"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Βρετανοί και Κύπρος / "Ο Ντενκτάς ζητούσε 23η Μαΐου το '80"

Της Φανούλας Αργυρού

ΜΕΡΟΣ Δ’

Όπως γράψαμε στο μέρος γ’, τα βρετανικά έγγραφα καταγράφουν αρκετές δηλώσεις υπόσκαψης του Σπύρου Κυπριανού, οι οποίες, μάλιστα, προέρχονταν κυρίως από άτομα του περιβάλλοντός του. Οι αναβρασμοί, όμως, δεν περιορίζονταν εκεί. 

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του στις 18 Ιανουαρίου 1980, ο Αλέκος Μιχαηλίδης ξεκαθάρισε ότι η πρόταση του ΑΚΕΛ για ετοιμασία νέου συντάγματος ήταν θετική, νοουμένου ότι το ΑΚΕΛ δεν εννοούσε επίσης και νέες προτάσεις για νέες παραχωρήσεις, αλλά μάλλον την προετοιμασία εναλλακτικών απόψεων για τις διάφορες πτυχές του συνταγματικού προβλήματος. Και αποκάλυψε τότε ότι ο Πρόεδρος (Κυπριανού) είχε ήδη καλέσει δύο συνταγματολόγους να έλθουν στην Κύπρο. Τη Βρετανίδα κ. Κλερ Πάλι και τον Καναδό καθηγητή Ρόναλντ ΜακΝτόναλτ.

Η κ. Πάλι έφθασε στην Κύπρο στις 23 Ιανουαρίου και ο καθηγητής ΜακΝτόναλτ αναμενόταν προς το τέλος του μηνός, έγραψε έκθεση της βρετ. Υπ. Αρμοστείας ημερ. 24 Ιανουαρίου 1980.

Θέση Ντενκτάς για διζωνικό συνεταιρισμό
Ο Ρ. Ντενκτάς, σε συνάντησή του με εκπροσώπους του ΟΗΕ στην Κύπρο, τους επανέλαβε την προηγούμενη απαίτησή του που έκανε στις 7 Φεβρουαρίου, για διζωνική και ασφάλεια. Ο Ντενκτάς εισηγήθηκε όπως η εναρκτήρια δήλωση στις συνομιλίες αναφέρεται στη δημιουργία «ενός ενδοκοινοτικού συνεταιρισμού σε μια διζωνική ομοσπονδιακή βάση». (Αυτό τελικά έγινε κατορθωτό εν χρόνω με τη συμφωνία Χριστόφια-Ταλάτ στις 23 Μαΐου 2008).

Η στάση της κυπριακής κυβέρνησης ήταν πως η επιμονή του Ντενκτάς στον όρο διζωνική ήταν σημαντική, γιατί η τουρκική πλευρά (ειδικά ο Τούρκος νομικός σύμβουλος Σοϊσάλ) είχε καθορίσει τη σημασία της διζωνικής ως ισότιμης με τη διχοτόμηση. Αν ο Ντενκτάς επέμενε στην αποδοχή δίχως ξεκαθάρισμα του όρου αυτού, οι Ελληνοκύπριοι θα ένιωθαν αναγκασμένοι να υποστηρίξουν τη συγκρότηση της Επιτροπής (που προνοούσε ψήφισμα του ΟΗΕ) για να προβάλουν τη διεθνή τους υπόσταση.

Με τηλεγράφημά της η βρετανική αντιπροσωπία στα Ηνωμένα Έθνη (Ν.Υ.) ημερ. 17 Απριλίου 1980, ενημέρωσε το Φ.Ο. ότι η γραμματεία του ΟΗΕ συζητούσε με την αντιπροσωπία της Κυπριακής Δημοκρατίας διάφορους τρόπους να καταγραφούν οι επιφυλάξεις των Ελληνοκυπρίων για τη διζωνική και την ασφάλεια... Ορισμένες από τις εισηγήσεις είχαν γίνει από τον κ. Μαυρομμάτη (αντιπρόσωπο της Κ.Δ.), όμως ο κ. Μαυρομμάτης επανήλθε, για να πει ότι όλες εκείνες οι ιδέες ήσαν απαράδεκτες για την Κυβέρνησή του και ότι οι επιφυλάξεις της θα έπρεπε να καταγραφούν ξεκάθαρα στην εναρκτήρια δήλωση των διαπραγματεύσεων.

Μυστικές επαφές Ρολάνδη με τον Τούρκο ΥΠΕΞ
Τον Απρίλιο του 1980 ο Sir Ian Gilmour (Lord Privy Seal - Εκπρόσωπος του βρετανικού κοινοβουλίου για θέματα υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας) επισκέφθηκε μαζί με τη σύζυγό του την Κύπρο. Είχε επίσημες επαφές με αμφότερες τις πλευρές και του είχε λεχθεί, σύμφωνα με αναφορά του Υπ. Αρμοστή ημερ. 24 Απριλίου 1980, ότι οι συνομιλίες από μόνες τους δεν επρόκειτο να βρουν λύση στο Κυπριακό. 
Όμως σημείωσε ο κ. Ρόουτς, «ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών προχώρησε και είπε εμπιστευτικά περισσότερα. Είπε ότι ήλπιζε να συνέχιζε να επικοινωνεί με τον Τούρκο υπ. Εξωτερικών μέσω των Ελλήνων και Τούρκων αντιπροσώπων στο Συμβούλιο της Ευρώπης, παρ' όλες τις διαρροές στο Τύπο για την πρόσφατη συνομιλία του με τον Ερκμέν (Τούρκο υπ. Εξωτερικών). Σε θέμα ουσίας, ο Ρολάνδης είπε ότι αντιλαμβανόταν καλά ότι το αναγκαίο παζάρεμα θα είναι μια ανταλλαγή μεταξύ της επιστροφής εδάφους προς τους Ελληνοκυπρίους και των λεπτομερειών για ένα ομόσπονδο σύνταγμα. Ο ίδιος, επίσης, είπε ότι προσωπικά αμφέβαλλε κατά πόσο η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση μπορούσε στο παρόν στάδιο να προβάλει και να γίνει αποδεκτό το είδος των παραχωρήσεων που θα είναι αναγκαίες για μια διευθέτηση αποδεκτή από αμφότερες τις πλευρές.

Ο Ρολάνδης μου είπε πως είχε αρχίσει να μιλά στον Κυπριανού για την ανάγκη να δείξει περισσότερη ευελιξία στο συνταγματικό, αν υπήρχε περίπτωση κίνησης από την τουρκική πλευρά στο εδαφικό. Ο πρόεδρος ακόμα δεν εξέφρασε γνώμη στο θέμα...».

========================
Cyprus Action Network of America (CANA)
2578 Broadway #132
New York, NY 10025
New York: Tel. 917-699-9935
Email: cana@cyprusactionnetwork.org
www.cyprusactionnetwork.org
========================

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Με αφορμή την ομιλία της Λιάνας Κανέλλη στη βουλή, κατά την συζήτηση για τον προϋπολογισμό, για το θέμα της παράδοσης του μισού Ελληνικού Αιγαίου από την Ελληνική Κυβέρνηση στους Τούρκους θα ήθελα να τονίσω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία Εφιαλτική Εξέλιξη για τα Εθνικά μας θέματα. Ο κ Παπανδρέου παραδίδει το μισό Ελληνικό Αιγαίο στους Τούρκους χωρίς να υπάρχει ουσιαστική αντίδραση ούτε από την ΝΔ ούτε από το υποτίθεται Εθνικιστικό ΛΑΟΣ, ούτε φυσικά από τον κατ’ εξοχήν άνθρωπο των Αμερικάνων στην Ελλάδα την Ντόρα Μητσοτάκη. Εξυφαίνεται μια συνωμοσία μέσα στη σιωπή και είναι προς τιμή του ΚΚΕ και της κας Κανέλλη που αναγάγουν το θέμα σε πρώτη προτεραιότητα. Φοβάμαι βέβαια ότι με μόνη την αντίδραση του ΚΚΕ (δεν ξέρω για την υπόλοιπη αριστερά (ΣΥΝ, ΣΥΡΙΖΑ κλπ) γιατί μας έχει συνηθίσει όταν μιλούμε για Εθνικά Θέματα να μας λέει Εθνικιστές) δεν έχουμε πολλές πιθανότητες για θετική εξέλιξη. Εξ άλλου ο Ελληνικός λαός πνιγμένος μέσα στα οικονομικά προβλήματα της κρίσης λίγη προσοχή θα δώσει στο θέμα. Επίσης ο τύπος και η τηλεόραση έχει μηδενίσει το θέμα με εξαίρεση την εφημερίδα Ελευθεροτυπία που με αρκετά άρθρα (Κύρα Αδάμ κλπ) θέτει το θέμα συνεχώς. Δεν ξέρω πως μπορεί να αντιδράσουμε σε αυτή την συνωμοσία. Εύχομαι το θέμα να γίνει πρώτης προτεραιότητας στα δημοκρατικά μπλογκς τα μόνα σχεδόν που βρίσκονται έξω από την συνωμοσία αυτή.