και 29,7% άμεση διάκριση (απόλυση) λόγω εγκυμοσύνης, 12,5% λόγω άδειας εγκυμοσύνης και 6,8% λόγω άδειας μητρότητας.
Το ίδιο διάστημα, 38 καταγγελίες για απολύσεις εγκύων έγιναν στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Με τη μεθαυριανή επέτειο συμπίπτει η πρόσφατη καταγγελία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας στο ΕΣΡ για σποτ εταιρείας ηλεκτρονικών που υποβιβάζει τις γυναίκες, την ίδια στιγμή που ο ρόλος της απαξιώνεται μέσα από διαρκώς ανανεούμενα ριάλιτι.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΓΥΝΑΙΚΑ,
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου